Võistlust Kodu Kauniks korraldab kolmeteistkümnendat aastat Eesti suurim kuukiri Kodu & Aed. Lisaks Aasta Kodu ja Aasta Aia tiitlitele jagati sponsorite abil välja 10 teist preemiat. Koduosas läks selle aasta Parima vannitoa tiitel Gustavsbergilt Maiken Noorele ja Sten Innole Tallinnas, Parima värvilahenduse tiitli Vivacolorilt pälvis Sirli Heinmetsa ja Bruno Maripuu kodu Tartus, Noore pere kodu preemia Hemtexilt said Karin Karma ja Rivo Aedma Tallinnast, Ökokodu preemia Safranilt omanikuks kuulutati perekond Miku maakodu Hiiumaal ning Stiilse kodu tiitli Iittalalt pälvis perekond Saarmi kodu Tallinnas.

Aiapreemiad jagunesid Põlvamaale, kus Noore aia preemia Scheteligilt võitis perekond Nurm, Parima maastikukujundusega aia tiitel Husqvarnalt läks perekond Kalmile Noarootsi ning Fiskarsi eripreemia pälvis ka perekond Randviire koduaed Muhus. Lisaks eelnevatele preemiatele said eripreemia Fiskarsilt ka Märjamaa Gümnaasiumi eeskujulik kooliaed ning Eestis ainulaadse Aiakultuuri edendamise preemia Hansaplantilt pälvis taimetark Urmas Laansoo.

Ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Piret Veigel: „Võistluse eesmärk on tunnustada Eesti kodu- ja aiakultuuri silmapaistvaid saavutusi, tõstes esile jätkusuutlikkust, omanäolisust, innovatiivsust ja keskkonnasäästlikkust. Hea eeskuju najal saavad innustust ja toetust kõik, kes väärtustavad kodu- ja aiakultuuri ja suhtuvad hoolivalt ümbritsevasse keskkonda. Harmooniline keskkond toetab iga inimese vaimset ning füüsilist heaolu, seepärast on oluline seda teadvustada ning selle arengule ja edendamisele ka tähelepanu pöörata.“

Huvi võistluse vastu on olnud läbi aastate püsiv, ka tänavu osales konkursil ligi 100 kodu ja aeda, auhindu jagati 17 000 euro väärtuses.
Võistlusel hinnati lisaks esteetilisele tulemusele eelkõige otstarbekust ja jätkusuutlikkust, esile tõusid targalt heakorrastatud ning viimistletud kodud ja aiad. Žüriis olid ajakirja Kodu & Aed ja sponsorite esindajad, sisekujundaja Sirje Kadalipp ja aiandusspetsialist Mall Kaldas.

Võidukodude & -aedade loetelu:
AASTA KODU tiitli ja 2500 € Swedbankilt sai PEREKOND ALBERTI kodu Tartumaal. Kodu on rajatud vanasse rehielamusse, mille nad tähelepanuväärse materjali- ja värvitunnetusega on uuesti üles ehitanud ja kujundanud. Paljuski oma kätega rajatud loodussõbralik kodu on kõigile heaks eeskujuks. Foto: Juta Kübarsepp.

AASTA AIA tiitel ja 2500 € Bauhofilt kuulub PEREKOND ILUMÄELE, kelle koduaed Märjamaa lähedal väljendab mitme põlvkonna aastakümneid kestnud hoolt ja armastust. Kõik talueluks vajalik on kujundatud hea käe ja ilumeelega.

Noore pere kodu preemia 1500 € Hemtexilt said KARIN KARMA JA RIVO AEDMA Tallinnast, kelle kodu Haaberstis on vaatamata vähestele ruutmeetritele oskuslikult planeeritud ja mänguliselt kujundatud. 1-toalises korteris väärivad esile tõstmist Karini silmatorkavalt leidlikud disainiideed.

