Arhitekt Raine Karp (s 1939) kuulub Eesti moodsa arhitektuuri klassikute hulka, kelle originaalne looming omab püsiväärtust nii kohaliku kui ka laiemalt terve regiooni ehituskunsti seisukohalt. Käesolev näitus on pühendatud arhitekti poolt nõukogude perioodil projekteeritud eramutele ja suvilatele.

Karp on alati pidanud inimesele kodu loomist arhitektitöö oluliseks osaks ja neid heal meelel õhtuti kodustuudios joonistanud, tehes seda mingil määral tänaseni. Üle viiekümne aasta kestnud karjääri jooksul on Karp kavandanud eramuid ja suvilaid kaugelt üle 150 projekti, millest nõukogude aega langeb alla poole. Väljapanekus on erilise tähelepanu all Karbi enda maja Meriväljal (1968–1975), mis kuulub Eesti eramuarhitektuuri absoluutsesse tippu. Lisaks maja erinevate projektvariantide joonistele on muuseumi kollektsioonist eksponeeritud maja makett, mida täiendab Karbi pildistatud unikaalne slaidiseeria maja pikast, peaaegu 10 aastat kestnud ehitusprotsessist. Esmakordselt on väljas maja esialgne eskiisvariant 1966. aastast, mis erineb märgatavalt kõigile tuntud lõpptulemusest.

Näitus on täienduseks muuseumi poolt hiljuti välja antud raamatule „Arhitekt Raine Karp” (koostajad Raine Karp, Mait Väljas). Rohkete fotode ja joonistega illustreeritud teos koondab kokku arhitekti loomingu kogu oma mitmekesisuses, sisaldades nii suuremõõtmelisi tähtobjekte (linnahall, rahvusraamatukogu, Sakala keskus) kui ka laia valiku elamuarhitektuuri.

Ekskursiooni juhatab arhitektuurimuuseumi teadur-kuraator Mait Väljas, kes tutvustab nii näituse kui ka raamatu sünnilugu. Erandkorras on võimalik näha ka mõningaid projekte, mis jäid välja näituse lõppvalikust. Sissepääs muuseumipiletiga.

Näitus on avatud veel vaid viimast nädalat kuni 21. augustini!

Kuraator: Mait Väljas
Graafiline disain: Agnes Ratas (Stuudio Stuudio)
Toetaja: Eesti Kultuurkapital