Lilia: “Harva leidub eestlasi, kes soovivad tumedamaid lahendusi ja seda põnevam on neid interjööre luua. Samuti oli hea üsna alguses sõna sekka öelda — nii sai parema ruumiplaneeringu. Kuigi siinne planeering oli üldiselt hea, siis sai seda funktsionaalsemaks ja omanikule sobilikumaks muuta. Tihtipeale ei teatagi ise kodu kujundades põnevaid võimalusi või ei osata neid õiges kohas kasutada. Sisearhitekt suudab aga näha parimaid lahendusi ja nii sünnibki mõnusalt toimiv kodu. Elutoa avardamiseks tegime TV-seina maast laeni niši, mis omakorda andis garderoobi poolele võimaluse paigutada kaks vähem sügavat kingariiulit. Ruumi parema funktsionaalsuse tarvis asendati esikus olevad garderoobi ja vannitoa tiibuksed lükandustega ning pesumasin leidis koha hoopis garderoobis, et säilitada avarus vannitoas. Magamistuppa voodi taha sai plaanitud walk-in-garderoob ja ripplagi, et kardina- ja lükanduksesiinid kenasti peidetud saaksid.”

Arendaja pakutud paketist valiti ainult tume parkett, ülejäänud siseviimistlus kujunes KARM&KRISTIANSONi ja kliendi koostöös.

Lilia: “Tume parkett andis inspiratsiooni kogu kontseptsiooni kujunemisele. Korteri chocolate ehk šokolaad ongi tumepruun tammepuit. Sama viimistlusega puit läbib kogu elamist, kujundades nii ühtse terviku. Kõik uksed said sama viimistluse, ühtlasi kasutasime seda köögis ja magamistubades. Šokolaadikarva põranda tasakaalustamiseks tõime sisse heledamaid seinatoone, et tumeda puidu ilu maksimaalselt esile tuua. Aktsendina lisandus poleeritud vask, mis on selle elamise spice ehk vürtsid ja mis ruumid elama paneb.”

Sisearhitektide ammune soov oli mõnele kliendile teha kogu sein puitspoontahveldusega. Siin see võimalus avanes ja Annikale idee väga meeldis. Mängitud sai puiduspooni suundade ja vasekarva peeglitega ning tulemus on unikaalne — esiku garderoob ja panipaiga uks sulanduvad kenasti.

Köögis on kasutatud põrandaga sama tooni tammespooni ja et köök liialt raskeks ei muutuks, on kontrasti andmiseks ülemised kapid valged. Eritellimusel valminud kööki kaunistab naturaalne tume kivitasapind, Miele šokolaadikarva tehnika ja poleeritud vasksegisti. Köögi taustaks on jällegi vaskne peegel, mis annab kogu ruumile erilise sügavuse. Köögisaar on justkui elutoa vahesein, kuhu sai tehtud ürdi-taimekast, kus saab hooaja või tuju järgi rohelist kasvatada. Avatud köök-elutoa keskel asuva saare kohal ilutsevad kolm Tom Dixoni valgustit Copper Ball. Poleeritud vaske leiab nii väiksemate sisustusdetailide kujul kui ka mööblis.

Reet: “Üldisele julgele tumedamale värvikasutusele lisaks on selles korteris erilised pilgupüüdjad seinakatted. Me isegi ei kasuta sõna „tapeedid”, kuna see oleks liiga lihtne. Tegu on just nimelt seinakatetega, kuna need Prantuse brändi Elitise tooted on tõepoolest tänapäeva disaini tipplahendus: tumedad toonid, julged metalsed mustrid, kattematerjali omapära ja käe all tuntav relieefsus. Neid on kasutatud aktsendina nii elutoas, magamistoas kui ka kontoriruumi seintel, andes igale ruumile omapärase karakteri.

Magamistuba ei ole ruutmeetritelt küll suur, kuid sellele vaatamata sai ruumi planeering algsest tavalahendusest oluliselt põnevamaks mõeldud. Voodi on nüüd ebaharilikult keset tuba ja tavalise seina ääres paikneva riidekapi asemel sai riiete hoiustamine projekteeritud vooditagusesse seina läbikäidava walk-in-garderoobina. See ei ole mitte ainult põnev disainilahendus, vaid ka väga mugav kasutada. Vooditagust seina katabki üks disainseinakatetest. Et sein liiga planguna ei mõjuks, on seinas pronkspeegliga kaetud avaus, mis annab väiksele ruumile vajalikku sügavust ja avarust. Ava täidab ka riiulina öökappide funktisooni, sinna saab paigutada raamatuid ja muud vajalikku.

Lagi ei olnud küll kõrge, aga siiski sai see veel eraldi ripplaena alla toodud. See andis võimaluse kasutada minimalistlikku süvistatud üldvalgust, peita ripplae taha garderoobi šokolaadikarva tammespoonist disainlükanduksed ja kardinalahenduse — väga kena ja puhas. Ehk Reeda sõnul ei tasu karta lae allatoomist ka standardkõrgustega ruumides, sest teinekord veidi madalam lagi oma puhta lahendusega mõjub igal juhul paremini.

Reet: “Oluline on magamistoas kindlasti kohtvalgustus — voodis lugemise fännidele äärmiselt vajalik. Sellele tasub mõelda juba eos ja nii on siin disainseina tehtud praktilised lugemisvalgustid, mis on reguleeritavad vajaduse järgi ja on jällegi sobilikult pronksikarva.

Kui veel lagedest rääkida, siis lagesid ei tasu kunagi projekteerimisprotsessist välja jätta, eriti tüüpkorterite puhul, sest lisalagedega saab tüüpilisust heas mõttes hästi lõhkuda. Siin elamises on eraldi disainripplagi ka köök-elutoas saare kohal, lisades nii ruumile nüansirikkust ja moodustades saarega põneva vormilise terviku. Lisalagi esikus peidab ka eelmainitud spoonseina lükanduste mehhanismid delikaatselt ja puhtalt.”

Lilia: “Tumedatele toonidele vastukaaluks eelistas koduomanik heledat vannituba. Kõik vannitoa seinad on plaaditud, lae toon sai valitud plaadi järgi. Lahendus, kus seinad ja lagi on sama tooni, muudab ruumi harmooniliseks. Heledale taustale kontrastiks kasutasime vannitoas mööbli viimistluses tumedat tammespooni ja pronkspeeglit. Mööbli kohal on eritellimusel valminud kahekihiline LED-valgustusega peegel.”

Reet: „Ka kangad on osa tervikust — mõned neist lihtsad ja rahulikud, mati ilmega tüllid, teised jällegi erilisemad. Kangaste iseloom tuleb välja just lähemal vaatlusel. Näiteks elutoa kardinal on peidetud võlu — kangas ise ei ole tavapärane tüll, vaid metalse läikega võrgutaoline lõim, mis on oluliselt põnevam ja huvitavam. Pronksine metalsus haakub hästi tervikuks eelmainitud Tom Dixoni valgustite, seinakatete ja pronkspeegliga. Nii tapeedid kui ka kardinad on valitud Smartexi sisustussalongist.

Võib öelda, et kõik, mis me välja pakkusime, sobis koduomanikule ja välja pakkusime just neid asju, mis sündisid koduomanikku kuulates — just nii, tihedas ja usaldavas koostöös parimad kodud sünnivadki.”

Öeldakse, et detailides peitub võlu ja nii ka siin — muidu hall ja tavaplaneeringuga tüüpkorter sai julge, šokolaadiselt vürtsise uue lahenduse tänu läbimõeldud detailidele.

LOE VEEL: