Vaha katab suurema osa kontorite, lasteaedade, haiglate, hoolekandeasutuste ja koolide põrandatest, sest nii on see olnud juba pea 160 aastat.

Põrand on iga ruumi tähtsaim osa, mis võtab vastu suurima koormuse selle igapäevases kasutuses. Seetõttu vajavad just põrandakatted proportsionaalselt kõige rohkem hooldust ja sageli moodustavad need kulud märkimisväärse osa hoone haldamise eelarvest. Nii võibki tekkida kiusatus kaitsevaha paigaldamisest loobuda ja selle arvel kokku hoida, sest korraliku töö eest küsitakse kõrget hinda. Seda riski ei soovitaks siiski kellelgi võtta, sest poorse pinnaga PVC-, LVT- ja linoleumpõrandakatted vajavad oma välimuse säilitamiseks ja kergema hooldamise tagamiseks regulaarset vahatamist.

Kokkuhoid mõjutab kvaliteeti

Teadagi kuluvad kaitsevahad kõige rohkem sealt, kus käimist rohkem ja nii tekivad põrandale peagi nähtavad käigurajad. Selleks, et põrandat uuesti vahatada, tuleb vana kiht korralikult eemaldada ka sealt, kust see on kulumata. Selles aga protsessi keerukus seisnebki. Sageli tehakse soodsama pakkumise huvides põrandale üksnes kerge pesu ja kantakse peale järjekordne kiht kaitsevaha. Aastatega kleepuv ja tihke vahakiht kasvab ning neelab endasse kiht kihi haaval kogu põrandale jäänud mustuse. Nii saavutatakse tulemus, kus põrandat on pea võimatu puhtaks saada ning visuaalne pilt meenutab pigem õnnetust margariinitehases.

Harva võib kohata olukordi, kus selle kuluka protsessi intervalli püütakse pikendada, „remontides” ainult need alad, kus vahakihi kulumine on selgelt nähtav. Ebakvaliteetsest teenusest räägivad sageli vaha, pesuvee ja mustuse tardunud kogumid mööbli all, mida mopiga usinasti peitu aetud. Kindlasti on teenuse tellijate seas ka neid, kes märganud rutaka tegutsemise käigus seintele lendunud pritsmeid, tolmuseid jälgi vaha sees vms. Lohutuseks pole seegi, et tihedama kasutusega ruumides tuleb vahatamise protsessi korrata mitu korda aastas. Õigustatult tekib küsimus — kas sellest kõigest on võimalik pääseda?

PU-tehnoloogia — kestev kaitse

PU-coating (ingl k) ehk põrandate katmine polüuretaaniga pole oma uudsuse tõttu paljudele tuntud, samas peitub just selles tehnoloogias alternatiiv traditsioonilisele kaitsevahale. Lühidalt kirjeldatuna tähendab PU-coating jäädava kaitsekihi paigaldamist põrandakattele, olulisteks eelisteks on seejuures kiirus, kulumiskindlus, keskkonnasõbralikkus ja säästlikkus. Kaasaegsele tehnoloogiale kohaselt on PU veebaasiline, kuid ülimalt vastupidav, võimaldades katta põrandaid, mida kasutavad tuhanded jalapaarid ööpäevas. Toodetuna Saksamaal, on Dr. Schutzi PU tooted läbinud ranged testid ja need on saanud sertifikaadid, mis lubavad leida tehnoloogiale kasutust valdkondades, kus on äärmiselt kõrged nõuded puhtusele — meditsiin ja toidukäitlemine.

Vähese informatsiooni korral on eksiarvamused kerged tekkima ja seetõttu suhtutakse sageli uutesse lahendustesse pigem ettevaatlikult. Peamisteks kartusteks on PU-kaitsekihi kättesaamatu hind ja kahjulikkus põrandakattele. Reaalsusega pole nendel kartustel aga mingit seost, sest Dr. Schutzi PU-tehnoloogia on heaks kiitnud enamik maailma juhtivatest põrandakatete tootjatest, sealjuures loodusliku linoleumi tootjad. Arvestades aga traditsioonilise kaitsevahatamise keskmist ruutmeetri hinda, tasub PU-kaitsekiht ära end juba esimese 2–4 aastaga ja mured põranda pärast võivadki ununeda. Peale selle pakub Dr. Schutzi PU-tehnoloogia laialdaselt võimalusi elastsete põrandakatete renoveerimiseks, disainimiseks ja tugevdamiseks.

Rohkem infot erinevate võimaluste kohta leiate veebiaadressilt www.waxnomore.ee.

Jaga
Kommentaarid