Seekord sai uuesti ellu äratatud pisut kulunud ja väsinud ilmega männipuidust kirjutuslaud. Laud jõudis minuni läbi kliendi, kes oli pikemat aega soovinud seda korda teha, kuid et aega endal nappis, jäi töö soiku. Lauaplaat oli päris kulunud, aukude ja sügavate pragudega ja kaetud paksu lakikihiga. Klient soovis, et lauaplaat oleks tammetooni ja ülejäänud osa valge.

Ilusate suveilmadega pole mööblitöödeks õueruumist paremat kohta. Nii sai “tööruum” sisse seatud koduaeda. Alustuseks lihvisin ketaslihvijaga liivapaberiga (karedusastmega 60) laki maha ja lihvisin korra veel peenema karedusastmega (120) liivapaberiga üle, et tulemus jääks ilus ja sile.

Pärast lihvimist pahteldasin augud ja praod kinni. Selleks kasutasin männipuidule spetsiaalselt mõeldud pahtlit. Pahtli jäägid lihvisin ära. Pärast lihvimist pesin niiske lapiga laua lihvimispurust puhtaks. Lauaplaadi katsin tammetooni Osmo õlivahaga, mis jääb väga vastupidav ja millelt on lihtne ka plekke eemadada. Töölaua puhul on ju oluline, et see oleks pidevalt puhas ja kergesti puhastatav. Õlivahal tuleb lasta kuivada esmalt 12 tundi ja alles siis saab uue kihi peale panna. Kokku katsin lauaplaadi kolme kihiga, et tulemus jääks tõesti vastupidav ja kaunis. Laua sahtlid ja alumise osa värvisin Autentico Versante Matt kriidivärviga, mis on veekindel, vastupidav ja lihtne peale kanda.

Kirjutuslaud sai tõeliselt kaunis ja sellise taga on lausa rõõm kooliteed alustada ja koduseid ülesandeid lahendada.

Elis Mäeots on Eesti ReDisain MTÜ redisainer. Hoia redisainerite tegemistel ja põnevatel projektidel silma peal Eesti ReDisaini kodulehel ja Facebooki lehel.

LOE LISAKS: