Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul on “Aasta Puitehitis 2016” konkursile oodatud osalema kõik eraisikud ja ettevõtted, kes on loonud ehitise, mille puhul on puitu kasutatud ehitise konstruktsioonis või välis- ja siseviimistluses. “Oluline on siinkohal, et ehitised oleksid valminud hiljemalt käesoleva aasta septembri lõpuks ning neid ei ole varem Aasta Puitehitise võistlusele esitatud,” selgitas Välja ning lisas, et konkursil osalemiseks ei pea tegemist olema uusehitisega, vaid võib esitada ka varasematel aastatel valminud ehitisi, kuna on huvitav kuulda hoone kasutajate kogemusi ja hinnanguid lahendustele pärast juba nende mõningast kasutust.

Aasta Puitehitise konkursil jagatakse välja 4 preemiat: peaauhind, Arcwoodi parima liimpuidukasutuse eriauhind, Raitwoodi fassaadilahenduse eriauhind ning UPM-Kymmene Otepää parima vineerikasutuse eriauhind. Välja rõhutab, et peaauhinnale kandideeriv ehitis peab olema ehitatud Eestisse, kuna võistlusega soovitakse esile tõsta eelkõige Eestis loodud lahendusi, kuid eriauhindadele kandideerivad ehitised võivad olla ka ehitised, mis on ehitatud küll Eesti arhitektide poolt, kuid väljaspoole Eestit. Varasematel aastatel on võistlusele jõudnud Eesti arhitektide loodud huvitavaid lahendusi mitmelt poolt maailmast. Neist põnevaim on olnud vineerist koorikonstruktsioon Singapuris, mis võitis parima vineerikasutuse preemia 2013. aastal.

Konkursile esitatud tööde seast valib parimad välja žürii koosseisus Katrin Koov (Eesti Arhitektide Liidu president), Andres Alver (Aasta Puitehitis 2015 peaauhinna võitja ning Alver Arhitektid OÜ arhitekt-ekspert), Karin Paulus (Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu liige), Heiki Meos (ehitusinsener ning Estkonsult OÜ juhataja), Taivo Täht (Rand & Tuulberg juhatuse esimees) ning Henrik Välja (EMPL tegevjuht).

Eesti Arhitektide Liidu presidendi Katrin Koovi sõnul antakse konkursi preemiad ehitistele, kus puit on domineerivaks materjaliks ning mille puhul puidu kasutamine on toimunud parimal võimalikul viisil nii arhitektuurses, tehnilises kui ka ehituslikus mõttes. “Hindame hoone või rajatise arhitektuurset ja konstruktiivset kvaliteeti ning uuenduslikkust, aga ka ehitustehnilist taset,” selgitas Koov ning lisas, et olulised märksõnad hindamisel on ka funktsionaalsus, hea kohatunnetus ning sotsiaalne närv.

Võistlusele saab võistlustöid esitada kuni 30. septembrini, täites ankeedi www.puuinfo.ee lehel. Võistluse tulemused kuulutatakse välja novembris toimuval arhitektuurikonverentsil “Puit — homse elukeskkonna võti”.

VAATA VEEL:

Publiku lemmik ehk Delfi moodnekodu.ee portaali hääletusvõistluse võitja — poiste puuonn Paides, autor Indrek Rooba:

Arhitektuurselt lihtne ja modernne objekt tähistab murrangut mõtlemises. Ükski objekt pole liiga väike ega tähtsusetu funktsiooniga, et disainist puutumata jääda. Laste mängumaja ei pea olema magus ja muinasjutuline, ja hoopiski mitte disainvaba valmistoode. Ka laps tarbib disaini, miks mitte talle seda siis moodsas võtmes pakkuda. Võib arvata, et publikutki lummas funktsiooni ebatavaline vormistus, karge ja õdus.