Maineka prantsuse arhitekti Ange-Jaques Gabrieli poolt 18. sajandil projekteeritud loss pisikes Chateau-Verdun’i külas oli tühjalt seisnud aastakümneid. Muinasjutuline fassaad peitis enda taga aga sissekukkunud lagesid ja trööstituid interjööre. Sellegipoolest armusid uued omanikud lossi esimesest silmapilgust ja siiani kestvate renoveerimistöödega tehti algust 2013. aastal.

Ajahambast puretud interjööridel on aga ka omad võlud. Ajalugu hindavate omanike eesmärgiks on uuendada vaid möödapääsmatud detailid ning säilitada sisekujunduses lisaks väärtuslikele elementidele ka pisut võluvat trööstitust — kooruvaid tapeete ja murenevaid seinu.

Prügikonteinerisse liigub ehitusplatsilt vaid selline kraam, mida ei ole võimalik ümber töödelda ega taaskasutada. Uuele ringile lähevad isegi roostes naelad.

Hoone renoveerimisprotsessi on kaasatud hulk arhitekte, ehitusspetsialiste ja restauraatoreid. Esimese kahe aasta jooksul korrastati katus, lapiti konstruktsioone ning valati põrandad.

Seinte puhastamise ja maalingute restaureerimise juurde kaasati ka praktikante ülikoolidest.

Kui pisikeses korteris on remondi keskel võimatu elada, siis 94 toaga lossis sellist probleemi ei ole. Samaaegselt ehitustöödega korraldatakse majas nii koolitusi, pulmi kui ka teisi üritusi.

  • Maja tegemistel ja renoveerimisprotsessil saad silma peal hoida Château de Gudanes’i blogis.

Vaata ka videot:

LOE LISAKS: