Vilt on äärmiselt universaalne ja kvaliteetne tekstiil, mis vääriks palju enam kasutust. Vilti saab vanutades, kihte tihendades ja kokku pressides valmistada nii looduslikust kui ka sünteetilisest kiust. Vilti on võimalik teha näiteks kraasitud villast, bambusest, aga ka plastikust ja teistest sünteetilistest materjalidest, lisaks on võimalik kombineerida looduslikku kiudu kunstliku materjaliga.

Taburet DOT. OOT-OOT Stuudio

Vildi kasutusalad

Vilt on ajalooliselt olnud üks rändrahvaste lemmikmaterjale. Mõnikord tekkis see lausa iseenesest mõne materjali pikaajalisel hõõrdumisel rännaku jooksul, sagedamini tehti sellest teadlikult eriti sooje ja vastupidavaid vaipu, tekke ja telke. 21. sajandi disainil pole piire — kõik materjalid ja nende klassikaline kasutusvaldkond pööratakse tagurpidi ning mõeldakse julgelt, silmapaistvalt ja uuenduslikult.

Vildiga lemmiklooma söögikauss. NUFNUF

Vildist on võimalik teha nii toole ja patju kui ka katta lambikupleid, seinu ja lagesid. Klassikaline helehall vilt on šikk ja väljapeetud.

Valgusti Flot, OOT-OOT Stuudio

Vilt ei hargne, kuna see ei koosne niitidest, vaid üksteise külge klammerduvatest kiududest. Samas on seda võimalik lõigata ükskõik mis kujuliseks ja tükke omavahel kokku õmmelda. Viltmaterjal on äärmiselt vastupidav, sobib hästi diivanite ja tugitoolide kattematerjaliks.

WOH riidepuud

Vildil on suurepärased termoisolatsiooni omadused — see püsib suvel jahedana ja pakub talvel sooja.

Iste Kivi. Disain Annike Laigo


Kuidas vilti hooldada

Vildi puhul on üheks suureks plussiks selle ülimalt kerge hooldamine. Pleki saab maha pühkida niiske lapiga kergelt hõõrudes. Tolmu, puru ja loomakarvad eemaldab sellelt hõlpsalt aga tolmuimejaga. Viltkattega diivanite hoolduseks piisab eelnevalt mainitust — seega soovitav igale tubase neljajalgse omanikule või inimesele, kes soovib diivanil võimalikult kaua lasta uuena paista.

Vildist korvid Trio. Monika Järg


Teiseks oluliseks plussiks on vildi vastupidavus ja krobeline ning kergelt rustikaalne tekstuur, mis ei lase plekkidel ega laikudel silma paista. Päikeseliste kodude omanikud ei pea kartma seda, et vilt tuhmuks ja kaotaks oma värvi ka kõige tugevama suvepäikese käes.

Softrendi diivan Groovy


Naha ja teiste tekstiilidega võrreldes on viltkattega mööbliese avastamata pärl, mille soetamist tasuks kindlasti kaaluda. Lisaks muule peetakse vilti eriti ökoloogiliseks materjaliks!

Tekst: Softrend

LOE VEEL: