1. Suvila Kõrgessaare laiul, 330 000 eurot

2003. aastal valminud kvaliteetne rookatusega palkmaja asub väikesel saarel. Erinevatel aegadel on saart kutsutud Kõrksaar, Kõrgesaar, Kõrgessaare laid, Kõrksa, Poistesaar jne. Müüdav kinnistu hõlmab enda alla kogu Kõrksaare lõunapoolse osa (24,2 ha).

Ligipääs saarele on ainult kas paadiga või mööda kivimuuli (seda ainult madala veetasemega). Kivise pinnasega saarel kasvavad kadakad, männid, mõningad lehtpuud ja paljud huvitavad taimed. Lisaks kalapüügile ja vaikuse nautimisele on võimalik jälgida nii lindude, loomade elu, aastaaegade ilu kui ka looduse stiihiat.

Suure terrassiga suvilas on kaks magamistuba, elutuba, köök, sauna- ja sanitaarruumid ja lisaks suur avatud lavats teisel korrusel.

2. Kaunis talukoht Kingli külas, 65 000 eurot

Nii suvekoduks kui ka päriskoduks sobiv armas talumaja sobib hästi neile, kes hindavad oma elamise juures möödunud aegade hõngu. Peamaja juurde kuulub ka suvetoaga saunamaja ja ait.

Majale lisab põnevust värviliste aknaklaasidega kaunistatud veranda, kus suviseid hommikusööke nautida.

Hoone interjöörist leiab palju viiteid meie esivanemate traditsioonidele. Sisustus on ehedalt arhailine.

3. Tõeliselt ürgne talukompleks Pajumõisa külas, 392 000 eurot

Kompleks koosneb viiest rookatusega ja ühest sammalkatusega hoonest — peahoonest, aitadest, saunast, panipaigast ning väliköögist. Täielikult renoveeritud palkhooned on esmaehitatud aastatel 1874-1926.

Peahoone interjöörist leiab palju ehedaid detaile, mis ühest maakodust õige maakodu teevad. Söögituba kroonib paekivist laotud tulease.

Paekivi ja puitu on kombineeritud ka avaras köögis.

Korraliku suvekodu ei ole täielik ilma õige saunaelamuseta. Talu juurde kuulub ehedalt eestimaine saun.

  • Huvi korral vaata lähemalt Uusmaa kinnisvarabüroo kodulehelt.

4. Eikla mõisahoone Koidula külas, 120 000 eurot

Kas oled salamisi unistanud mõisas elamisest või kui saaks suvegi seal veeta? Põneva ajalooga Eikla mõis otsib uusi omanikke, kes oleksid valmis väärika hoone renoveerima.

Mõisa peahoone on ühekorruseline, keskelt pealeehitusega puitehitis. Tõenäoliselt 19. sajandi kekspaigast või teisest poolest pärinevale hoonele on iseloomulikud tuudorstiilile viitavad lamedad teravkaarsed aknad. Algselt kaunistasid peaukse kohal asuva väljaehituse servi stiilsed historitsistlikud tornikesed. Sellisena oli hoone üks omapärasemaid historitsistlikke puidust mõisahooneid nii Saaremaal kui ka kogu Eestis.

Kaasajal on hoone eraomanduses — põhiosas on ta säilinud algsena, veidi muudetud on vaid sissepääsu kohal asuvat varikatust. Säilinud on ka osa vanast kiviaiast, teist osa on hiljem uuendatud.

  • Huvi korral vaata lähemalt Uusmaa kinnisvarabüroo kodulehelt.

5. Muinasjutuline maakodu Hiiumaal Kalana külas, 190 000 eurot

Kirjanik Tõnu Õnnepalu raamat “Paradiis” kirjeldab ilmekalt Kalana naaberküla elu ja selle paiga võlu. Seda see kaunis elamine kindlasti ka pakub — imelised rannad, metsmaasikad juunis oma krundil, muusikafestivalid juulis, perseiidide sadu ja möirgavad hirved augustikuu sumedatel öödel… puravikud, kukeseened septembris, looduse värvide pillerkaar oktoobris. Ja kui lumi katab maad, nautida õhtuid kaminatule paistel ning avastada hommikul terrassil metsloomade jälgi, kes öösel uudistamas käinud. Rand on vaid kolmeminutilise jalutuskäigu kauguselt.

Maja näol on tegemist 2013. aastal ehitatud kahekorruselise palkmajaga, mille algupärane konstruktsioon transporditi mandrilt Hiiumaale. Hoone ehitati enne II Maailmasõda Pärnumaal, Are vallas. Palgid olid väga heas seisukorras ning maja taastati Kalanas täies ulatuses. Hoone on paigaldatud valatud madalvundamendile. Vahelaed ja kandev konstruktsioon on puidust. Fassaadimaterjaliks on laudis ja kulunud välimus on taotluslik, et hoone harmoneeruks ümbritseva loodusega ning oleks metsamaja välimusega.

Esimesel korrusel asub suur köök, kaminaga elutuba, söögituba, esik, wc ja duširuum. Avatud planeeringuga teisel korrusel on kaks magamistuba ja maast laeni aknaga puhketuba, kus on mõnus lugeda raamatuid või lihtsalt nautida aknast avanevat vaadet männimetsale.

LOE LISAKS: