Esimest korda toimuva festivali põhiprogrammi moodustavad Tanel Randeri kureeritud näitus “Tõotatud Valgus” Nooruse Galeriis ja Tartu Kunstimajas (13.10.–13.11), avaliku ruumi kaasaegse valgustuse ja interaktiivse valguse töötoad ning gerilja valgustuse ühisaktsioon (16.10–23.10), valgustusdisaini konverents ja valgusmess (21.10), Mick Pedaja ja VJ Alyona Movko audiovisuaalne teos avamisel (21.10) ning linnaruumi valgusinstallatsioonid “(Mitte)Koht” (21–23.10). Lisaks on plaanis satelliitprogrammid koostöös Tartu Ülikooli muuseumi, Tartu Linnamuuseumi ja Tartu Uue Teatriga. Festivali avas 13. oktoobri õhtul Sabine De Schutteri loodud dünaamiline valgusmäng Võidu sillal ja Jevgeni Zolotko näitus Nooruse Galeriis. Tartu Valgus 2016 korraldab MTÜ Valgusklubi koostöös Tartu Linnavalitsusega.

Arhitektuurse valgustusdisaini töötubasid juhendavad oma erialal kogenud rahvusvahelise valgustusdisainerite assotsiatsiooni (IALD) liikmed Rootsist, Taanist ja Islandilt. TAVA16 linnaruumiinstallatsioonid loovad festivali žürii poolt konkursi raames valitud valguskunstnikud. Väliruumilahendusi eksponeeriv valgustelg saab alguse Tartu Ülikooli muuseumi juurest, kulgeb läbi Toomemäe pargi, üle Pirogovi platsi, raekoja ja Raekoja platsi, Kaarsilla ning lõppeb Tartu Linnamuuseumis. Valgustelg on linnakodanikele ja Tartu külalistele avatud 21.–23. oktoobrini.

Festivali peakorraldaja Elo Liivi sõnul on eesmärk teadvustada valguskujunduse rolli meie igapäeva elukeskkonnas, luua linnaruumi valguslahenduste prototüüpe ja aktiveerida avalikku ruumi ning tutvustada avalikkusele valgusega seotud võimalusi. Kõik, mida me teeme ja näeme, võimendub läbi valguse. Valgus ergutab meie meeli ja tundeid, luues igaühe jaoks erilise atmosfääri. Festival toimub sügistalvisel perioodil, mil valgus ja valguse puudumine mängib inimeste jaoks suurt rolli.

MTÜ Valgusklubi tegeleb valgustusalalase teadlikkuse tõstmise, teadmiste jagamise ning erinevate temaatiliste töötubade, installatsioonide ja muude ürituste korraldamise ning läbiviimisega. Valgusklubi teeb valguse kuuldavaks ja nähtavaks, muutes selle kunstiks ja ühendades kõiki, kelle jaoks valgus ei ole vaid öö ja päeva vaheldumine, vaid reaalsuse muutmise võimalus.

Kogu kavaga saab tutvuda Facebookis ja TAVA veebilehel.