Üks ideaalne esik peab ära mahutama kõik hooaja väliriided ja jalanõud ning võimaldama kiirelt käest ära panna muid aksessuaare, nagu kotid, vihmavari, sallid ja mütsid, võtmed ja nutiseadmed. Peegel on lahutamatu osa sellest ruumist, võimaldades näha, kuidas me õue minnes välja näeme, kuid teisalt on tavaliselt esik kitsas ruum ja peegel avardab visuaalselt ruumi.

Tänapäeval projekteerib sisearhitekt kõik garderoobikapid juba varajases sisekujundusprojekti etapis, tekitades funktsionaalsed nišid, mis vastavad vajalikele normidele. Hiljem on kerge vaevaga võimalik lasta neisse toota või ise ehitada vajalikud riiulid, kapid ja stanged — ühesõnaga kõik mahutid, mis vastavad ühe või teise perekonna soovidele ja vajadustele. Samas võimaldavad integreeritud mahutid ruumi maksimaalselt ära kasutada nii kõrguses kui ka laiuses.

Suurte mahtude silma alt ära kaotamine annab ruumile kergema ja elegentsema välimuse, sest rohmakalt mõjuvad suured kapid tõmbavad tähelepanu endale, jättes teised elemendid tahaplaanile. Sellise lahenduse puhul on võimalusi mitmeid, kuidas luua endale käepärane ja visuaalselt nauditav ruum. Uste taga toimuv on juba iga kasutaja vajadustest lähtuv lahendus — kui palju sahtleid, riiuleid jne. Kuidas aga võiks peidusolev väljastpoolt paista, on mõneti dikteeritud olemasoleva ruumi iseloomust, mille puudujääke annab parandada uste valiku ja disainiga. Kõige lihtsam lahendus on teha uksed seinapinnaga sama värvi — visuaalselt kaovad need ruumis ära ja kõige muu sobitamine on kindlasti kergem. Esikukapi uste profiili võib näiteks sobitada ka siseuste profiiliga, luues ühtlasi reljeefseid pindu, mis tekitavad veidi romantilisema fooni kui monotoonsed siledad kapiuksed. Osaliselt või tervenisti peegelpindadega uksi kattes on võimalik ruumi suuremaks petta — peegel muudab ruumi avaramaks. Nutikalt peeglit asetades on isegi võimalik tavaliselt akendeta esikusse ka päevavalgust suunata.

Funktsionaalsete mahtude seinte sisse peitmine jätab võimaluse ruumis muude elementidega mängida. Suurte kapimahtude nähtamatuks muutmine integreeritud garderoobide näol on hea võimalus rõhutada disaindetailidele, mis teevad ruumi lihtsasti kasutatavaks.

Sisustusaksessuaarid lisavad midagi, mis on kasutajale omane ja nii muutub ruum isikupäraseks. Iga kodu on ju omaniku nägu — interjöör väljendab selle kasutaja suhtumist ruumi ja peegeldab igapäevaharjumusi. Peidetud mahud loovad hea fooni iseteadlikele skulptuurilistele vormidele. Põhjamaa inimesele on omane suhestuda kergelt loodusega — see on igapäevaelu lahutamatu osa. Lihtsad orgaanilised vormid on kergesti mõistetavad ka disainivõhikule.

Külalislahke esiku lahutamatu element on nagi. Eraldiseisev orgaanilise vormiga värviline metallnagi Happy Coat rack Warm Northi tootevalikust kõnetab oma lihtsa ja lõbusa joonega igaühte — eksootiline karge kliimavöötme väät ei jäta külmaks ühtegi möödujat.

Kui aga ruumi napib, võib mööda seina panna ronima karge Veiko Liisi kivist “kuud” ehk The Moons — igale pereliikleme temale sobivale kõrgusele. Dolomiidist kodumaise materjali ilu hindavad põhjamaised täiskuud loovad veidi müstilist hõngu oma üdini minimaalseks töödatud vormiga esiku seinale.

Kui ruumi kabariidid võimaldavad, võiks mugavaks saabaste kinni nöörimiseks esikusse paigutada tumba. Lisaks funktsionaalsele küljele muudab pehme kangaga kaetud vorm esiku rohkem hubaseks toalaadseks ruumiks. Gan Rugs’i Knitted seeria (Dectona) erinevad boheemlaslikud järid on kaetud tekstuursete suuremustriliste katetega, mis sobivad hästi sirgjoonelistesse ruumidesse murdmaks vormilist rangust.

Sellised detailid annavad kodule oma näo!

Lugu ilmus esimest korda Eesti Ekspressi lisaväljaandes Moodne Kodu 25. oktoobril 2015.