Põrandal tuleks siidivaibad paigutada vähemkäidavatesse kohtadesse, sest nad on õhukesed ning õrnad ning nõuavad erilist hoolt.

Hiinas on siidivaipu valmistatud sajandeid. Siidivaiba kudumine väga raske, täpsust ja aega nõudev töö, mis köidab järjest vähem nooremat põlvkonda. Ennustatakse, et siidist käsitöövaipade valmistamine on tulevikus määratud kadumisele ja seetõttu on hiina siidivaibad saanud kollektsionääride huviobjektiks.

Siidivaiba valmistamine võtab aega mitu kuud

1. Mustri ja värvitoonide kokkusobitamine — kunstnik peab vaimusilmas nägema valmis vaipa kui tervikut.
2. Materjali ettevalmistus — toorsiid keritakse kookonist pooli peale. Poolid asetatakse 30–40 minutiks leeliselisse vette, et muuta toorsiid pehmeks, hiljem siid loputatakse ja värvitakse. Ajalooliselt kasutati looduslikke värve nagu indigo, safran, tammetõrud, kukekannus jne. Tänapäeval kasutatakse keemilisi värve.
3. Kudumistelgedele kinnitatakse raam ning siidist lõime- ja koelõngad kinnitatakse tihedalt ülemise ja alumise raami vahele. Seejärel saab alata vaiba sõlmimine.
4. Pärast mitmeid kuid, tihedamate vaipade puhul aastaid igapäevast tööd on vaip valmis ja ta lõigatakse kudumisraami küljest lahti, sõlmitakse narmad, tasandatakse vaiba karus ja pestakse.

Siidivaiba kvaliteet ja hind sõltub vaiba tihedusest

Käsitöövaiba hinna määravad kudumiseks kulunud aeg, disaini täpsus ja keerukus, tihedus (materjali kogus) ja materjali hind (siid on kõige kallim vaipade kudumiseks kasutatav materjal).

Kõige tähtsam on vaiba tihedus - sõlmede ja ridade arv. Hiinas valmistatakse kõige tihedamaid siidivaipu. Tihedust mõõdetakse ridade arvuga ühe jala pikkusel. Enamlevinud on 120-, 300-, 400- ja 500-realised vaibad. 1000-realine vaip on haruldus.

Näiteks. Ühel meistril kulub 300 kudumisreaga (968 400 sõlme/m²) 0,60 x 0,90 m suuruse vaiba valmistamiseks pool aastat.
Kui vaibal on 500 kudumisrida ehk 2 690 000 sõlme ühel m2, siis kulub sama suure vaiba kudumiseks 1,5 aastat. Kõige tihedam vaip, mis kunagi valmistatud, on tuhanderealine (peaaegu 11 miljonit sõlme m2 kohta). See on ka ära märgitud Guinnessi rekordite raamatus 1998. aastal. Kasutati juuksekarva paksust siidiniiti, vaip sõlmiti suurendusklaasi all.

Sümbolid

Ajalooliselt on käsitöövaipade mustrisse kootud sümboleid ja sõnumeid. Lisaks pärsia vaipadelt tuntud ornamentidele — medaljonid, geomeetrilised kujundid on levinud looma- ja taimemustrid. Lõvid, pistrikud väljendavad julgust, võitu, kuulsust. Haigrud sümboliseerivad pikka iga, vaibasse kootud kukk kaitseb omanikku kurja eest. Paabulind on orientaalkultuuris püha lind, fööniks sümboliseerib surematust. Kaamelid kehastavad õnne ja varakust. Draakonid on suure võimu sümbolid.
Taimsetest kujunditest näitab elupuu igavest elu, küpress elu pärast surma. Lootose õied on pühaduse ja puhtuse sümboliks. Vaibasse kootud pilved on hea ende näitajaks. Hiinas on kasutusel ka budistlikud ja taoistlikud märgid nagu svastika ning Yin ja Yang-i sümbol.

Värvid

Käsitöövaibad on kirkad ja värviküllased. Tihtipeale kasutatakse punast, mis väljendab rõõmu ja edu. Kollane värv rõhutab rikkust ja toredust, roosa vagadust ja jumalakartlikust, sinine vaikust, rahu, surematust. Valge värv on rahu, puhtuse aga ka leina värv. Tumedad värvid rõhutavad üksindust.

Kuidas ära tunda looduslikust siidist vaipa

Siidivaip on unikaalne luksusese. Tänapäeval on müügil ka kunst-siidist vaibad, mis on valmistatud viskoosist (tselluloosi baasil).
1. Hõõrudes naturaalset siidivaipa, tundub see peopesa all soe — viskoosvaip jääb jahedaks.
2. Põletades siidivaiba narma tükikest — muutub see mustaks tuhatükiks ja lõhnab nagu põlev juuksetutt (siid sisaldab palju proteiini). Viskoosvaiba tuhk on valge ja kerge ning lõhn on paberi põlemise lõhn, sest tooraineks on tselluloos.

Kuidas hoolitsed siidivaiba eest?

Siidivaip on luksuslik kujunduselement.
Soovitame asetada vaiba alla alusvõrgu, see muudab astumise pehmemaks ja pikendab vaiba eluiga. Samas väldib kerge vaiba libisemist.
• Regulaarselt tuleks vaipa puhastada tolmuimejaga, aga ei soovitata narmaste puhastamist.
• Plekid tuleks koheselt imada puhta rätikuga, seejärel kasutada leige vee ja õrna äädika lahust, et plekk õrnalt tupsutades eemaldada.
• Niiskus mõjub siidivaibale halvasti. Kui te vaipa ei kasuta, rullige see kokku karus seespool kuid ärge asetage kilekotti.
• Olenevalt käimistihedusest muutke vaiba suunda ühel — kahel korral aasta jooksul, see hoiab ära käiguradade tekkimise.
• Paari aasta tagant on soovitav pöörduda professionaalse vaibapuhastusfirma poole vaiba üldpuhastuseks. Kindlasti ei tohi puhastada rippuvas asendis.
• Siidivaipa tohi riputada ega kloppida.

Allikas: Vaibagalerii

Jaga
Kommentaarid