Praktilise ja ruumisäästliku kodu loomisel on asendamatuteks abilisteks mööbliesemed, millel on mõni oluline lisafunktsioon või omadus, mida vajadusel kasutada. Samuti tasub kodu planeerides mõelda, kas ja kuidas mõjutab mööbli ja sisustuse värvus ruumi suurust kui tervikut. Järgnevalt jagame viit nutikat nippi funktsionaalse ja ruumisäästliku kodu sisustamiseks.

1. Mõtle läbi kodused panipaigad

Tänapäevased eluruumid on sageli väga kompaktsed – puuduvad eraldi ruumid, nagu kelder, panipaik, sahver ja muud kohad, kuhu mittevajalik kraam mugavalt ladustada. Seega peab panipaikade planeerimisel olema senisest nutikam ja mõtlema läbi kõik kodused hoistamisvõimalused, mis mahutaksid nii suvised rannatarbed kui ka talvise suusavarustuse, igapäevastest tarbeesemetest rääkimata. Mahukas ustega (garderoobi)kapp on hea lahendus – mahutab palju, kõik vajalikud asjad on kindlas kohal hoiul. Uksed tagavad, et kapi sisu igapäevaselt liigselt silma ei riivaks, nagu riiulite puhul võib sageli juhtuda.

2. Asenda tavaline diivan diivanvoodi või tugitoolvoodiga

Kui elamispind ei võimalda luksust sisustada eraldi lisatuba külaliste ja sõprade võõrustamiseks, siis tasub diivanit valides kaaluda diivanvoodi või tugitoolvoodi soetamist. Praktiline diivanvoodi võimaldab tekitada lisavoodi just siis, kui selleks on vajadus (sugulaste külaskäigud, täiskasvanud laste külaskäigud, tähtpäevad ja pidustused). Hea idee on paigutada diivan- või tugitoolvoodi laste või teismeliste magamistuppa, et vajadusel sõpru või vanavanemaid mugavalt võõrustada.

3. Kaalu tavalise söögilaua asemel pikendatavat söögilauda

Pikendatav laud on hea valik, kui ei ole igapäevast tarvidust suure lauapinna järele, kuid aeg-ajalt on soov võõrustada suuremat seltskonda või kasutada tavapärasest suuremat pinda kasvõi käsitöö tegemiseks. Nii on igapäevaselt kodune ruum funktsionaalselt kasutatud ja vajadusel suurem lauapind kiirelt olemas.

4. Vali heledates toonides mööbel

Eluruumides võtab mööbel paratamatult märkimisväärse osa põrandapinnast. Hea nipp, mida võiks silmas pidada, on see, et kui toas napib ruumi, tasub valida heledates toonides ja väiksemates mõõtudes funktsionaalne mööbel, mille puhul on lisaks disainile pööratud tähelepanu erinevatele hoiustamisvõimalustele või muudele ruumi säästvatele lahendustele. Heaks näiteks on sahtliga voodid, sahtlite või lisariiulitega kohvilauad, lastelaua ja voodi kombinatsioonid ning kõiksugused riiulid, mida saab paigaldada põrandast kõrgemale. Tänu vähesemale mööblile ruumis jääb väärtuslik vaba põrandapind alles ja ruumid paistavad visuaalselt avaramad.

5. Kasuta erinevaid peegleid ja peegelpindu

Peeglid loovad väikeses ruumis avarust, võimaldavad valgusel peegelduda ja luua visuaalselt avarama ruumi. Hea idee on kasutada peegelustega garderoobi- või riidekappe kitsastes koridorides või peegelustega kappe pimedates vannitubades. Peeglid toovad avarust ja sügavust ka elu- ja magamistuppa.

Jaga
Kommentaarid