Mariliis räägib, et kui ta kümme aastat tagasi pealinna kolis, tekkis tal uues kodus päris esimene võimalus oma elamise sisustamiseks. ”Uskumatu on praeguse teise ringi mööbli külluses mõelda, et siis tundus mõistliku hinna ja kvaliteediga sisustuskraam utoopiana. Mööblit liikus väga vähe ja kellel midagi kodus leidus, siis kokkuhoiu mõttes kasutati üleliigseid kappe kola hoidmiseks või läks üleliigne otsejoones prügimäele või lõhuti see hoopis ära ja köeti saadud materjaliga tubasid,” märgib ta. Kui tema esimene riidekapp oli järelmaksuga soetatud uhiuus ja hirmkallis unelm, ei oleks 2017. aastal ta enam nõus kapi eest sellist hinda maksma, sest kasutatud asjade järelturg on väga rikkalik. Seekordne restaureermisprojekt annabki hea võimaluse säästmiseks, sest toorikuks valitud funktsionalistliku joonega puidust riidekapp on oma tumedas kuues helgesse interjööri üsna raskepärane ning osalt ka sellel põhjusel võib endale mõnest mööbeldamisega tegelevast Facebooki grupist või oksjonikeskkonnast saada sarnase eseme väga mõistliku hinna või lausa kommikarbi eest.

Oma kohmakate mõõtmete tõttu on sellise kapi redisainimine üsna suur ettevõtmine ja kindlasti on vaja selliste kappide puhul abiväge tõstmisel ning kokku- ja lahtivõtmisel. Muutumismängu riidekapp sai oma vanas kodus kiiruga lahti võetud ja peale seda seisis ta oma aega oodates aastakese kuuri all. Kapp tuli esialgu nädalaks tuppa kuivama tuua. Peale seda hinnati kriitilise pilguga kahjud üle — mõnes kohas olid puudu spoonikillukesed, mõni koht vajas vähem või rohkem liimimist ja mõni värvi alla minev täke sai parandatud puidupahtliga. Et üksi restaureerimistöödega hakkama saada, eemaldati kapilt esmalt külgede ja vaheseina eest rasked uksed. Mariliisi kardetud vanad kruvid tegid seekord väga head koostööd ja eemaldusid kergelt.

Taaskinnitamist vajasid ka kõik kapi kokkupanemiseks vajalikud klambrid. Kruvide augud tihendati puiduliimi ja hambaorkidega.

Viimistluseks sai valitud naturaalne valge toon, aga et mitte kaotada funkmööbli kaarekohtades kasutatava pähklispooni võlu, said need osad korralikult vanast lakist puhastatud. Vana laki eemaldamiseks kasutati värvieemaldajat ja liivapaberit.

Mariliis paneb südamele, et pähklispoon on tavaliselt seda tüüpi mööblil imeõhuke, mistõttu on käsitsi lihvimine enam kui soovituslik, sest lihvimismasinaga on spooni mahalihvimine väga lihtne tulema. Masinaga võib ette võtta värvi alla minevad suured pinnad, et värv paremini kinnituks.

Kui lihvimistolm on maha pestud, tuleb kõik, millele värvi ei soovi, korralikult maalriteibiga katta. Valge värv on paljude jaoks valik number üks, aga millegi valgeks värvimine ei ole tegelikult nii lihtne, eriti kui opaakne värvipind on eesmärk omaette. Siin töös on kasutatud värvide näol tegemist üsna katvate omadustega toodetega, kuid sellest hoolimata kulus rulliga värvides neli kihti värvi, kaks esimest kihti sellest hallikat tooni peitevärv.

Rulliga on suuri pindu väga mugav värvida, sest värvi saab rullile just parasjagu ja madalakarvalise rulliga on ka värvitud tulemus ilus ja ühtlane. Pärast värvitöid eemaldati teip ja paljad puidupinnad said töödeldud naturaalse kanepõli ja mesilasvaha seguga. See tõi puidu ilu tõeliselt esile.

Kohad, kus spoonitükikesed olid kõige kaduva teed läinud, said uueks täiteks spetsiaalse sulatatava vaha. Vanade kappide sisud võivad mõnikord veidi naljakalt lõhnata ja aroomi eemalduseks sobib väga hästi korralik pesu ja järeltöötlus mööblivahaga. Tugevamate lõhnade peitmiseks saab abi šellaklakist. Kapi tagasi kokkupanemine kujunes parajaks pusleks ja jõunumbriks, sest kasutusjuhendit ju vanal mööblil kaasas ei ole. Kindlasti on aga vanad kapid taaskasutamist väärt, sest tegemist on kvaliteetse toormaterjaliga ja pärast korralikku kõpitsemist ning hoopis helgemat ilmet sobivad need suurepäraselt taas magamistubasid kaunistama.

  • Kelle jaoks kapi restaureermine tundub liialt suur ettevõtmine, saab asi Eesti redisaineritelt nende kodulehe kaudu. Valge riidekapp on saadaval MTÜ Eesti Redisaini e-poes.

LOE LISAKS: