Köök ja söögituba

Köögi ja söögitoa puhul on populaarsemateks valikuteks tihti beežid, kreemikad ja kollased maalähedased toonid, mis loovad sooja, kuid vaoshoitud ja neutraalse meeleolu. Kuigi valge köök toob ruumi rohkelt valgust, on selle kreemikamad alternatiivid mustuse suhtes pidut vastupidavamad. Värvispsühholoogia järgi mõjuvad oranžid ja punased toonid söögitoas ergutavalt ja isu tõstvalt — sel põhjusel on ka need toonid söögitubades tihti kasutusel.

Kes aga soovib just söögiisu ohjeldada, võib valida söögituppa sinise tooni, mida isu pärssiva toonina just sellesse ruumi ei soovitata.

Elutuba

Elutuppa värve valides tasuks esmalt lähtuda ruumi suurusest ja valgustusest. Samuti meeleolust, mida püütakse värvide abil edasi anda. Heledad toonid loovad ruumist suurema mulje, tumedad jällegi lisavad hubasust. Kreemikad beežid ja kollased toovad tuppa soojust, külmad lisavad kargust ja formaalsust.

Reeglina ei sobi elutuppa liiga intensiivsed ja erksad punased, elektrisinised ega teised tugevad ja efektsed toonid, mis enesele liialt tähelepanu tõmbavad ning millest on lihtne kiiresti tüdineda. Burgundialillad, külmad pruunid ja hallisegused sinised mõjuvad tumedatest toonidest kõige paremini. Samuti loob hea efekti tugevate värvide kombineerimine halliga.

Vannituba

Kõige poluraarsemad värvid vannitubades on heledad sinised ja rohelised ning maavärvi toonid, mis aitavad luua mulje lõõgastavast koduspaast. Samas puudub paljudes vannitubades naturaalne valgus, mis heledas ruumis mõjule pääseks ning sisekujundajad soovitavad just seetõttu katsetada vannitoas veidi dramaatilisemaid nüansse. Hea efekti loovad hülgehallid ja pruunika alatooniga hallid toonid. Igati praktiline lahendus on ka betooni imiteeriv kahhelplaat, mis suudab oma kirju tekstuuriga peita tülikat katlakivi.

Et vannitoad on reeglina suhteliselt pisikesed, on soovitav vältida liiga tumedaid toone, mis ruumi mõõtmeid visuaalselt veelgi kahandavad.

Magamistuba

Et magamistuba on koht, kus tahame puhata, tasuks ka siin vältida liiga intensiivseid toone. Suurepärasteks värvilahendusteks on heledad sinised ja rohelised või naturaalse maalähedased toonid. Soositud on ka soe puit kombinatsioonis valgega.

Kuigi paljud armastavad magamistoas eksponeerida punast, on see puhkamiseks liialt domineeriv toon. Sama kehtib ka kärtslilla ja erksate kollaste kohta, mis tõstavad pulssi ja stimuleerivad aju, selle asemel, et meid uinumiseks ette valmistada.

Allikas: sheknows.com

LOE LISAKS: