Kard Männil (KM): Maailm liigub üha enam spirituaalsuse ja virtuaalsuse poole; kiire elutempo ja infovahetus surub peale aina kiireneva ja muutliku loomuga elustiili; asjade omamine on koormav, pigem soovitakse enda ümber lihtsust, selgust, paindlikkust ja kvaliteeti. Nii otsitakse ka interjööris moodsale tehnoloogiale vastukaaluks maalähedasi detaile ja materjale. Naturaalsed väärikad pinnad, nagu puit, metall, kivi, ja loodusvormiga elemendid vastanduvad moodsale digimaailmale.

Loreida Hein: (LH) Järjest on tõusnud ka teadlikkus, mis võimaldab teha paremaid valikuid: kes eelistab nutikat ja juhtmevaba keskkonda, kes lihtsat ja looduslähedast elu. Arvesse tasub võtta toote eluiga ja keskkonnamõju — kui palju see sind ja maailma säästab?

KM: Disaini piirid on hägustumas, enam pole arhitektuuri ja tootedisaini vahel eristuvat joont. Tänapäeval pead olema suuteline kiiresti oma harjumusi muutma ja uute tingimustega kohanema. Märksõnadeks on „paindlikkus”, „nutikus” ja „põhjamaine lihtsus”. Ruumielemendid võiks lähtuda kõigepealt funktsioonist ja alles siis välimusest.

Foto: Priit Grepp (Kodukiri)

LH: Tähtis on ennast võimaluste ja valikute tulvas mitte ära kaotada ning enne järjekordse ostu sooritamist tunnetada, kas see rahuldab sinu vajadusi ka pikemas plaanis või tarbid ainult ühiskondliku surve ajel. Inimeste tundlikkus on loomulikult erinev, kuid üha enam on neid, kes otsustavad end ümbritseda vaid ökoloogiliste materjalidega ja minimeerida eluruumides (eelkõige magamistoas) kõikvõimalikud elektriväljad, mobiilikiirgused, wifi, sest kaheksa tundi ööpäevas „mikrolaineahjus” viibimine mõjub otseselt enesetundele ja keskendumisvõimele. Arvutinurk (eriti lapse oma) liigub voodi kõrvalt eraldi ruumi, et uneaeg oleks kosutav ning ruum staatilise elektri ja sünteetika tekitatud tolmust vaba.

KM: Asjade ületootmine ja odav Hiina kaup on tekitanud inimestes vajaduse tühjuse ja puhaste pindade järele. Üha enam väärtustatakse käsitööd, kallimat, püsivamat ja kvaliteetsemat disaini. Ületarbimise „müra” mõjub väsitavalt ning eelistatakse selgeid funktsioneerivaid interjööre ja tooteid.

LH: Päris ilma asjadeta ka ei saa. Seetõttu on kasulik roll panipaikadel ja mahutitel, kuhu vajalikud esemed silma alt ära panna. Just sellele mõeldes oleme ise loonud modulaarse mööblisarja (LESS), mis võimaldab moodulitest vajaliku mahu ja vormiga kummuteid, kodukontoreid ja ruumieraldajaid kokku laduda. Kui elu ja olud muutuvad, saab moodulid mugavalt ja kiirelt uue situatsiooni või ruumi jaoks ümber mängida.

KM: Trendi järgimise asemel otsime inspireerivat, pigem trendi loovat ja selle taha ulatavat disaini. Kui kodus on tähtis eelkõige hubasus, käepärasus ja mugavus, siis ühiskondlikus ruumis on vaja tabada veel midagi, et ruum hakkaks elama ega jääks pelgalt järgmiseks halliks interjööriks omasarnaste seas. Muidugi peavad esmajärjekorras olema kaetud kõik tarvilikud funktsioonid.

LH: Hea interjöör algab heast planeeringust, hea ruumimulje heast arhitektuurist. Lae kõrgus, akende suurus ja proportsioon ning ilmakaartele orienteeritus loovad baasi, millest järgmise sammuna tuleks hinnata läbimõeldud ja originaalseid ehituslikke lahendusi. Kinnisvaraturul on palju ruume, mis on juhuslike või odavate detailidega ära rikutud (valepidi avanevad uksed, sobimatut tooni radiaatorid, halva paigutusega elektrikapp või magedalt palju piirdeliiste). Interjööril võiks olla iseloomu juba valge karbi kujul, vähemalt potentsiaali selle loomiseks.

KM: Sisustuses kehtib alati reegel, et kõik elemendid ei saa olla kõige tähtsamad. Taust peab jääma soliidseks ja rahulikuks, et kirss tordil silma hakkaks. Lihtsaim ja kiireim on muuta olemasolevas interjööris värvi. Kindla peale minek on rahulikud ja väärikad Vana Maailma värvid. Tugevalt värviküllased toonid annavad mängulisust, samas väsitavad kiiremini. Ise soovitan alati suured pinnad värvida rahulike pehmete toonidega ning tuua värvi sisse väiksemate detailidega, mida on lihtne tuju muutudes kiiresti välja vahetada. Samas, klassika ei kao kuhugi. Kui tahad teada, mis järgmisena moes on, vaata tagasi.

Foto: Priit Grepp (Kodukiri)

Tootedisainer ja sisekujundaja Eneli Siimon: Iga aasta algab trendiraamatus uue peatükiga. Elame muutuvas maailmas, kus hetkeemotsioonid mõjutavad meid väga tugevalt. Valikuid tehakse ilu järgi, samas kui sisu ja materjal võib olla kogu toote võti. Õnneks on nii, et keskkonnast ja ka iseenda tervisest hoolitakse aina rohkem. See survestab materjaliarendust tootma midagi täiesti uut, mis on veel põnevam, kasulikum ja praktilisem kui mõni eelmine materjal või trend. Lähiaastaid on trooninud naturaalsus ja öko ning võidujooks uudsete materjalide nimel käib aina edasi.

Materjalide praktilisus ja mitmeplaanilisus üheskoos
Palju kasutatakse kõrvuti eri pinnastruktuure ja mustreid. Eriti on seda näha vaipadel, kus eri suurusega tsoonid on kõrvuti eri värvitoonide ja variatsioonidega, näiteks matt ühes läikivaga.
Mööblis leiab enim kasutust helehall — struktuurse puidu kõrval mõjub see kui betooni imitatsioon. Betooni väljendavat mustrit ja 3D-geomeetriat on nii tapeedis, seintel värvituna kui ka mööblikülgedel. Vaata ka www.kare-design.com

Värvid ja valgustid
Värviaktsenti on palju tumedal öösinisel, mida toetab õrnkreemjas aprikoositoon. Tekstiilimustrites annab enim tugevat rõhku loodusest võetu ja 3D-efektiga geomeetrilised printmustrid. Taas on esindatud ka vana hea batika.

Foto: Kare Design

Foto: Shutterstock

Mööblikanga valikusse on tõusud luksuslik plüüs tumedates toonides öösinise ja sügavtumeda rohelisena. Must-valge värv tekstiilis on kasutusel peenikese triibu ja eri laiusvahega, geomeetrilised mustrid on pigem väikesed ja tiheda kordusega.

Foto: Kare Design

Valgusmaailmas on trendiks riputada kokku mitu lampi — nii on ruumiliselt atraktiivsem. Metallkuplil on koos läikiv ja matt ning valgustid on valatud eri kujuga betoonist.

Foto: Kare Design

Kui juba betoonist juttu tuli, võib kodu sisustamisel panna ka vannituppa tugev betoonvalamu, mis on kriimudele vastupidavalt töödeldud ja kannatab kuni 300kraadist kuuma.
Vaata ka www.kastconcretebasins.com

Kasutusmugavus
Kõik, mis vähegi võimaldab, tuleks süvistada seina sisse — põhjuseks ikka kasutusmugavus ja mehhanismi peidetavus. Näiteks teleri puhul saab ühe nupuvajutusega muuta selle kallet ja suunda või peita seade üldse lükanduste taha. Vannitoas on nupud-segistid stiilselt seina sees ja seina sisse süvistatud paberrätikuhoidjad on üha enam ka kodukasutuses. Vaata ka www.vola.com

Imeline 3D-kangas
Poola disainer Aleksandra Casa arendas välja 3D-tekstiili, millele otsis koostöös firmaga www.casalis.be kasutust alles pärast toote leiutamist. Eemalt jätab kangas väga koheva ja käsitsi kootud mulje, kuid tegelikult on see oma ruumilisuses imeliselt kena ja õhuke. See omadus saavutati mati ja läikiva lõime koosmõjul. Tekstiili headeks külgedeks on veel ülihea venivus koos suure akustilise võimega.

Trend kolib ka madratsisse ja patja
Ökoloogiliste materjalide kasutus on täis üllatusi. Hea une saame siis, kui materjalid hingavad meie ümber ja lasevad kehal puhata.
Eesti tootja Wendre tutvustas jaanuaris Frankfurdis toimunud tekstiilimessil Heimtextil oma uue kaubamärgi tootearendusi, kus teki-padja pealispinna katteks on kehatemperatuuri reguleeriv kangas. Lisaks näidati tekke ja patju, mille sisuks on toodetava materjali jäägid — kõik, mis materjalina üle jääb, saab ülesande uues Up-Cycle’i tekis ja padjas.
Hea une saladuseks võib olla ka padi, mille sisuks on geel, lateks või hoopis pisike vedru, või Eco-voodi, mis võib endale tõesti lubada ka puidust lamelle ja vedrusid, et sisu oleks täielikult naturaalne.

Uus materjal jõhv
Hobujuus on huvitav ja hea temperatuurijuhtivusega materjal, mida kasutatakse aina rohkem mitmesuguste toodete sisus, näiteks toolipõhja kattes, alusmadratsis ja jalatallavildis. Tänu heale ventileerivusele ja kergele pestavusele kestab toode piisava hoolduse korral ligi 80 aastat. Hea tsirkulatsioon annab materjalile suurepärase kasutuseelise meditsiiniasutustes.
Vaata www.moosburger-kg.com

Logistiline nutikus
Toote transportimine on kulukas, ent kui selle sisu on täidetud õhuga, võib tootel olla isegi teatud eelis. Õhk pumbatakse sisse ja tulemuseks on superhea töötool, sest see hoiab keha ergonoomiliselt liikuvuses ja on ülimugav. Tooli saab kasutada ka keha treenimisel. Lapsed võivad sellega lihtsalt mängida. Vaata ka www.vluv.de

Lugu ilmus esimest korda Eesti Ekspressi lisaväljaandes Moodne kodu 23. veebruaril 2016