Siinne jutt pole siiski õpetuseks, vaid inspiratsiooniks. Iga kodu on unikaalne ja toome teieni vaid mõne idee, kuidas seinavärvi abil oma kodu avaramaks muuta.

Neutraalne toon läbivaks

Väikese kodu dekoreerimisel on oluline silmas pidada, et valitud põhitoon oleks rahulik ja neutraalne. Värvipoodides on saadaval imelisi murtud toone, mis annavad kodule värske ning elegantse mulje. Lisaks annab üks läbiv toon lõputuid võimalusi detailidega mängides luua huvitav ning omanäoline kodu. Kui te ei soovi kõikides ruumides sama seinatooni kasutada, valige siiski omavahel harmoneeruvad toonid- nii jääb üldmulje kahtlemata avaram. Suunduge värvipoodi ja üllatage ennast.

Skandinaaviapärased pastelltoonid.

Ühtlast tooni seinad ja lagi teevad ruumi näiliselt suuremaks.

Valge ei toimi alati

Levinud arusaama järgi peaks pisikese kodu seinad olema võimalikult heledad. Mõnes ruumis mõjub valge seinavärv aga igavalt. Miks see nii on? Valge teadupoolest peegeldab valgust. Kui kõik seinad on ühtemoodi valged hästi valgustatud ruumis, on tulemus ilus ja särav. Mõnel juhul ei suhestu päevavalgus valge värviga nagu loodetud ning tulemus on staatiline ja tuhm. Kui nii, tuleb elamine särama lüüa muul moel ja kasutusele võtta kontrasttoonid. Piisab ühe seina, akende või uste julgemat tooni värvimisest. Kontrasttoonid sobituvad ruumi paremini, kui võiks arvata!

Kui valge seinavärv on igavavõitu, aitavad alati tumedates kontrasttoonides detailid. Näiteks voodipesu.

Tume värvitoon ei ole sobimatu!

Tumedat tooni ei tasu karta. Levinud arusaam, et tume muudab optiliselt väiksemaks, ei vasta alati tõele. Kuidas siis nii? Kuna tume toon neelab valgust, on seinad vähem markeeritud ja annavad illusiooni suuremast ruumist. Tumedal taustal tulevad sisustuselemendid paremini esile ja seinad taanduvad tahaplaanile.

Nii, nagu hele toon ei pea olema valge, ei ole ka tume tingimata must. Värvitoone on uskumatult palju ja iga toon omakorda reageerib valgusele erinevalt.

Pilkupüüdev tume seinapind sobib heleda kõrvale valatult.

Triibud teevad imet

Lihtsas triibulises seinas on midagi tõeliselt mõjuvat. Triibud lisavad ruumile struktuuri ja loovad erilise meeleolu. On vähe mustreid, mis oleks sama mitmekülgsed kui ajatu triip, mis kohandub iga stiiliga. Nii sobib triibumuster igasse kodusse: klassikalisse, maalähedasse, ultramoodsasse…

Väikesele ruumile lisavad vertikaalsed triibud kõrgust ja avarust, kuna triibumuster on korrapärane ning lõputu. Sellepärast tasub parema efekti saamiseks katta triipudega terve sein ja pidada silmas, et üks toonidest oleks võimalikult sarnane laetoonile.

Võluv triibumuster tõstab lae optiliselt kõrgemale.

Liigendatud seinapinnad

Värvidega saab tõepoolest imesid teha! Üheks võimaluseks on geomeetriline liigendus seinapinnal. Värvidega annab seinapinda optiliselt vägagi efektiivselt muuta. Et väike ruum ei mõjuks kastina, kus peab elama, tasub tarvitusele võtta maalriteip ja 2-3 omavahel sobituvat tooni. Parema efekti saamiseks tasub silmas pidada, et liigenduskoht oleks diagonaalne põrandapinnaga. Nii toimides jääb tulemus dünaamilisem ja seinapind huvitavam.

Pastelltoonides sein elavdab ruumi ja mõjub maitsekalt.

Vahel piisab vaid huvitavast värvikombinatsioonist, et tuua igavasse nurka natuke särtsu.

Ja üks väike kodu, mis on heleduse ja paraja annuse konrastidega avaramaks muudetud: ENNE JA PÄRAST │ Väike ja helge — iseendale loodud kodu kesklinnas