Maja sai korralikult soojustatud: nii sokkel kui ka keldrilagi, aga ka teise korruse hõredad seinad on nüüd põhjamaiselt karmile talvele vastavad.

Maja planeering otsustati remondi käigus jätta siiski samaks: esimese korruse ringsüsteemiga oli Johanna harjunud ja rahul (esik-tuba-köök-esik). Perenaine kutsus appi disainer Marti Kivimägi, kelle töö ja huvitavad lahendused olid Johannale tema vanemate uues kodus silma jäänud. Koos asuti uut ilmet andma Johanna lapsepõlvekodule, kuhu ta koos vanematega 1998. aastal kolis.

Et köögis on kaks ust ja suur aken, on köögimööbel jagatud kolmeks osaks. Ümmarguse laua taga istudes võib imetleda Nõmmele omast lopsakalt rohelist vaadet.

Kõnekad detailid
Aega oli maja uuendamiseks vähe: kolme kuuga pidi remondiga valmis jõudma, et Johanna saaks enne talve tulekut oma väikese Emiliega koju tagasi kolida. „Mulle väga meeldib Maroko stiil, tahtsin siia tadelakti ja klaasmosaiiki, aga pidin neist ajapuudusel siiski loobuma. Unistasin mosaiigist esikupostidel, aga see oleks jäänud liiga kohmakas ja üldse mitte proportsioonis ülejäänud ruumiga. Marti pakutud lahendused, mille teostamine sujus märksa rutem — puitkaunistused, kaunis kahhelkivi ja seinaornamendid — loovad siin samuti Marokot meenutava meeleolu,” räägib Johanna tehtud kompromissidest.

Akende vahetamisest loobuti. Korralikud puitaknad, mis enne olid tumepruunid, said seestpoolt võluvalt helesiniseks nagu uued uksedki. „Marti oli Lõuna-Ameerikas näinud imelisi koloniaalstiilis maju, helesiniste akende ja ustega. Sealt see imeilus toon minu koju tuligi,” meenutab Johanna.

Esikust viib teisele korrusele toekas liimpuidust astmetega trepp.


Sinise tõstavad kaunilt esile tammepuust uksepiirdeliistud ning laudpõrand ja trepp. „Ma tahtsin just tamme, see oli mulle kõige südamelähedasem. Köögi tammest tööpinnaga olen ka väga rahul, mis siis, et ajaga tekivad sinna omad jäljed. See on soe, elus pind,” kiidab Johanna. Trepp, mis varem oli kaetud parketiga, sai nüüd uue, stabiilse katte massiivsest 4 cm paksusest liimpuidust tammeplaadist.

„Kui ustevahetuseks läks, osutus lävepakkude eemaldamine keeruliseks. Marti soovitas need siis messingplekiga katta, sest värske värv oleks sealt ruttu maha kulunud,” räägib perenaine silmatorkavast, aga kodu uue sisustusstiiliga hästi sobivast detailist.

Edasi loe ajakirja Kodu & Aed novembrinumbrist. Ajakiri osta poest või telli www.telli24.ee!