Valides õigeid aksessuaare on võimalik mõjutada ja muuta ruumilahendus millekski enamaks kui lihtsalt möbleeritud pind. Siit leiad mõned nõuanded, kuidas erinevate sisustuselementide abil interjöör oskuslikult elama panna:

Maalid, seinapildid, fotod

Maal, graafika, plakat või mõni muu kunstiteos on tõeline väärtus igas eramus. Teoseid valides tuleb lähtuda sellest, mis kõnetab, inspireerib ja tekitab emotsioone. Liialt ei ole vaja keskenduda küsimusele, kas nad stiililt sobivad teatud ruumi või mitte. Minimalistlikus ja modernses interjööris pole pildiraam alati oluline, ent see on suurepärane element, millega saab kunstiteoseid siduda ruumi kujundusega, rõhutada või hoopis sulandada. Kui sisekujunduses domineerib näiteks tammepuidust mööbel, siis on mõistlik valida ka puidust pildiraamid. Kui aga interjööris domineerib hoopis julgem ja värvikam lahendus, kasutage lihtsaid musti pildiraame, nii ei kao kunst ruumi seinale ära.

Ka valges interjööris mõjuvad mustad pildiraamid väga efektselt. Teoste raamid võivad vabalt olla ka värvilised — erkkollased, tumesinised või pastelsed, aga siinkohal tasub küsida nõu spetsialistilt, et tulemus moodustaks ideaalse terviku ja oleks nii teose sisu kui ka ruumi siseviimistlusega tasakaalus. Kunsti võib paigutada eri kõrgustele ja täiesti läbisegi — näiteks luua pildikompositsioon tušijoonistustest ja fotodest. Siin puuduvad kindlad reeglid, tuleb läheneda loominguliselt ja mänguliselt ning katsetada kuni tulemus pakub tõelist rahulolu.

Taimed

Värsked lilled, taimed ja palmipuud ei mõju ainult hästi meie tervisele, vaid muudavad ruumid elavaks ja soovi korral isegi glamuurseks. Nii nagu erinevad vürtsid lisavad toidule maitsenüansse, siis teevad taimed seda sama interjööriga, muutes selle energiat ja atmosfääri. Taimed ei konkureeri kunagi mööbli või dekoratsioonidega, nad on omaette grupp ning neid on lihtne paigutada — palmipuud põrandale, ripptaimed seinariiulile, maitserohelise ja ürtidega täidetud anumad söögilauale.

Taimed võimaldavad jagada ruumi tsoonideks, näiteks avatud köögi puhul saab söögilaua ja diivani vahele asetada rohelust — paigutades mõned kõrgemad draakonipuud või havisabad põrandale, aga kui ruum on kitsas, siis on mõistlik paigutada ripptaimed lae alla — visuaalselt tekib kaks eri tsooni, aga ruumi põranda pind jääb vabaks.

Lillepotte soetades tuleb jälgida põhitoone ja interjööri stiili, nad ei tohiks liialt domineerida. Erinevates suurustes potte valides, eelistage ühte sarja või ühte kindlat värvitooni.

Vaibad

Vaibad muudavad ruumid hubaseks ja meeldivalt pehmeks. Oluline on valida õige suurus, näiteks soetades vaipa söögilaua alla, jälgige, et selle mõõdud oleksid lauast kaks korda suuremad, siis on ka laua ümber olevad toolid paigutatud vaibale ja selline lahendus moodustab tervikliku kompositsiooni.

Sama reegel kehtib ka elutoas — vaip peab olema nii suur, et nii diivan kui ka tugitoolid paikneksid selle peal. Variant on kasutada ka väiksemat vaipa, mida saab paigutada diivani ja tugitoolide ette.

Vaibastiile on ülimalt palju ja tänu sellele saab ruumi üsna lihtsasti värskendada, tuues sisse
mõne mustri või erksama värviooni. Soojust ja pehmust lisavad ruumi loomulikult ka padjad ja pleedid, mida saab vastavalt hooajale või meeleolule vahetada.

Peeglid

Ruumidesse, mis on väikesed ja kitsad ning kus puudub loomulik valgus, on nutikas paigutada üks suur peegel või luua kompositsioon mitmest väiksemast, tänu millele muutub ruumi pind visuaalselt avaramaks. Peegleid saab nagu maale stiilselt raamida ning sellega sisekujunduse põhistiili rohkem esile tuua.

Seinakell

Iga elamise juurde võiks kuuluda vähemalt üks seinakell — eriti olulist rolli mängib see näiteks köögis, kus söögitegemisel tuleb tihti jälgida aega. Kell on praktiline ja klassikaline sisustuselement, mistõttu tasub sellesse investeerida. Kvaliteetne toode kestab kaua ja mõjub igas interjööris soliidse ja väärika aksessuaarina.

Küünlad

Meie kliimas on palju pimedat ja külma aega ning kui kodus pole kaminat, siis kindlasti tasub soetada mõni komplekt küünlaid. Soovi korral võib valida mõne erilise lõhnaga küünla, mis lõõgastab ja loob eriti hubase meeleolu. Küünlajalad ja -alused lisavad interjööri elegantsi ja pakuvad palju mänguruumi.

Asetage küünlad söögi- või aknalauale, mängige värvide ja vormidega ning julgelt kombineerige erinevaid suurusi ja värve. Küünlajalgu ja -aluseid valides on kõige lihtsam toetuda köögi- või
siseuste käepidemete värvitonaalsusele — näiteks kui domineerib kroom, siis sobivad hästi metalsed ja läikivad küünlaalused. Mahedalt mõjuvad heledad ja valged puidust küünlajalad, pidulikkust saab aga lisada kristallist või klaasist küünlaalustega.

LOE LISAKS: