Tegelikult on saunas käimine tervistava toimega nii sinu organismile kui ka kogu kehale, see leevendab stressi, põletab kaloreid ning parandab üldist enesetunnet. Selleks, et saunas olemisest aga maksimumi võtta, peab olema saun õigesti kuumaks köetud, vajalik on loomulik õhu ventilatsioon leiliruumis ning valida tuleks sobiva võimsusega saunaahi.

Saun on kasulik ka sportlastele

Kogu saunas käimise protsess algab tegelikult õigesti valitud saunakerisest. Oma olemuselt väike, kuid oluline kaaslane leiliruumis ongi see, tänu millele sinu organism puhastub erinevatest jääkainetest ning muudab saunaskäigu lõõgastavaks ja meeldivaks kogemuseks. Mis kriteeriumite põhjal aga õiget saunakerist valida?

Saunakerise valimine peaks algama sellest, et tuleb kindlaks teha leiliruumi ruumala. Ruumala arvutamine ei ole midagi lihtsamat, kui korrutada omavahel leiliruumi pikkus, laius ja kõrgus. Leiliruumi ruumala arvutamisel peab aga silmas pidama ka teisi nüansse: kas leiliruumis on aken; kas mõni leiliruumi sein on maja välisseinaks, mis pole nõuetekohaselt soojustatud jne. Selleks tuleks saadud ruumala korrutada omakorda veel koefitsiendiga 1,2-1,5 ning saadud vastuse põhjal ongi võimalik oma saunaruumi sobiva võimsusega keris leida.

Saunakerised võib jagada kahte suuremasse kategooriasse: puukerised ja elektrikerised. Puukeriste puhul toimub sauna soojustamine küttepuude abil ning elektrikerised kasutavad selleks elektrivoolu.

Korterisaunadesse ja väiksematesse leiliruumidesse on soovitatav valida elektriküttega keris, kui saun on aga ehitatud eraldiseisvalt, siis puuküttega keris. Kuna kerise soojaks kütmine ning saunas viibimise aeg oleneb konkreetsest mudelist ja selle soojusvõimsusest, siis tootevalik puu- ja elektrikeriste puhul on äärmiselt lai ning sobiva mudeli leiab endale igaüks. Kui pere on harjunud pikalt saunamõnusid nautima (keskmiselt üle kahe tunni), on soovitatav valida omale võrkkorpusega keris, mille saunakivide hulk on tunduvalt suurem ning leiliruum püsib kauem soojana. Kui saunas olemiseaeg jääb aga kahe tunni piiridesse, siis on sobilikud teraskorpusega saunaahjud.

Vaata lähemalt ka Sansan blogi.