Unikaalne korter Kadriorus, kus kohtuvad originaaldetailid ja tänapäevane disain

Pilguheit ajakirja Diivan
Unikaalne korter Kadriorus, kus kohtuvad originaaldetailid ja tänapäevane disain
Unikaalne korter Kadriorus, kus kohtuvad originaaldetailid ja tänapäevane disainFoto: Tõnu Tunnel

Tallinnas Torupilli miljööalal asuv modernistlik kortermaja esindab 1930ndate aastate jõukama keskklassi korterelamut. Hoone arhitekt Alfred Kehva projekteeris enda korteri maja neljandale korrusele vastavalt tolle aja vajadustele. 94,6 m² suurusele läbi maja ulatuvale elamispinnale mahtus avar esik, kamina- ja söögiruum, teenijate ruum, köök, magamis- ja vannituba.

Sisekujundaja Angelika Vaht seadis endale ülesandeks nüüdisajastada korteri planeeringut ja luua unikaalne keskkond, kus originaaldetailid on kombineeritud tänapäevase disainiga.

Elutoas loovad meeleolu nii algupärased detailid kui ka nüüdisaegne disain. Aktsentideks on ruumis originaalkujul säilinud kamin, Oot-Ooti mooduldiivan ja Constance Guisset’ disainitud valgusti Vertigo.


Viiekorruseline esindustraditsionalistlik korterelamu on ehitatud jõukale keskklassile. Kortermaja on osa terviklikust ansamblist, mille kohta on tehtud ettepanek see kultuurimälestisena arvele võtta. Hoonet ilmestavad vertikaalsed raamvööd akende ümber ja tammepuidust art déco valgmikuakendega uksed, terrasiitkrohv fassaadil lisab esinduslikkust. Trepikojas loovad tervikliku keskkonna kõigil korteritel säilinud vanad välisuksed. Omaette elamust pakub originaalne lift. Praegu võib hoone elanikkonna jaotada kaheks: uued elanikud ja vanema põlvkonna esindajad. Viimased hoolitsevad selle eest, et trepikojas tervitavad sisenejat vaasi seatud männioksad ja Alfred Kehva portree.

Seotud lood:

Uute materjalidena on köögis kasutatud põrandal marmorkivi ja töötasapinnal betooni. Töötasapinna on valmistanud Sisustusbetoon.


Peaaegu igasse ruumi oli arhitekt planeerinud sisseehitatud kappe ja panipaiku. Kõik kapid jäeti originaalkujul alles, vaid töötoas kapi kuju pikendati.


Loe veel

Teenijatoa-ajastu lõpp
Korteri renoveerimine algas planeeringu nüüdisajastamisega. Esiku arvelt suurendati vannituba, sest enam polnud tarvis otsest läbipääsu söögituppa ja kööki. Pisikese teenijatoa arvelt saadi köögile ruumi juurde. Korter on avar ja helge, akendest avanevad vaated korrastatud Politseipargile, peagi valmivale Hiltoni hotellile ning lõuna poolt üle rohelise hoovi Tallinna city’le. Hoovi pool asub korteri juurde kuuluv privaatne rõdu.

Edasi loe ajakirja Diivan aprillinumbrist. Osta värske number poest või telli www.ajakirjad.ee!