Muidugi võib kõik need aspektid ühendada. Kui televiisoril on suur roll, tasub mõelda kodukino ja mugava istumise peale. Kui tähtsam on veeta aega perega, tuleks rohkem rõhku panna lauale, kus mängida, joonistada ja voolida. Sõprade vastuvõtmiseks peaks elutoamööbli paigutus soodustama seltskondlikku suhtlust. Väga klassikaline kombinatsioon võtmes „diivan ja televiisor” seda ei toeta. Pehme mööbli peaks paigutama nii, et oleks võimalik istuda üksteise vastas.

Suurema ruumi puhul soovitan U-kujulist või, veel parem, kaht vastastikku asetsevat diivanit või mugavaid tugitoole. Väiksema ruumi puhul on hea paigutada diivani vastu tugitool, tumba või leentool.

Foto: Martin&Martin, IG @martinogmartin, martinogmartin.no. MUUTO diivanid

Foto: MUUTO.com. Trendikad värvid aastasse 2016

Järgmiseks tasub mõelda, kes majas või korteris elavad (noored, lastega pered, vanemad inimesed, lisaks koduloomad), ning valida selle järgi materjalid. Pole mõtet osta valget siidpatjadega diivanit, kui iga kord peab sellelt suure ohkega laste jäetud plekke välja küürima või pealt vaatama, kuidas kass siidpadjast ribad alles jätab. Ruum peaks olema mugav seal elavatele inimestele.

Elutoa sisekujundus võiks kokku sobida ülejäänud koduga materjalides, värvides, tekstuurides või stiilis (retro, modernne, skandinaaviapärane, romantiline, praegu väga popid urban jungle ja mid century). Omal kohal on julged katsetused ja läbivad aktsendid — terviklahendus tekitab harmoonilise keskkonna, kus on hea olla.

Stockholmi mess 2016. Foto: Kärt Tähema

Mööblit valides võta kindlasti appi mõõdulint või joonestusprogramm. Pilte illustreerivad esemed on tihti paigutatud suuremasse ruumi, et toote ilu paremini eksponeerida. Nõnda võib avastada, et valitud ese ei mahu sinu elamisse kohe kuidagi. Lihtsam viis on teha põrandale maalriteibiga plaanilahendus — siis saab pildi ette, mis suuruses asju üldse vaadata. Mööbliesemed võiksid olla proportsioonis ruumi mõõtmetega — sa ei vali ju endale ka selga liialt suuri või väikeseid rõivaid. Jälgi sama suunda kodu sisustamisel! Eelmine soovitus ei kehti aksessuaaride puhul, sest ülepaisutatud suurusega aksessuaarid võivad anda ruumile hoopis omamoodi võlu.

Disainiklassika Anglepoise Original 1227 Giant

Teinekord piisab aga vähesest: pilkupüüdev ese töötab kõige paremini lihtsalt pinnal. Suuresti on abiks seinad, mis tagasihoidlikes värvitoonides aksessuaaridel rohkem esile tõusta lasevad, lisaks võimaldavad kergelt aksessuaare vahetada. Värvide asemel proovi rohkem mängida motiivide, materjalide ja tekstuuridega.

Silmas võiks pidada veel seda, et trendikaid sisustusaksessuaare liialt palju ei saaks. Vali endale üks meelepärane ja lase sel särada. Kui huvi ja näpud ikka sisustuspoes uute ostmise järele sügelevad, vaheta pigem aksessuaare. Meil kõigil on kapi otsas kastike jõulukaunistustega, kuid seal võiks vabalt olla ka neli kasti: talv, kevad, suvi, sügis. Pühadeehteid ära pannes võta välja värviline kevad — kui loodus õide puhkeb, too see ilu endale tuppa.

Foto: MUUTO.com. Omanäolised aksessuaarid

Sisekujundajatele tekitab suurt peavalu inimeste soov saada ruumi nii televiisor kui ka kamin. Rusikareegli järgi on igal põhikomponendil (kaminal, televiisoril, diivanil) oma ruum, neid ei tohiks paigutada üksteise kõrvale, kus nad teineteisega võistlema hakkavad. Üks võimalus on kasutada erikujulist kaminat, peitesirmi või lükandseina, mille abil esemeid varjata. Mängida võib ka materjalidega nõnda, et kamin ja televiisor moodustaksid ühe terviku.

Foto: Shutterstock

Ülitähtsal kohal on muidugi elutoas valgustus, mida võiks olla pigem rohkem kui vähem. Plaani eri valguslahendusi: üldvalgus, lugemisvalgus ja meeleoluvalgus. Kui soovid esile tuua mingit eset, suuna sellele sobiv valgus. Kõikide elutoavalgustite puhul tasub kindlasti kasutada valguse reguleerimise võimalust.

Kui valgustuse puhul kehtib soovitus „pigem rohkem”, siis üldilme jääb ilusam, jälgides reeglit „lihtsuses peitub ilu”. Aga lõpuks teeme kodu ikka iseendale! Kõige tähtsam on see, et sinul seal hea olla oleks. Põnevat sisustamist!

Sisearhitekt Kärt Tähema loominguga saad tutvuda Facebookis või tema kodulehel.