Üks valgusti keset köögi lage on mitte ainult igav, vaid ka täiesti ebapraktiline. Tegelikult vajad köögi erinevates osades väga erinevat valgustust ning tänapäevaste valgustite abil on võimalik seda lihtsasti korraldada. Muidugi kipub esimesel hetkel silme eest kirjuks minema, sest valgustite valik on ju lõputu. Järgnevad soovitused aitavad selgusele jõuda, mida vajad.

Erialakirjandus soovitab alustuseks kasutada lihtsat kuldreeglit: mõtle läbi, millises köögi osas täpselt midagi teed. Kus valmistad ette toiduained, kus keedad hõrku Prantsuse sibulasuppi, kus pesed nõud ning kuhu istud pere ja sõpradega õhtust sööma.

Tööpiirkond

Tööpiirkonnad peavad olema hästi valgustatud ning ainult laevalgustusest jääb siin väheks – sibula hakkimisel varjad oma kehaga valguse ära. Siin on võimalik kasutada kõikvõimalikke kohtvalgusteid, olgu need siis kinnitatud seina külge või ülemise kapirea alla.

Söögilaud või köögisaar

Järgmiseks mõtle, kuidas söömisel valguse abil mõnus meeleolu luua. Kindlasti ei aita sellele kaasa laes täisvõimsusel huugav plafoon. Võimalusi on siin taas palju: kas riputada valgustid laua kohal madalamale, et laud oleks valgustatud, ümbritsev ruum aga mõnusalt hämar; kasutada fokuseeritud valgusvihku suunavaid siinidel valgusteid; või kasutada aktsentvalgustit, mis toob riiulil esile vanaema elegantse serviisi.

Koristusvalgus

Köögi koristamist pole ju alati võimalik keskpäevaks planeerida, sellepärast peaks olema köögis võimalus ka valgus põhja keerata. Teame ju kõik, kui hea tunne on tulla säravpuhtasse kööki, aga hämaras on võimatu kõiki nurki puhtaks kraamida.

Viis lahendust

Et erinevaid valgustuslahendusi oma silmaga näha ja sõna otseses mõttes käega katsuda, soovitame julgesti tulla Aunmani köögisalongi Tallinnas. Kui võimalik, tasub köögi valgustus ka sisekujundaja või valgustusdisaineriga läbi arutada, mõistagi ka köögimööbli disaineriga. Põhjalikku valgustuse uuendamist tasub teha isegi sel juhul, kui köögis võetakse ette ainult kerge remont. Oskuslikult paigutatud valgustus on võimas ning samas üsna odav lahendus köögile täiest uudse ilme andmiseks.

Inspiratsiooni loomiseks toome sinuni valiku maailma juhtivate valgustidisainerite lahendusi portaalidest Lightology, Dering Hall, Huffington Post, Family Handyman ja Bardes Interiors, samuti head soovitused meie Eesti ühelt juhtivalt valgustimüüjalt Hektor Light.

Kombineeri erinevat valgust ja leia fookuspunkt

Otsusta, kuhu võiksid külalised kööki astudes oma pilgu kõigepealt suunata – teisisõnu leia fookuspunkt. Valgusta see koht korralikult. Ära vali selleks punktiks näiteks kraanikaussi, mis võib olla tihti musti nõusid täis.

Kasuta julgesti valgust erinevatel tasanditel: laes, seintel, tööpaigas. Vajadusel riputa valgusti madalamale, et tekitada valguse fookuspunkt. Kasuta julgelt valgusregulaatoreid, et luua vastav meeleolu – toidutegemise ajal heledam valgus, õhtusöögi ajal aja hubasem ja hämaram.

Kasuta julgelt seinavalgustust

Kui seintel on ruumi, võib alati kasutada seinalampe – need loovad toreda meeleolu. Võid seinalampe kasutada nii üld- kui ka kohtvalgustuse puhul.

Pane tagasein valgust kiirgama

Alternatiiviks ülemiste köögikappide all olevatele valgustitele on võimalik tänu leedlahendustele kasutada ka varianti, kus valgust kiirgab kogu köögimööbli tagasein.

Valgusribad annavad köögile moodsa joone

Kasuta julgelt valgusribasid. Need annavad sinu köögile diskreetse ja moodsa joone. Kerge vaevaga saab sinu köök täiesti uue moodsa ilme.

Kapid särama!

Me ei kujutaks enam ettegi, et külmkapp poleks seest valgustatud. Miks ei võiks köögikapiga sama lugu olla? Valgusribasid või lambikesi on lihtne paigaldada ka juba valmis kappidesse.

Kombineeri omavahel üld- ja kohtvalgustust

Hektor Lighti konsultant Ülle Jõks soovitab kööki mitmekihilist valgustust, mis tagaks sealolijale parima nägemismugavuse nii kokates, ruumi koristades kui ka hubast õhtusööki nautides. Selleks tuleks oskuslikult kombineerida nii üld- kui ka kohtvalgustust.

Üldvalgustuseks on hea kasutada erinevaid süvis- või pinnapealseid valgusteid, mis kataksid kogu ruumi ühtlaselt. Kuid samuti võib kasutada siinisüsteeme, rippvalgustite grupeerimist või ämblikuna laele riputamist, karniisivalgust jm.

Kohtvalgus on mõeldud tööpindadele. Väga heaks lahenduseks võib olla leedribade kasutamine peidetuna, kuid on olemas ka erineva pikkusega torujaid liinvalgusteid.

Sageli ei pruugi valmiskorterite puhul olla voolujuhtme ots välja toodud teile sobivasse kohta, sel juhul saab kasutada nn pikkade õlgadega suunatavaid valgusteid ning erinevate liigendite abil annab valgus õigesse kohta tuua.

Seega üld- ja kohtvalgustuse lülitid võiksid olla eraldi ja timmitavad, et vajadusel erinevaid atmosfääre luua.

Soovitame ikka leedvalgusteid, mida on saadaval nii sooja kui ka külma tooniga just vastavalt iga inimese soovile. Töötsoonide lähedale valgustit paigutades eelista kergesti puhastatavaid materjale ja kupleid.

Tänapäeval saab luua personaalse valguse, lähtudes igaühe eelistustest ja soovidest.

Kohtumiseni Aunmani mööblisalongis Tallinnas Pärnu mnt 126!

Jaga
Kommentaarid