Dekupaaž on populaarne käsitöötehnika, mis võimaldab ka kõige tavalisema eseme muuta kunstiteoseks. Vaja läheb vaid sobiva mustriga salvrätikuid ja spetsiaalset dekupaažliimi, mida võib leida käsitöö-, kontori-, või kunstitarvete poodidest. Et motiivid tulevad paremini esile valgelt pinnalt, soovitab Pirgit muud värvi mööbli eelnevalt valgeks värvida. Kui kapp puhastatud, võib anda sellele liivapaberiga kerge lihvi ja kanda peale kas kriidivärvi või mööblivärvi. Siin on kasutatud Annie Sloani valget ja sinist kriidivärvi. Viimast just äärtes ja selleks, et kui kappi hiljem nurkadest pisut kulutada, lisab sinine värv pisut vanamoodsat efekti!

Kui kapp on saanud valge värvikihi ja värv on ära kuivanud, võib alustada salvrätist lõigatud mustrite pealekandmisega. Lõika enda jaoks sobivad pildid salvrätist välja ning eemalda kõik salvräti kihid, nii et jääb alles vaid üks, pildiga kiht. Kui tegu on suurema pinnaga ja muster seda lubab, ei ole vaja kõiki motiive ükshaaval välja lõigata ja mööblile võib "kleepida" ka terve salvrätiku. Aseta salvrätik mööbli pinnale ja kata pintsli abil pealtpoolt õhukese liimikihiga. Liigu pintsliga keskosast äärte suunas, sest nii väldid õhumullide tekkimist salvrätiku alla.

Kui kogu kapp on salvrätikutega kaetud ja liim korralikult ära kuivanud, andis Pirgit kapile pisut ajast puretud ilme ja lihvis kegelt üle sahtlite nurgad.

Kõige lõpuks viimistleti kapp vahaga ja ülemine osa, kus asju peal hoida, lakiga. Soovi korral võib vahatamise asemel ka ülejäänud kapi üle lakkida — kõik sõltub soovitud tulemusest. Kui sulle meeldib pehmem ja matim tulemus ja kasutad kriidivärve, võib kasutada pintslit ja vaha. Kui eelistad pisut kõvemat ja läikivat pinda ning kasutad mööbli värvimiseks ehituspoe mööblivärvi, siis vaha sinna peale enam ei sobi ja alternatiivideks on kas pintsel ja mööblilakk või spreilakk, mida leiab nii suurematest ehituspoodidest kui ka käsitööpoodidest.

Pirgiti tegemiste kohta saad soovi korral rohkem infot ReDisain Workshopi Facebooki lehelt.

LOE LISAKS: