Tavaliselt mõeldakse sellisest lahendusest kui hädavariandist või võimalusest raha kokku hoida. Samas võib voodi puudumine anda ruumile väga palju avarust juurde ja mõjuda magamistoa põhilise stiilielemendina. Selleks, et see nii toimiks, peab ainult mõnda asja teadma.

Minimalistlik disain ja praktilisus

Madratsi asetamine madalamale tasandile või lihtsalt põrandale on väga levinud näiteks Jaapanis ja Koreas. Jaapanis on ruumi säästmiseks komme madrats välja võtta ainult ööseks, päeval pannakse see tagasi kappi. Põhjus peitub selles, et Jaapanis eelistatakse ruumikust esemetele, nii et valides madratsil magamise ja minimalistliku disaini, on soovituslik magamistoas ka muu mööbli olemasolu miinimumini vähendada.

Pole lihtne luua minimalistlikku sisekujundust, kui toa on vallutanud suur voodi, eriti kui tahad, et toas oleks ka muud mööblit peale magamisaseme. Ühtlasi on voodi selline mööbliese, mis ei lase endaga just palju eksperimenteerida, sest on suur, raske ja võtab palju ruumi. Toa ringi tõstmiseks ja voodi asukoha muutmiseks peab abi paluma, et lükates põrandat mitte ära kriipida.

Tihtipeale mängib sisekujunduses suurt rolli ka toa suurus. Väikeste magamistubadega inimeste jaoks võib voodist loobumine olla väga hea mõte. Sama kehtib ka ühetoalise korteri või stuudioplaneeringuga kodu osas. Ainult madratsit kasutades saab vajadusel kiiresti ruumi juurde tekitada, pannes madratsi vastu seina püsti.

Vahel mängib ka kõrgus rolli. Kui plaanid teha omale magamistoa mõnest ebatraditsioonilisest kohast, näiteks pööningust või katusealusest, siis on iga sentimeeter arvel. Eriti oluline on see pööningul elades, kus ruum on tavaliselt väike, aga laed see-eest kõrged.

Mugavus ei sõltu voodist

Me veedame kolmandiku elust magades ja unekvaliteet paneb paika meie päevase enesetunde. Voodi ei mõjuta meie unekvaliteeti tegelikult üldse, sest kõik sõltub ainult madratsist. Seetõttu peaks madratsisse investeerimine olema alati prioriteet.

Madrats peab olema mugav, seega keskendu madratsit valides selle kõrgusele ja ülesehitusele. Odavad madratsid ei paku tavaliselt piisavalt tuge ega kohandu kehavormi järgi. Ühtlasi on tõenäosus, et korraliku põhjata madal madrats kleepub põranda külge ja muutub talvel külmaks.

Põrandal magamise puhul tuleb arvestada, et madrats ei liiguks paigast – keset ööd madratsilt maha kukkumine ei ole kindlasti meeldiv tunne. Seega vali madrats, millel oleks libisemisvastane põhi või vastasel juhul soeta madratsi alla vaip.

Madratsi hooldus ja hügieen

Kõik madratsid ei sobi parketile panemiseks. Bakterid, hallitus ja tolmulestad armastavad niiskust, nii et ebakvaliteetne madrats, millel puudub sisseehitatud niiskustimav kiht ja mis ei hinga, loob nendele kutsumata külalistele ideaalse elukeskkonna.

Kui kaalud varianti hakata magama põrandal, pea silmas oma madratsi õhu läbilaskvust. Õhukindel madrats mitte ainult ei ima endasse niiskust, vaid muutub ka selja all palavaks. Sellised madratsid on tavaliselt näiteks lateksist ja neid ei ole soovitatud ilma voodita kasutada.

Vahel on vaja ka madratsikatet pesta. Sel ajal, kui kate on märg, on soovitatav panna madrats seina najale püsti, et toimuks õhutamine. Oluline on meeles pidada, et enne madratsi maha asetamist tuleks põrandalt kindlasti hoolega tolmu võtta ja madratsi alla jääv koht korralikult puhastada, seda nii esimesel korral kui ka edaspidi.

Madratsite kohta saab rohkem infot napsie.ee.

Jaga
Kommentaarid