Kadi, kuidas oled jõudnud Skandinaavia stiilini?

Mina jõudsin oma kogemuse kaudu. Ma armastan seda stiili ja selle stiili erinevaid võimalusi, nüansse ja naturaalsust. Ma arvan, et see on ka õige, kui sisekujundaja viljelebki seda stiili, mis on talle hingelähedane. Nii tulevad kõige toredamad ja südamega valminud kodud.

Väga mõnus on näha, et mulle on tulnud palju mõttekaaslasi ja siiani üsna tumedaid toone armastav eestlane on tunnistanud, et elab siiski pimedas kliimavööndis ja lubab valgusel ja valgel enda tuppa tulla.

Kuidas Skandinaavia stiil jaguneb?

Eelkõige jaguneb helge iseloomuga sisustusstiil omakorda kaheks: klassikalisem ja modernsem.

Klassikalise stiili puhul on olulised pehmus, romantilisus, vanad asjad. Pildid seintel, erinevad hõbedast, klaasist ja puidust nipsasjakesed kappidel ning riiulitel. Palju kasutatakse peegleid.

Modernsema stiili puhul on jooned kaasaegsemad, vormid selgemad ja nipsasjakesi ei ole palju või on need hästi ja teadlikult valitud disainelement. Seintel on huvitavaid aksessuaare, näiteks Andy Warholi stiilis seinapilt, keraamiline põdrapea nagiks vms. Tekstiilid ei ole lopsakad. Soovitatav on kasutada riba- ja rooma kardinaid.
Sisekujundaja.ee

Millised materjalid on au sees?

Kindlasti naturaalsed materjalid. See kodune kujundusstiil ongi loodusega koos sündinud ehk kui stiil sai alguse, siis ei olnudki masstootmist.

Tekstiilidest on eelistatud pigem linased ja puuvillased. Sageli nende loomulikes toonides: valge, naturaalvalge, beež. Täispuit — seda nii mööblis, põrandal kui ka muudes detailides.

Seintel tapeedid ja ikkagi pabertapeedid.

Millest alustada, kui on vastu võetud otsus oma kodu ümber kujundada?

Enda jaoks välja mõelda, et milline peaks olema tulemus. Kas plaanitav kodu on hubane, toimiv ja rahuldab teie pereliikmete soove ning vajadusi.

Olulisel kohal on ka eelarve — see aitab plaanida väljaminekuid. Kui eelarve on piiratud, siis tasub alati kaaluda olemasoleva mööbli ümbertegemist või renoveerimist. 
Sisekujundaja.ee

Kui julge on üldse eestlane oma kodu ümber kujundamisel?

Ma julgen öelda, et minu juurde on tulnud kliendid viimasel ajal väga teadlikult. Nad usaldavad minu valikuid ja seetõttu ma saan öelda, et päris julged. Aga laialt levinud on ikkagi turvalised valikud: beežikad diivanid, keskpärased seinatoonid.

Kui siiski pole võimalust sisekujundajat appi võtta, siis mis on need paar-kolm näpunäidet, kuidas alustada ja mis vigu vältida. Ilmselt on väga oluline võtta aega?

Aeg on loomulikult oluline — ajaga selguvad teie mõtted, tuleb häid, nutikaid ja toimivaid ideid.
Aga kui juba jõuate remondi või sisustamiseni, siis eelkõige rõhutaksingi, et olenemata eelarve suurusest vaadake, mida saate teha ümber, milliseid esemeid taaskasutada. See ei ole kohustuslik, aga nii sünnivadki omanäolised kodud. Teine asi on mõelda hoolikalt läbi, mida on vaja ja kuidas olete harjunud liikuma kodus. Näiteks kasvõi millise käega külmkappi plaanite avada ja kas vajate kuhugi tavalist lülitit või hõlbustaks eelkõige veksellüliti teie liikumistrajektoori jne. Kolmas soovitus — hoidke üldmulje rahulik ja pigem suuremate mustriteta, olenemata toonidest. See annab teile alati tekstiilidega võimaluse mängida ja igal suvel või talvel oma kodule uus ilme anda.

Jaga
Kommentaarid