Jõulutäht ehk kaunis piimalill

Jõulutähe edukaks kasvatamiseks on ennekõike vaja teada, et juba taime poest koju viimisel tuleb teda kaitsta külma ning tõmbetuule eest. Taim on soovitav kinni pakkida ka juhul, kui poest autoni läbitakse vaid lühike vahemaa.

Sobivaim kasvukeskkond jõulutähele on hästi valgustatud, tuuletõmbuste ja temperatuuri kõikumiste eest kaitstud kasvukoht. Sobiv kasvutemperatuur on + 18 kuni +23 kraadi.

Taime tuleb kasta korrapäraselt toasooja veega 2-3 korda nädalas. Kastmisel tuleb jälgida, et mullapall oleks pidevalt niiske. Jõulutäht ei talu mulla läbikuivamist ega ka liiga märga mulda. Lillepoti alusele valguv vesi tuleb alati ära kallata. Jõulutähe lehti ei ole vaja piserdada. Õige hooldamise korral pakub taim silmailu 2 kuni 3 kuud.

Suursugune ratsuritäht

Punase värvusega ratsuritäht sobib ideaalselt kokku meie jõulutraditsioonidega. Teda on aretatud väga erinevate värvide ja suuruste õitega — on nii valgete, oranžide, roosade, punaste kui ka kirjude õitega ratsuritähti. Tütarsibulaid annavad aga kõige enam punaseõielised sordid. Õitsemine sõltub lille kasvatajast.

Kodus kasvav ratsuritäht puhkab tavaliselt südatalveni. Puhkamise lõpust annab märku jõudsalt kasvama hakkav õiepung. Enne õitsemist tuleks taime kasta täisväetise lahusega (nn õitsemist soodustavat lilleväetist 30 g 10 l vee kohta). Kui õie vars on umbes 5 cm pikkune, võib taime tuua valguse kätte, siis on õige aeg hakata teda jälle kastma ja väetama.

Ratsuritäht õitseb 3-4 nädalat (tavaliselt veebruaris-märtsis), lõikelillena aga 1-2 nädalat. Nii lõikelilleks mõeldud õisvars kui ka äraõitsenud õie vars tuleks läbi lõigata sibulast umbes viie sentimeetri kauguselt. Lõuna-Ameerikast pärit lill eriti ilus just õiepunga avanemisel.

Taim kasvab hästi kuivema õhuga keskküttega ruumis, kus on palju valgust ning talvine temperatuur on üle 20°C. Õitsemise ajaks võib ratsuritähe tõsta ka veidi jahedamasse ruumi, et õitsemise aega pikendada.

Pärast õitsemist tuleks taim ümber istutada. Kindlasti tuleks eemaldada tütarsibulad. Emasibula istutamisel tuleks jälgida, et sibula ja poti vahele jääks umbes pöidla laiune ruum. Väiksemad taimed võiks istutada mitmekaupa potti või kasti, sest need kasvavad koos jõudsamini kui üksikuna. Umbes kolmandik sibulast peaks istutamisel jääma mullast välja.

Kaunis hüatsint

Lisaks pikale õitseajale on ta meeldivalt lõhnav. Poest ostetud potilill: Talvel koju toodud hüatsinditaime lehed pruunistuvad ja kuivavad hiljemalt mais. Seejärel võetakse sibul mullast välja, puhastatakse välistest lahtistest sibulasoomustest ja kuivanud juurtest ning hoitakse otsese päikesekiirguse eest kuni mahapanekuni jahedas ruumis. Ümberistutus: pärast puhkeperioodi võib sibulad aeda istutada. Ajatatud sibul vajab aga aasta või paar kosumist, et sibul taastuks ja uuesti õiepunga moodustaks.

Kui aga on tahtmine ise sibul jõuludeks õitsema saada, tuleb see septembris või oktoobris potti istutada ja jahedasse jätta.

Mini-okaspuud

Väga palju kasutatakse tänapäeval jõuludekoratsioonina erinevaid okaspuude minivorme nagu Kalifornia ebaküpress, Kanada kuusk Conica, Suureviljaline küpress, Lõhnav ebaküpress jne. Vaatamata sellele, et need on konteinertaimed — ei ole enamik neist meie talves vastupidavad ja seega ümberistutamiseks aeda kevadel ei kõlba.

Küll aga on nende taimedega palju võimalusi jõuludekoratsioonide tegemiseks; sinna sobib peale riputada põnevaid isevalmistatud jõuluehteid kui ka klaaskuulikesi, kaunistada pott kanga või paberiga, lisades ilu erinevate ketikeste ja paelakestega.

Potitaimena seisab ta kaua ilusana, jälgida tuleb mõõdukat kastmist. Kuiva õhu tõttu kütteperioodil on oht, et taim väikese poti tõttu kiirelt kuivama kipub.