2016. aasta trendid valgustidisainis
Moevoolu spekter sellel aastal tundub olevat üsna lai, alustades vormi puhul minimalismist ja lõpetades ülevoolava küllusega. Esindatud on nii käsitööna sündinud valgustid kui ka autentsed valgustid ning ehedad materjalid. Kuid silma jäävad ka futuristlikud, hüpermodernsed ja progressiivsed lambid. Vintage on endiselt tähelepanuvääriv.

Ilmunud on uus ootamatu värvigamma valgustitele: roosa ja sinine erinevate varjunditega. Sama huvitavad on värvilised ja sealjuures läbipaistvad valgustid, mis on firmades Leds, Marset ja B.Lux. Pildil B.Lux Forest.

Reguleeritav valgus
Juba varasemalt teada tuntud dimmerdamine, valgustite sisse- ja väljalülitamised saavad juurde uusi võimalusi, mugavdades meie elu. Lisaks tavapärastele puutetundlikele lülitusvõimalustele võid seda kergelt teha käeviipega või hoopis kasutada oma telefoniäppi ja bluetoothi. Äpp saab olla abiks ka valgustite suuna muutmiseks.

Samuti leidub tootjatel valgusteid, mille valgusnurka saab ise suumida, keerates valgusti valgusvihku optikat reguleerides. Valgusnurki saab muuta 10 kraadilt 40 kraadile ehk valgusvihk laieneb, säilitades valgusvoo ulatuvuse kaugusesse.

Dimmerdatavad LED-id

Kuid dimmida saab ka valgusallika enda värvsustemperatuuri, see on sooja valguse (Warm Dimming) muutmine, mil reguleeritakse valgusvõimsust. Näiteks firma Leds-c4 LED-ide värvsustemperatuuri saab dimmida vahemikus 2000-3000K vastavalt vajadusele ja meeleolule.

Vastavalt sellele, mida just soovite ruumis teha, saab luua just teile sobiliku valguse. Kui soovite olla reibas ja töövõimeline, peate tegema aktiivselt tööd, siis reguleerite endale pigem külmema valguse, õdusaks meeleolu loomiseks sobib aga soojem ja kollakam valgus.

Tehnilised valgustid — üha dekoratiivsemad ja elegantsemad
Tänu LED-ide kiirele arengule ja erinevate variatsioonidele, LED-ribadele ja LED-moodulitele saavad valgusti olla üliõhukesed, miniatuursed, kitsad ja samas hästi valgustavad. Tänu LED-ribade painduvusele on loodud atraktiivseid ja dekoratiivseid valgusteid. Pildil Moltoluce polüetüleenist valgusti Lach.

Samuti on võimalik toota mõnesentimeetriseid üliõhukesi plaatvalgusteid, mis suurepäraselt võiks välja vahetada meie harjumuspärased moodulkastid büroodes. Need sisseehitatud LED-idega valgustid näevad kenad välja, annavad hästi valgust, on säästlikud ja silmasõbralikud. Pildil Moltoluce Cadan Dira paksusega 2,2 cm.

Silma mittepimestavad LED valgustid
Tänu uuele nurgalõikamise tehnoloogiale ja LED-moodulite arengule on võimalik kitsastesse profiilidesse sügavusse asetada 5-15 LED moodulit (alloleval pildil Luciferos Leva), mille tulemusena saadakse võimas valgus, mis samas ei pimesta, kuna valgusallikas on sügaval profiili sees. Sellega vähendatakse valguse ereduse näitu. Viimane on oluline just tööruumides.

Suurem valik erinevaid lineaarvalgusteid
Sarnaste dekoratiivsete lineaarvalgustitega saab ühtlaselt valgustada kogu ruumi. Need saavad olla nii pinnapealsed, riputatavad või süvises. Võimalusi mitmekülgsemaks valgustamiseks aga annab lisavalgustite paigutamine samale süsteemile näiteks magneti abil. Vastavalt vajadusele saab lisatud valgusteid siini sees ümber paigutada ja suunata erinevate nurkade all. Samuti on võimalik neid eraldi dimmida. Pildil Flos elegantne seinavalgusti nimega Wallee, seinast eemal 45 cm, sobitatav süvissiini magneti abil, dimmitav.

Valgustite kokkusobitamine ja rühmitamine

Komplekti moodustamise võimalus on kliendile lihtsaks tehtud, sest tootjad valmistavad üht valgustit väga erinevates mõõtudes ja värvigammadega. Ja tulemus võib olla väga eriline ja ainulaadne. Inspireeritakse kokku sättima minimalistlikke valgusteid suuremahulisteks rühmitusteks. Pildil Anasstassiades.

Pildil Estiluz Volta

Suure ulatuvusega ja võimalusega kergesti asukohta muuta
Sellised pikkade telgedega ja liigenditega seina-, lae- ja rippvalgustid on mugavalt ümbersätitavad vastavalt vajadusele. Olukordades kui paigutate näiteks elutoas söögilauda ringi või peate seda pikendama suurema arvu istujate jaoks, siis valgustit saab keerata järgi. Neid on hea kasutada ka juhul kui väikese lauapinna tõttu pole otstarbekas lauale veel laualampi mahutada, vaid saate samafunktsiooniga valgusti hoopis seinale asetada või riputite abil valgusti ümber paigutada. Pildil Flos 265.

Rohkem infot ja pilte leiad Hektor Light lehelt.