Sisekujundajate peamine nipp pisemate ruumide avaramaks muutmisel on külmade toonide kasutamine. Jahedad toonid viivad seinad optiliselt kaugemale, samas kui soojadel toonidel on omadus värvitud pind visuaalselt lähemale tuua ja seeläbi ka ruum pisemaks muuta. Kui ihkad kodus ruumi ja avarust, katseta neid värve!

1. Külmad sinised

Värviuuringute järgi on sinise tooni austajaid maailmas protsentuaalselt kõige rohkem. Miks siis mitte võõbata seinad siniseks, lisada siniseid kodutekstiile ja mähkida end kaunilt kargesse atmosfääri? Kui levinud arusaama kohaselt muudavad tumedad toonid elamise pisemaks, siis see reegel sinise kohta ei kehti. Mida sügavam sinine, seda rohkem sügavust toob ta ka interjööri.

Foto: Tikkurila Color Now 2016

Kindla peale minek on ka hele kahvatusinine ja hallikassinine. Sinine on toon, millega on raske mööda panna!

Foto: Shutterstock

Sinised, mida tasub kodus kindlasti proovida:

Foto: Tikkurila

Kui soojad toonid teevad reeglina ruumi kitsamaks, siis erandina võib käsitleda kergeid ja kahvatuid kollaseid ja rohelisi. Soe-külm kontrast on kõige tunnetuslikum ja subjektiivsem kõigist kontrastidest ning ka kollase puhul võib tajuda selle jahedamaid alatoone. Kui eesmärk on pisikesse ruumi rohkem valgust tuua, siis hele ja karge kollane suudab osavalt imiteerida päiksevalgust.

Foto: Tikkurila

Roheline moonutab meie arusaamu “piiridest” ning liidab interjööri mõtteliselt üheks välise rohelusega. Mõlema värvi puhul väldi liiga tumedaid toone.

Toonid, mida elamises katsetada:

Foto: Tikkurila

Beežid ja sügavad pruunid tõmbavad tähelepanu viimistluselt sisustusele, kaotades nii silmatorkavad piirid ja üleminekud. Beeži tooni võid julgelt katsetada ka laes. Et tulemus ei oleks liialt ühtesulav, too kodutekstiilide näol sisse mustreid ja värve, mis aitavad samuti seintelt ja lagedelt tuua tähelepanu esemetele.

Foto: Shutterstock

Stiilselt neutraalset ruumi ja haigutama ajavalt igavat beeži interjööri lahutab üksteisest vaid õhkõrn piir. Kombineeri erinevaid materjale ja beeži-pruuni variatsioone. Samuti loo julgelt kontraste.

Tummised kohvitoonid toovad ruumi sügavust ja dramaatilisust.

Värvid, mida interjööris katsetada:

Foto: Tikkurila

Külm hall võib luua täiusliku silmapette ja teha ruumi teatud juhtudel optiliselt veelgi suuremaks kui valge. Nagu ka valge värvi puhul, lubab hele hall valgusel ruumi täita. Samal ajal viib karge külm toon seinad visuaalselt kaugemale. Ka tumedas toonis hallidel on omadus ruumi suurendada, kuid ei tasu unustada, et mida tumedam toon, seda rohkem neelab ta valgust.

Fotod 2x: Shutterstock

Kuigi halli peetakse sageli igavaks tooniks, on tal sadu erinevaid varjundeid — lillasid, siniseid, rohekaid, roosasid. Katsetamisruumi jagub!

Värvid, mida katsetada:

Fotod: Tikkurila


LOE LISAKS: