Kõigepealt tasuks üle vaadata, milliseid taimi oleks üldse vaja ümber istutada. Suuremaid ja vanemaid taimi ei ole igal aastal vaja uude potti istutada. Ümber tuleks istutada aga noori ja kiirekasvulisi taimi. Kui taimel juba juured poti alt välja turritavad, on see kindlasti märk sellest, et taim vajab ümberistutamist. Kui taim on end potist välja kergitanud nii, et kastmisvesi üle ääre valgub, on samuti põhjust ette võtta ümberistutamine. Uut potti vajab ka taim, kes on end potis nii laiali ajanud, et ruumi pole ei edasiseks kasvamiseks ega ka kastmiseks.

Millist mulda kasutada?

Taimede istutamiseks tuleks kasutada spetsiaalset toalillemulda, aiamuld võib sisaldada haigustekitajaid ja kahjureid. Ühed toataimed tahavad kasvamiseks happelisemat, teised aga aluselisemat mulda. Toitaineterikas muld ei sobi kaktustele ja lopsakad toataimed ei edene toitainetevaeses, kaktustele mõeldud mullas.Kui ei ole teada, millist mulda ümberistutatav taim eelistab, on kõige targem kasutada neutraalset mullasegu.

Kuidas valida istutuspotti?

Uut istutuspotti valides tuleb jälgida, et see oleks mitte rohkem kui 2-3 cm suurem eelmisest. Potipõhjas peaks kindlasti olema ka avaus liigse kastmisvee äravalgumiseks. Kui lillepoti robustne välimus (olgu siis tegu plast- või savipotiga) ei meeldi, saab juba poes olles välja valida ka sobiva ümbrisepoti. Viimane ei tohiks olla aga liialt tihkelt ümber istutuspoti (liigniiske keskkonna tekkimise oht). Ümbrisepoti ja istutuspoti vahele võiks jääda 1-2cm.

Foto: Unsplash

Paljud taimekasvatajad eelistavad savipotile plastpotti, sest savipoti pind on poorne ja hingab paremini kui plastpott, kuid poorsuse tõttu kaotab ka palju niiskust ja taimele vajalikke toitaineid. Plastpott hoiab hästi niiskust ja toitaineid ja seal on head soojusolud, mis taimekasvule hästi mõjuvad. Lisaks sellele on plastpoti eeliseks ka tunduvalt soodsam hind, kui savipotil.

Kuidas istutada?

Ümberistutatava taime potti tuleks õrnalt muljuda, et muld poti küljest lahti lööks ( seda ei saa küll teha savipotiga). Pott keerata kummuli ja tõmmata taim õrnalt potist välja. Juurtelt tuleb eemaldada vana muld ja ära lõigata surnud, katkised ja haiged juured. Sellest ei ole abi, kui taim asetatakse uude potti koos vana mullaga ja lisatakse veidi värsket mulda. Vana muld tuleb täielikult asendada värske ja toitaineterikka mullaga, siis on ümberistutamisest ka kasu.

Foto: Shutterstock

Poti põhja võiks panna mõne sentimeetri jagu kergkruusa, et liigne kastmisvesi taime juurte ümbert ära valguks. Taime tuleb hoida poti keskel ja hakata vähehaaval juurte ümber mulda lisama, seda järjest sõrmedega kinni vajutades. Istutatav taim peab potis jääma esialgsele kasvukõrgusele ja poti servast võiks jätta paar sentimeetrit vaba ruumi, et kastmisvesi üle poti serva ei hakkaks voolama. Lõpuks tuleks ümberistutatud taim korralikult läbi kasta (v.a. kaktused, neid ei tohi paar päeva peale ümberistutamist kasta), vesi aitab taimel paremini juurduda. Ümberistutatud taimi ei ole vaja väetada 2-3 nädala jooksul, peale istutamist, sest kasvumullale on juba lisatud taimele vajalikke toitaineid. NB! Õitsvaid taimi on parem ümber istutada peale õitsemist!

Foto: Shutterstock

Kõiki toataimi võiks nüüd kevadel ka tolmust puhastada, kas niiske pehme lapiga või viia taim mõnusa sooja dušši alla ja pesta veega lehed tolmust puhtaks. Toataimede puhastamisel tasub kindlasti lähtuda lehetüübist, selle kohta loe lähemalt SIIT. Jälgida tuleks ka, et taimed, mis talvel said pimeduse tõttu aknale lähemale toodud, nüüd ereda kevadpäikese käes ära ei kõrbeks!

Need toataimed, kes see aasta istutuskorrast pääsevad, vajavad ilmselt turgutust väetamise näol. Seega tuleks üle vaadata, kui palju on alles väetisi eelmisest aastast, mida oleks ehk juurde vaja osta. Väetiste varumisel arvestada, et igal lilleliigil on omad nõuded toiteelementidele. Jälgige kindlasti pakendil olevaid juhiseid.

Allikad: Karner.ee, Maakodu

LOE LISAKS: