Koos mõtet soosiva linnavalitsuse ning kohaliku arhitektuuri- ja inseneribürooga töötati välja idee ja lahendus, mida tutvustati Euroopa puitmajade ehitajatele. Kodumajale pakuti novembris 2011 võimalust konkureerida. 2012. aasta mais kinnitati, et Kodumaja on 62 korteri ehitamiseks välja valitud. Algas põhjalik eeltöö, tehti hulgaliselt teste, jooniseid, arvutusi ja ajaplaane, mis kõik viis välja praeguse maailma kõrgeima puithoone lahenduseni. Ehitati 2014. aasta aprillist 2015. aasta novembrini.

Sellise hoone ehitamine tähendab üksjagu õppimist ja ajuragistamist ning väga tihedat ja professionaalset koostööd, sest tegu on ju maailmas unikaalse ehitisega. Peamised väljakutsed: töö uutes kõrgustes (oldi ju selleks ajaks ehitanud kõige rohkem kuuel korrusel); väga täpne koostöö Euroopa riikide tehastega, kus valmisid elemendid kokku monteerimiseks; Bergeni erakordselt ebamugavad ilmaolud (tugevad tuuled ja üle 3 m sademeid aastas).

Tellijale oli oluline koostööpartnerite kogemus, kvaliteet, võimekus, suhtumine ja koostöötahe, sest ebaõnnestumine ei olnud võimalik.

Kohalikud võtsid maja vastu hästi, Bergen ja Norra on selle ehitise üle uhked. Ka Norras võitis see projekt aasta puitehitise tiitli.

Selline saavutus ja koostöö rahvusvahelisel tasandil annavad Andres Leppiku sõnul edaspidiseks Eestile tuntust, klientidele julgust ja pealehakkamist proovida koostööd Kodumajaga, kogemust ja enesekindlust ning teadmist, et see, mida tehakse, võimaldab ka maailmas esimene olla.

Silmapiiril on palju uusi projekte erinevates riikides on töös päris palju. Kui aga rääkida puidust kõrghoonetest, siis sellekohaseid mõtteid, mis otsapidi Kodumajaga seotud, liigub nii Rootsis kui ka Soomes.

Kui uurida puitmaja eluea kohta, siis ütleb Andres Leppik: "Meetmeid puitmaja kestmiseks on palju, aga nagu iga teisegi ehitise puhul peab esiteks oskama korrektselt ehitada ja teiseks seda ehitist hiljem asjatundlikult hooldada. Võib öelda, et kehtivate seadustega nõutav elamute arvestuslik eluiga vähemalt 50 aastat ei ole Kodumaja elamute puhul mingiks piiriks. Nõuetekohase hoolduse korral kestavad Kodumaja elamute konstruktsioonid tunduvalt kauem. Väga tähtis nüanss puitmaja puhul on veel see, et järele jääb palju väiksem ökoloogiline jalajälg kui betoon- ja terasmaja puhul."

Eesti Puitmajaliit koostöös Eesti Puitmajaklastriga korraldasid parima tehasemaja valimist kuuendat korda. Vaata videost, kuidas valmib erakordne puitmaja:
  • Vaata teisi "Aasta tehasemaja 2016" teiste kategooriate võitjaid SIIT.