Natuke hallitust ei tähenda, et kõik on lootusetu. Olukord on kontrolli all seni, kuni saad aru, kus see on, miks see sinna tuli ja saad selle ära puhastada. Enne kui lähed asjadega edasi, võiksid teada, et hallitus muudab inimese haigeks. See tekitab allergiaid, astmat ja hallituse koristamisel on alati mõistlik kanda maski ja kummikindaid. Oluline on, et tuulutaksid korralikult ruumi, milles hallitust koristad.

Mõned olulised faktid

Nii-öelda must hallitus ehk Stachybotrys chartarum pole veebilehe Zillow andmeil mürgine, vaid hoopis toksigeenne ehk võimeline tootma mükotoksiine. Üldiselt on tegemist seenega, mis on väidetavalt ohtlik.

Võib-olla oled lugenud mõnda artiklit sellest, kuidas majas olev hallitus muudab pereliikmeid salaja haigeks. Vahest oled näinud hoopis uudislugu, milles räägiti-kirjutati, et mõnest kohalikust restoranist leiti musta hallitust.

Mõnede terviselehtede sõnul on sellisel puhul tegemist mürgise hallituse sündroomiga, mille sümptomite hulka arvatakse näiteks mälukaotust ja kopsuverejooksu. Ametnike arvates on selliste sümptomitega juhtumid aga pigem harvad. Lisaks arvavad ametnikud, et kõiki hallitusi peaks võtma sama tõsiselt ja neist vabanema.

Must hallitus on majapidamises esinevate hallituste hulgas aga pigem haruldane, sest see vajab elus püsimiseks pidevat niiskust. Niisiis kui majas pole just katkine tore või lekkiv katus, siis on väga tõenäoline, et must hallitus sinna ei tule. Kui kuskil on aga läbijooks, on mõistlik kutsuda kohale professionaal, kes lekke kõrvaldab.

Kui kahtlustad aga mingil põhjusel, et seinal olev must plekk on must hallitus, siis kutsu kohale vastav spetsialist, kes hallituse kõrvaldab. Eestis leidub näiteks erinevaid koristusfirmasid, mis aitavad hallitusest vabaneda. Piisab vaid guugeldamisest, et taolised firmad üles leida.

Mida hallitust ennetada ja sellest vabaneda?

Hallitusel on ellujäämiseks vaja niiskust, pinda millel kasvada ja toitu, milleks on mustus. Lihtsaim viis, millest alustada on elamise niiskuskindlaks muutmine. Hoia maja puhta ja kuivana ning ruumid, eriti vannituba, õhutatuna. Ventilatsioon on eriti oluline ruumides, mis puutuvad kokku vee ja niiskusega. Tähtis on ka see, et vannitoas poleks ummistunud üksi äravool.

Kui hallitus on juba mõnel pinnal olemas ja otsustad selle maha pesta, siis kasuta respiraatorit ja kummikindaid. Hallitust võid pesta lahusega, milles on lugu nelja liitri vee peale tassitäis valgendit. Kui pesed hallitust välisseintelt, kasuta survepesurit ja hoolitse ka selle eest, et kõik oleks kaetud ja et pragudest ei pääseks kuskile vesi, kus see hakkab uut hallitust tekitada.

Kui leiad hallitust poorsetelt pindadelt, milleks on näiteks kipsplaat, vaipkate, mööbel või mõni muu taoline ese, siis tasub see minema visata, sest sellelt võib hallitus edasi levida muudele pindadele.

Kui majapidamist laastab üleujutus, siis on hiljem kindlasti vaja teha ka hallitustõrje, sest see hallitus on eriti ohtlik lastele, imikutele, nõrga immuunsusega inimestele, lapseootel naistele ja vanadele inimestele. Samas tasub aga meeles pidada, et üleujutuse ajal reostavad maja ka ohtlikud kemikaalid ja väljaheited, mis on palju ohtlikumad kui hallitus.

Allikas: zillow.com

LOE VEEL: