Näitus vaatleb kronoloogiliselt ja stiiliajaloo kaudu Eesti mööbliajalugu 1920. aastate algusest kuni 21. sajandi teise kümnendini. ERMi galeriis on väljas ikoonilise staatuse pälvinud toole, mida võib leida ühiskondlikes hoonetes, aga ka paljude eestlaste kodudes, ning tänasele publikule vähem tuntud, kuid omas ajas väga levinud toole.

„Need on toolid, mis on teinud kodumaises mööblidisainis ajalugu — seda nii unikaalesemetena kui ka tööstusliku toodanguna. Näitusele oleme valinud toole, milleta me ei kujutaks oma disainiajalugu ette, ning toole, mille unikaalsus on aja märk, sest võimaluste piiratus määras tiraaži,“ ütles näituse üks kuraatoritest Harry Liivrand.

Näitus hõlmab selliste kuulsate interjööride toole, nagu Riigikogu saal (1920. aastad), Tallinna Seltskondlik Maja (1920. aastad), Kadrioru lossi administratiivhoone (1930. aastad), Tallinna kohvik Pegasus (1960. aastad), Tartu Ülikooli aula (1960. aastad), Tallinna raekoda (1970. aastad), Tallinna restoran Eeslitall (1980. aastad) ja Eesti saatkond Pekingis (2010. aastad).

Samas näeb näitusel suurte mööblitööstuste toodangut, nagu Tallinna Lutheri vabriku vineerist toolid, Jaan Siiraku kavandatud mööbel Vikeri tehasele, Standardi, Tallinna vineeri- ja mööblikombinaadi, samuti Tarmeko ja Mangi toodangut. Lisaks eksponeeritakse külatislerite töid, sest needki kuuluvad Eesti toolilukku.

Fotol: Sisearhitekti ja mööblikunstniku Tea Tammelaane loodud tool.

Näituse koostamisel on kasutatud peamiselt erakogudes leiduvaid toole, kuid ka Eesti Rahva Muuseumi, Eesti Arhitektuurimuuseumi ning Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi kogusid. Atraktiivses näitusekujunduses kohtuvad toolid uuesti ruumidega, kuhu nad loodud on.

Lisainfot leiad ERMi kodulehelt.