Eriti soodne variant oma kodukontori loomiseks tuleb loomulikult teise ringi mööbli korrastamise näol. Mariliisi käte all originaalist kardinaalselt teistsuguse värvigamma saanud mööbel nägi algselt välja potentsiaalse prügimäele minejana ja tegelikult oleks osa sellest ilma sekkumiseta just sinna liikunudki. Laud ja sahtlitega sektsioonitükike pärinevad Mustamäe viiekordse maja tüüpkorterist. Korteri ostnud inimene soovis sellest kiiresti vabaneda.

Tool on pärit osta.ee-st. Seda tüüpi vineerist nõukaaegsed toolid on üsna levinud ja renoveerimise asemel eelistavad inimesed need enamasti millegi uuema ja värskema vastu vahetada. Taaskasutust hindava Mariliisi käe all saavad aga ka kõige lootusetumana näivad esemed väga pilkupüüdva kuue. Mööbli ümberdisainimise kasuks räägib lisaks keskkonna säästmisele võimalus ka raha säästa, sest uue ilme andmine ei tähenda alati suuri kulutusi — näiteks on paljudel värvitootjatel müügil ka pisikesed testerpurgikesed, millest piisab täielikult sellises mahus töö jaoks.

Esimeseks ülesandeks on alati algmaterjali kriitiline ülevaatus. Mõnikord on mööbel nii viletsas olukorras, et sellest ei pruugigi korralikku lõpptulemust välja võluda. Muutumismängu läbinud lauaplaadile ja sahtlipõhjale oli liimitud kaitseks vakstu. Sahtlipõhi ütles sellele teole aitäh, aga lauaplaadile jäi vakstu eemaldamisel ohtralt liimijääke, mille eemaldamiseks tuli appi taldlihvija.

Kui lahtised värvijäägid on maha kraabitud, täkked pahtliga parandatud ja järele jäänud värvile korralik lihv tehtud, on mööbel valmis peale seebiveega pesemist ja kuivamist esimese värvikihi alla minema.

Kapi eelnev värvikiht tutvus samuti liivapaberi ja seebiveega. Tool vajas enne ülalpool mainitut uuesti kokku liimimist ja vana polstri eemaldamist. Kapi kolm sahtlit töötasid hästi, aga ülemine sahtel ei sobinud üldse. Sahtlisiinide uurimisel selgus tõde, et ilmselt ei olegi kapis originaalsahtlid. Kergema vastupanu teed minnes ei hakatud siine ümber sättima ja ülemise sahtli asemele meisterdati hoopis riiul.

Vana mööblivärvi ülevärvimisel on püsivama tulemuse saamiseks soovitav pinnad enne dekoratiivvärvi töödelda kruntvärviga. Selle töö juures on kasutatud Sadolin Bindo Base kruntvärvi, kuid tubaseks värvimiseks sobivat veepõhist krunti leidub ka teistel tootjatel. Laua jalaosad ja kapi väliskorpus on värvitud julgelt söehalliks ning teistel pindadel on maalriteibi ja erksate toonidega kolmnurkadest värvikogumid.

Dekoratiivvärvina on kasutatud Fusion Mineral Paint värve. Sellise töö puhul on suur rõhk ka kvaliteetsel maalriteibil. Mariliis kasutas Tesa Precicion Mask Sensitive teipi, mis annab õigel kasutamisel väga ilusad ja täpsed servad ning on samal ajal õrn juba värvitud pinna vastu. Teibiga värvimisel on oluline teibi servades värviga ettevaatlikult toimetada ja seda tehes peaks pintsel või rull olema üsna kuiv. Ohtra värviga tegutsedes valgub värv kergesti teibi alla ja tulemus jääb „karvane“. Teipi ei tohi ka väga kauaks pinnale peale jätta, sest täielikult kuivanud värvi võib teibi rebimisel ära rikkuda.

Polstri all olnud toolipõhi vajas veidi rohkem tööd, sest see oli eelnevalt viimistlemata. Tooli seljatoele polsterdatud pehmenduse eemaldamisel tuli välja hästi säilinud ilusa tooniga lakitud pind. Põhja sarnaseks saamiseks kulus 2 kihti sarnase tooniga vesipeitsi ja punaka varjundi saamiseks 3 kihti punast šellaklakki. Värvi alla minev lakikiht sai kuivanult kerge karestuslihvi ning maalriteibi ja värvidega sarnaselt eelnevale erksad kolmnurga kogumikud. Mööblikomplektile kandsin niiske käsnaga 3 kihti tugevdavat lakki Fusioni tootevalikust.

Osava värvikäe ja lennuka fantaasiaga saab sobiva kodukontori nurgakese sisustatud väga märkimisväärse säästuga.

Allikas: Moodnekodu.ee arhiiv / vajamineva värvimistöödeks leiad Varn.ee lehelt.

Jaga
Kommentaarid