Eesti talurahva traditsioonilised jõulud on olnud lihtsakoelised ja ehted valmistatud enamasti ise. Nii jõulumune kui ka teisi ehteid oskab iga käsitööhuviline ise kududa ja heegeldada. Kodust romantikat võib täiendada loodusest toodud või sellest inspireeritud ehetega – käbidega, puidust põhjapõtrade ja punutistega. Traditsioonilisele jõulupuule sobivad ehteks ka kodumaised õunad ja isetehtud piparkoogid.

Christmas wreath on the wooden background

Lõhnavad ehted on omanäolised

Erilist jõuluhõngu annavad lõhnavad jõuluehted. Üheks võimaluseks on pikkida nelgiterasid apelsini ja moodustada selliselt mustreid vastavalt oma maitsele. Kuuse otsa võib ilusa punase paelaga riputada ka kaneelipulki või teha ise väikesed kuusele riputatavad lõhnakotikesed, millesse saab panna nii kaneeli, nelki kui ka vanillikaunu.

Ise saab valmistada ka modernseid ehteid, näiteks katta vanad ja kasutuna seisvad jõulumunad punase, valge või rohelise tahvlivärviga, kuhu pererahvas saab kriidiga kirjutada uue aasta unistused ja lubadused.

Jõulumeeleolu loomiseks võid kasutada ära temaatilised pakkepaberid ja paelad, aga ka efektsed värvid või kleebised ning teha kingakarpidest pakitud kingitused. Eriti põneva ja romantilise efekti saavutad käsitööpaberi ja laia siidpaelaga.

Kindlasti kuuluvad kodukootud jõulutraditsiooni juurde isetehtud küünlad, jõulumotiividega tikitud laudlinad ning kootud tassi- ja kannusoojendajad. Kaminale võib päkapikkude ootele riputada vanaema kootud villased sokid. Aknalauda kaunistavad pühadeajal efektsed õitsvad jõulukaktused ja jõulutähed, aga ka näiteks hüatsindid ja ratsuritähed.

Gingerbread cookies

Too jõuluehted õue

Välisuksele valmista ise jõulupärg. Selle tegemine on kõigile jõukohane ning hakkama saavad ka lapsed. Kasuta meisterdamiseks näiteks valmis õlest pärga, mille leiad K-rauta poest ja lisa sellele käbisid, kuivatatud apelsini, punaseid pohlamarju ja kaneelikoort. Kaunistusi on kõige lihtsam kinnitada liimipüstoli või traadiga. Lisaks õlgedele võid pärja tegemisel kasutada ka kuuse- ja männioksi või sammalt.

Terrassile või välisukse juurde võid tuua suure vaskse plekkvanni või emailitud punase ämbri ning täita selle sambla, kanarbiku või kuuseokstega, veel võid sinna poetada mõne väikese jõuluehte. Plekkvanni asemel võid kasutada ka punutud seenekorvi või suurt lillepotti.

Isetehtud jõulumaagia on alati kuidagi erilisem ja omasem, aga loomulikult võid seda kombineerida ka tänapäevaste ehete või memme pööningult leitud eestiaegsete klaasmunadega, sest jõuluajal on moes just see, mida me ise soovime. See ongi maagia.

Jaga
Kommentaarid