Teadlik tarbimine ja resurssidega säästlikult ümberkäimine ei tee teenet mitte ainult loodusele, vaid ka meile endale. Kordame üle põhitõed, kuidas koduses majapidamises keskkonnateadlikult toimetada ja nii ennast kui ka maailma säästa!

1. Väldi ebakvaliteetset mööblit ja hinda taaskasutust — seda eriti nüüd, kui retrohõngulised esemed ja vintage kuuluvad iga moodsa majapidamise juurde. Kas teadsid, et elamises leidub rohkelt mööblitööstusest pärinevaid kemikaale, mis ümbritsevad meid nähtamatu vaenlasena diivani polstriliimides, puidulakkides ja kodutekstiilides? Seetõttu ei tasu peljata teise ringi mööblit ja tekstiile, millelt on aastakümnetega juba mürgised ühendid välja uhutud. Kui armastad enda ümber vaid uusi asju, eelista alati kvaliteetset toodet, mida ei ole vaja paari aasta pärast prügimäele viia.

2. Kasuta loodussõbralikke puhastusvahendeid! Keskmine inimene kasutab majapidamises tohutul hulgal erinevaid puhastusvahendeid alates pleegitajatest ja pesupehmendajatest kuni õhuvärskendajateni ja tugevatoimeliste söövitavate omadustega puhastusvahenditeni. Puhaste ja läikivate pindade kõrval on tulemuseks tihti ka korralik õhusaaste — seetõttu tasub jälgida koostisosasid ning mõelda, milliste ainetega me tegelikult oma kodust keskkonda mürgitame. Kodukeemiat seostatakse viimastel kümnenditel üha enam allergiate, vähi ja autoimmuunsete haigustega. Kui vanasti olid headeks abimeesteks äädikas ja söögisooda, siis nüüd leidub ökopoodide lettidel lahendusena rohkelt naturaalsete eeterlike õlidega keskkonna- ja inimsõbralikke alternatiive. Näiteks on tõhusateks vahenditeks greibi- ja apelsiniõli baasil loodud puhastusvedelikud.

3. Vähenda prügi hulka! Lihtne öelda, aga raske teha ja seda eriti nüüd, kus iga väiksemgi toode on pakitud eraldi kilesse. Kui vähegi võimalik, mõtle poes läbi, kas ikka igat puuvilja või toiduainet on vaja pakkida eraldi plastikkotikesse? Mitme väikse pakendi asemel vali üks suur, sest ka pisike kokkuhoid pakendimaterjalis on miljonite tarbijate taustal suur teene loodusele!

4. Varu koju vaid vajalikul hulgal toitu! Võib kõlada uskumatult, kuid maailmas visatakse igal aastal ära kolmandik toodetud toidust, mis teeb keskmiselt 1,3 miljardit tonni. Igaüks meist saab selle koguse vähendamiseks palju ära teha!

5. Kasuta vett säästlikult ja seda mitte ainult väiksemate arvete eesmärgil. Kas teadsid, et jooksev kraan kulutab keskmiselt 9 liitrit vett minutis, mis tähendab, et hammaste pesemise ajaks kraani sulgemine aitab kokku hoida 15-20 liitrit vett päevas? Eesti elanik kasutab päevas keskmiselt 150 liitrit puhast põhjavett, millele lisandub umbes 70 liitrit puhastatud pinnasevett. Kuigi puhta vee puudus tundub Eesti jaoks kauge ja võõras probleem, peaksime siiski oma varudega targalt ümber käima. Kui pesed pesu või nõusid masinaga, ära kasuta pooltühja masinat ja eelista alati säästuprogrammi. Veekulu aitab olulisel määral vähendada ka kaasaegse ökonoomse kahe-süsteemse loputusega WC poti paigaldamine.

6. Kas sina viid akud ja patareid alati vastuvõtupunkti? Kuigi paari patarei prügikasti viskamine tundub esmapilgul ohutu tegevus, korruta see arv miljonitega ja mõtle, mis juhtuks, kui kõik käituksid nii. Lisaks patareidele ja akudele kujutavad keskkonnale ohtu ka värvid, tööstuslikud õlid ja muud kemikaalid, mis imbuvad põhjavette saastades nii sinu igapäevast joogivett.

7. Tarbi kohalikku toodangut. Kui näiteks Prantsumaa poodidest on peaagu võimatu leida mõnes teises riigis toodetud toiduaineid või igapäevaseid tarbekaupu, siis Eesti poelettidel on võõramaise kauba valik eriliselt kirju. Teinekord valiku ees seistes eelista alati kodumaist — sellest võidab nii keskkond kui ka Eesti tootja.

8. Pööra tähelepanu energiasäästlikule kodutehnikale. Eelista pesumasinaid, külmikuid ja teisi kodumasinaid, mis lubavad madalamat energiakulu.

LOE LISAKS: