Sarnaselt loodusele tärkab kevadeti ka meis endis soov midagi uut ja värsket oma koduses majapidamises ära teha. Üks kergemaid ja odavamaid viise oma kodu õhkkonda värskendada on vahetada oma koduseintel ilutsev tapeet või seinavärv. Siis tundub, et justkui terve kodu oleks värskenduskuuri läbinud. Mõned klassikalised nipid ja reeglid, samuti hooajaline mood, on ses osas väga heaks inspiratsiooniallikaks, et sobiva seinte värvigamma valimine võimalikult valutult sujuks.

Dekoratiivtapeedid sobivad magamistuppa
Selleks, et kaunis dekoratiivtapeet interjööris hästi mõjuks, tuleb tapeetimiseks valida hästi esile tulev sein — näiteks voodipeatsi sein magamistoas või vähem mööbliga koormatud sein elutoas.

Kui muud seinad on värvitud või tapeeditud heledas toonis, siis sobib üheks seinaks suuremustriline, vertikaal- või horisontaaltriibuline või hoopiski tume ühevärviline tapeet. Õigesti paigaldatud suundvalgustus aitab efektsele tapeedile sügavust ja sära juurde anda, mis omakorda laseb tapeedil toas õigesti mõjuda.

Teisi tubasid värskendades piisab kas või ühest tapeedipaanist näiteks esiku või köögiseina ilmestamisel. Eri värvitoonid, läikeastmed ning mustrid annavad toale uue ilme ja särtsakuse ilma suurt vaeva nägemata.

Tapeedimaailmas mustrid esikohal
Kevadised tapeedimustrid, -stiilid ja -värvid on väga erinevad, kuid selle peamine märksõna on nostalgia. Paljud uued tapeedid ammutavad oma stiili minevikust — eelmise sajandi 30ndatest, 50ndatest, 70ndatest ja 80ndatest. Tapeedimustrid jäljendavad vanu tehnikaid, näiteks imiteerivad telliskivi, kivipinda, puitpaneele ja kootud mustrit.

Pikalt domineerinud lillemustri asemel on kevadel jõuliselt kanda kinnitamas geomeetriline muster. Lisaks pakub modernne värvigamma ja metalse läikega pinnad uutele tapeedikollektsioonidele värsket lähenemist.

Üks eelistatumaid värvikooslusi on sinised ja rohelised toonid kõikvõimalikes varjundites. Sisekujunduse 2014. aasta värviks on välja pakutud toon, mis on kombinatsioon sinisest, hallist ja rohelisest, andes mõnusa sinakasrohelise varjundi. Endiselt on omal kohal ka looduslikud puidu-, kivi-, nahatoonid, naturaalse valge varjundid ja kollane.

Tapeedi valik kaupluses nõuab aega

Tapeedi valikul tasub silmas pidada mõningaid lihtsaid näpunäiteid:

  • Vali tapeeti oma kodule mõeldes, mitte esimesest emotsioonist lähtudes

Poes tapeedivalikuga tutvudes on soovitatav vaadata tapeedinäidist mõne meetri kauguselt kaupluses asuvate spetsiaalsete peeglitega. Oluline on, et julged mustrid ja värvid, mis poes tunduvad vahvad, ka koduseintel samamoodi mõjuksid. Kui suured mustrid tunduvad liialt domineerivad, siis võib alustada ka heledamatest dekoratiivtapeetidest. 

  • Vaata tapeedi näidiseid ka loomulikus valguses

Poe ja kodune valgus võivad üksteisest kardinaalselt erineda, mistõttu on oluline tapeedinäidiseid paluda ning neid kodus hea valguse käes vaadata. Valiku hõlbustamiseks saab paljudest kauplustest kaasa võtmiseks küsida ka tapeedi näidistükki.

  • Varjulistes tubades erksamad soojad toonid

Varjulised toad saavad avaramad ja rõõmsamad, kui neis kasutada sooja varjundiga pooltoone või erksamaid värve, nagu kollakad, oranžikad ja punakaspruunid toonid. Kui aga ruum on juba avar ja rohke valgusega, siis muudab erk tapeet selle toa veelgi intensiivsemaks, mistõttu võiks sinna valida heledamaid toone ning jahedamaid värve. Külmad toonid on lillakad, sinised ja rohelised toonid.

  • Suur muster lagedale seinale

Kui on soov katsetada oma kodus suuremustrilist tapeeti, siis peaks kindlasti mõtlema, kas kodus on piisavalt lagedaid seinu, kus muster mõjule pääseb. Väiksema ja kitsama kodu puhul tasuks piirduda väikeste mustritega.

  • Triibuline tapeet teeb toa väiksemaks

Dekoratiivtapeete valides ei pea keskenduma ainult mustriliste tapeetide valikule, vaid huvitavaid tapeete on ka triibulisi. Siis on aga oluline meeles pidada, et vertikaalsed triibud tõstavad lae visuaalselt kõrgemale ning teevad toa väiksemaks. Horisontaaltriip seevastu teeb toa visuaalselt madalamaks, samas ka laiemaks.

  • Arvesta tervikpildiga

Et korter mõjuks terviklikuna, tasub tapeedivalikul silmas pidada eri ruumide värvitoonide sobivust. Eriti oluline on see avatud ruumide ja väikese korteri puhul. Näiteks esiku seinte värv võib korduda elutoa tekstiilide mustris ja magamistoa keraamilisel vaasil. Heledad ja jahedad värvid toovad ruumi valgust ja avarust, mõjuvad kergemate ja õhulisematena. Heledad sinised ja sinakasrohelised seinad tunduvad taanduvat, näidates ruumi avaramana.