Õigupoolest on Interal pealinnas kaks salongi. Üks keskendub büroodele ja teine kodudele. Kaasa mõelda ja valikuid langetada aitab nende asjatundlik personal. Moodne Kodu ja kodusalongi juhataja Helen Randoja ajasid veidi disainijuttu.

1. Kindlasti olete kuulnud, kui kelleltki uuritakse, millised kolm asja ta üksikule saarele kaasa võtaks. Toon selle meie vestluse konteksti: millisele kolmele esemele paneksite ruumis kõigepealt rõhku? Palun põhjendage oma valikuid mõne sõnaga.

Alustaksime kindlasti valgusest — sobiv valgus loob mõnusa meeleolu ja muudab ruumi hubaseks. Muidugi ei saa kuidagi ka ilma mõnusa ja mugava diivanita, sest miski ei ole parem kui koos perega pehmel diivanil päevasündmuseid kokku võtta. Kolmandaks valikuks on söögilaud koos toolidega. Peale perekondlike einete saavad just seal räägitud pikemad jutud sõprade seltsis.

2. Millele end ümbritseva juures suuremat tähelepanu pöörate või mida eriliselt jälgite?

Pöörame palju tähelepanu aksessuaaridele. Pärast siseviimistlust ja mööbli paigutamist on just aksessuaarid need, mis annavad isikupära ja hubasust. Erinevate lisanditega saab interjööri tervikuks siduda ja aastaajale või sündmusele rõhudes meeleolu luua. Kindlasti eelistame praktilise väärtusega või kodu ja sealsete elanike lugu jutustavaid aksessuaare.

3. Millises suunas liigub eestimaalaste kodukujundus?

Eestimaalaste kodukujundus on julgemaks muutumas. Kombineeritakse ajastute stiile ja interjööri tuuakse kirkamaid värve. Skandinaavia minimalism on taandumas.

4. Millised on enam levinud vead interjööri planeerimisel? Mingi nii-öelda reha, mille otsa ikka ja jälle astutakse.

Levinuim eksimus on vast eeltöö tegemata jätmine. Ruumid koos sisustusega peavad toetama seda, kuidas me oma elu neis ruumides elame. Kui see nii-öelda elamise plaan on lahti mõtestamata, on lihtne üksikuid mööbliesemeid valides tervikpilt silmist kaotada. Kui sisekujundajat parasjagu abiks ei ole, tasub salongist nõu küsida — mõtleme hea meelega kaasa.

5. Palun nimetage mõni meeldejääva toodangu looja. Kes ta on ja miks sümpatiseerib?

Kaasaegsetest loojatest on meeldejäävamad kindlasti vennad Ronan & Erwan Bouroullec, kelle loomingu ulatus on muljetavaldav: ehetest ja aksessuaaridest mööbli ja arhitektuursete installatsioonideni. Vendade loomingu muudavad sümpaatseks loodusest inspireeritud vormid ja nende geomeetrilised kordused.

Klassikute hulgast tasub kindlasti välja tuua Charles ja Ray Eamesi ning Jean Prouvé. Eameside panust mööblimaailma arengusse 20. sajandil on keeruline ülehinnata ning nende looming on ka Eesti disainisõprade seas võrdlemisi hästi tuntud. Jean Prouvé võlub oma ratsionaalsuse ja lihtsusega. Iseõppinud sepa ja arhitekti stuudios sündinud mööbliesemed on materjalide kasutuse poolest läbimõeldult elegantsed — maksimaalne efekt minimaalse kuluga.

Uudista lähemalt Intera kodulehelt.