Noore aia preemia 1500 € Scheteligilt läks PEREKOND NURMILE Põlvamaal, kelle koduaed on kaunis näide aia süvenenud ja pühendunud rajamisest. Liigirohke taimestikuga on loodud toredaid kooslusi, samas on ruumi aia arengule. Majapidamises on tähelepanuväärivalt keskkonnahoidlik veekasutus.

Noor aed • 1500 € Schetelig PEREKOND NURMI koduaed Põlvamaal on kaunis näide aia süvenenud ja pühendunud rajamisest. Liigirohke taimestikuga on loodud toredaid  kooslusi, samas on ruumi aia arengule. Majapidamises on tähelepanuväärivalt keskkonnahoidlik veekasutus.

Stiilse kodu preemia 1000 € kinkekaart Iittalalt kuulub PEREKOND SAARMILE Tallinnas, kelle kodu Pirital on eeskujulik näide moodsast linnakodust. Modernne ridaelamukorter on oskusliku materjali- ja detailivaliku abil muudetud isikupäraseks, arvestatud on kõikide pereliikmete soovidega.

Stiilne kodu • 1000 € Iittala PEREKOND SAARMI kodu Tallinnas Pirital on eeskujulik näide moodsast linnakodust. Modernne ridaelamukorter on oskusliku materjali- ja detailivaliku abil muudetud isikupäraseks, arvestatud on kõikide pereliikmete soovidega.

Parima värvilahenduse preemia 1500 € Vivacolorilt pälvisid SIRLI HEINMETS JA BRUNO MARIPUU, kelle väikeses värvirõõmsas kodus Tartu korrusmajas on lihtsalt, kuid oskuslikult kombineeritud malbeid ja erksaid toone, mis loovad lastega perele hubase ja tegusa elukeskkonna.

Parima maastikukujunduse preemia 1500 € Husqvarnalt kuulub PEREKOND KALMILE, kelle mitmeosaline koduaed Noarootsis on jõuliselt avardunud maastikule. Suured mastaabid pakuvad avaraid vaateid, seltskondlikku tegevusruumi ning toovad muidu tasase pinnaga vallas reljeefset vaheldusrikkust.

Ökokodu preemia 1000 € kinkekaardi Safranilt võitis PEREKOND MIKK, kelle maakodu Hiiumaal on rajatud hoonestamata maatükile, kaks väärikat palkhoonet on päästetud Eestimaa erinevatest paikadest. Pere on loodussõbralike ja teadlike valikute abil loonud kauni ja hubase kodu, kus on ühendatud esivanemate kultuuripärand ja kaasaegsed mugavused.

Aiakultuuri edendamise preemia 1000 € kinkekaardi Hansaplantilt sai URMAS LAANSOO. Arvukate artiklite, faktiküllaste ettekannete ja põnevate ekskursioonidega on ta joonistanud läbiva punase joone viimaste aastakümnete taimeharidusse. Urmase õpetlikud raamatud on märkimisväärsed nagu ka loendamatud vastused taimede tuvastamise kohta, rääkimata tööst taimenimede komisjonis.

Parima vannitoa preemia 1000 € Gustavsbergilt kuulub MAIKEN NOORE JA STEN INNOLE, kelle kodu vannituba Tallinnas vanas väärikas kortermajas on elegantselt kujundatud ruum, mis pakub võimalust nii vannis lõõgastumiseks kui ka vihmaduši nautimiseks. Avarast kümblustoast ei puudu ka õdus puhkenurk.

Eripreemiad kokku 1500 € väärtuses Fiskarsilt pälvisid:
PEREKOND RANDVIIRE koduaed Muhus, mis on erakordselt sümpaatselt kujundatud. Taimede kasvutingimustega arvestamine ning nende harmooniline liigirohke kokkusobitamine loob romantilise ja tundliku miljöö.
MÄRJAMAA GÜMNAASIUMI AED, mis on just selline, nagu võiksid olla kõigi meie koolide aiad! Siin saavad lapsed õppida tundma aiatöövõtteid, bioloogia algteadmisi ning tavalisemaid aiataimi. Oleks kooliaedu ainult rohkem!