1. Lancasteri hertsogkond

Hertsogkonnale kuulub tosin ajaloolist hoonet, mis toovad kuninganna Elizabeth II-le iga aasta umbes sisse 15 miljonit naela. Lancasteri hertsogkond kuulub hetkel kuningannale ja see asutati 1351. aastal. Hertsogkond laiub 18,4-hektarilisel maalapil ja levib üle Lancashire'i, Yorkshire'i, Cheshire'i, Staffordshire'i ja Lincolnshire'i. Lancasteri hertsogkonna alla kuulub 13 lossi.

Foto: Lancasteri loss Lancashire' is, Flickr.com

2. Sandringhami mõis

Mõis asub Inglismaal Norfolki krahvkonnas. See on koht, kus kuninglik perekond traditsiooniliselt jõule tähistab. Kuninganna Elizabeth II päris Sandringhami mõisa oma isalt 1952. aastal. Tegemist on avalikkusele suletud hoonega, mis on ainult kuningliku perekonna käsutuses. Mõisa valdused ulatuvad 8000 hektarini.

Muuseas veetis seal eelmised jõulud ka Meghan Markle, kuigi ta oli sellel ajal prints Harryga alles kihlatud. Ühtlasi rikuti sellega reegleid, sest jõule tohivad seal veeta kuningliku perekonna liikmed ainult oma seaduslike kaasadega.

Foto: Jim Linwood, Flickr.com

3. Kensingtoni palee Londonis

Palees on kokku 547 tuba, mis jagunevad elu- ja tööruumideks. Kensingtoni palees resideeruvad praegu prints William ja Kate Middleton. Samuti vastabiellunud prints Harry ja Meghan Markle. Kate ja William elavad korteris 1A, mis on läbi nelja korruse ja milles on 20 tuba. Korter renoveeriti 2014. aastal ja see läks maksma ligi 5,3 miljonit naela. Meghan ja Harry elavad hetkel Nottinghami Cottage'is, kus on kaks magamistuba, elutuba, söögituba ja kaks vannituba.

Foto: David Stanley, Flickr.com

4. Balmorali loss Aberdeenshire'is Šotimaal

Kui peaks kunagi tekkima küsimus, kus armastab suvitada kuninganna Elizabeth II, siis selleks kohaks on Balmorali loss Šotimaal. Tegemist on kuningliku perekonna puhkekoduga, mille juurde kuulub pisut üle 20 000-hektariline maalapp. Kokku asub territooriumil 150 hoonet. Printsess Eugenie sõnul on tegemist maailma kauneima kohaga. Naise sõnul on tema vanaema kuninganna Elizabeth II just seal viibides kõige õnnelikum. Foto: Shutterstock

5. Holyroodhouse'i palee Edingburghis Šotimaal

Tegemist on Suurbritannia monarhi ametliku residentsiga. Vahel kutsutakse paleed ka Holyroodiks. Esialgne hoone oli ehitatud 1128. aastal kloostriks, kuningliku suguvõsa käsutusse anti see 16. sajandil kui teostati ka mahukaid juurdeehitusi. Maja on huvilistele aastaringselt avatud. Lisaks saavad turistid külastada Holyroodi kloostrit, palee aeda ja palee uhkemaid ruume, mis on kuninganna käsutuses Šotimaa ametlikel visiitidel viibides.

Foto: Shutterstock

6. Püha James'i palee Londonis

See on koht, kus William ja Kate tegid 2010. aastal teatavaks oma kihluse. Püha James'i palees ristiti 2013. aastal prints George. Kui kuninglik perekond ei kasuta hoonet parasjagu mõne erilise sündmuse puhul, siis toimuvad seal heategevuslikud üritused.

Foto: Shutterstock

7. Windsori loss Inglismaal

Lossis on lisaks muule Püha George'i kabel, kus hiljuti abiellusid prints Harry ja Meghan. Lisaks pulmade pidamisele, on Windsori loss koht, kus veedab kuninganna Elizabeth II oma nädalavahetusi.

Foto: Shutterstock

8. Clarence'i maja Londonis

Hoone ehitati vahemikus 1825-1827. Praegu on palee prints Charles'i ja tema abikaasa Camilla ametlikuks koduks. Enne neid resideerusid Clarence'i majas ka kuninganna Elizabeth II ja prints Philip, kui nad 1947. aastal abiellusid.

Foto: Shutterstock

9. Buckinghami palee Londonis

Hoones on kokku 775 ruumi ja tegemist on kuninganna ametliku elukohaga Londonis. Buckinghami palees pole ainult eluruumid, vaid ka 19 saali külaliste vastuvõtuks, 52 magamistuba, 188 magamistuba töötajatele, 92 kabinetti ja 78 tualettruumi.

Foto: Shutterstock

10. Ascoti hobuste võidusõidurada Berkshire'is Inglismaal

Võidusõiduraja asutas kuninganna Anne 1711. aastal. 2004. aastal läks võidusõidurada renoveerimisele ja tööd lõpetati 2006. aastal. Iga aasta juunikuus toimuvad rajal nädal aega kestvad Royal Ascot võidusõidud, mida vaatab lisaks kuningannale ligi 300 000 pealtvaatajat.

Foto: Phil Guest, Flickr.com

Allikas: countryliving.com

LOE LISAKS: