Neid võiks kindlasti oma järgmiste projektide juures arvesse võtta ja ehk saad neid rakendada juba kasutusel olevates ruumides. Ilmselt üllatud, nähes, kui suuri muutusi mõned väikesed muudatused endaga kaasa tuua võivad.

Mida mõõtkava ja proportsioonid endast kujutavad? Mille poolest need kaks üksteisest erinevad?

Mõõtkava viitab mingi objekti suurusele võrrelduna mõne teise objektiga. Eriti kasutatakse seda siis, kui vähemalt ühe objekti suurus on kindlalt teada. Sisekujunduses kasutatakse mõõtkava tavaliselt selles tähenduses, millised on objekti või ruumi mõõtmed võrrelduna inimkehaga. Näiteks: standardne töötasapinnakõrgus või tooli laius põhineb keskmise inimese jaoks sobival mõõtkaval.

Kuigi need kaks terminit on üsna sarnased ja tihtipeale kiputakse neid ühes tähenduses kasutama, viitab proportsioon pigem üldisele suhtele kahe objekti suuruse vahel. See on see, millele sisekujundajad viitavad, kui nad kirjeldavad, kuidas kaks objekti ruumis üksteisega suhestuvad. Näiteks: diivanilaua pikkus võiks olla kaks kolmandikku diivani pikkusest, mille ette see planeeritud on.

Oluline on ka visuaalne harmoonia. Foto huyen / Unsplash

Kuldlõike ehk jumaliku proportsiooni rakendamine

Kuldlõiget — 1:618 — on looduses kõikjal üha uuesti ja uuesti leitud. See on lahutamatuks aspektiks inimkeha proportsioonide kirjeldamisel ja seda leiab mitmetest kuulsatest kunstitöödest, samuti on see veebikujunduse oluliseks osaks. Üldiselt peetakse sellist suhet sisaldavaid objekte esteetiliselt meeldivamaks ja nii ei tohiks üllatusena tulla, et see proportsioon on ka kauni sisekujunduse loomise juures üheks võtmeaspektiks.

Kõige rohkem kohtab kuldlõiget ruumi plaani või jaotuse juures. Kujundajad jagavad sageli ruumi kaheks: üks osa võtab enda alla kaks kolmandikku ruumist ja väiksem osa allesjäänud ühe kolmandiku. Suuremas paikneb ruumi põhimööbel, mis defineerib selle otstarbe. Väiksem kannab sekundaarset rolli, näiteks alternatiivne istumiskoht või hoiuruum.

Sama suhe ilmutab end ka teistel, pisut vähem märgatavatel viisidel. Värvipaletti üle otsustamine võib muutuda palju lihtsamaks, kui arvestad seda, et toonid, mida eraldab valgusspektril suhe 1:618, sobivad tavaliselt omavahel paremini kui mõned teised kombinatsioonid.

Sega kontrastide loomiseks kokku erinevas mõõdus objekte

Siiski tuleb siinjuures kohe öelda, et sisekujundus on pigem kunst kui teadus. Pidevalt sama suhte või proportsiooni kasutamine muutub kiiresti igavaks. Visuaalse huvitavuse loomiseks on oluline kontrastide kasutamine.

Foto Dan Gold / Unsplash

Paraku pole kontrasti loomiseks olemas ühte kindlat rusikareeglit. See on oskus, millele viidatakse, öeldes, et kellelgi on „disaini peale silma“.

Ruumi kujundades testi kahe eseme vahelisi proportsioone sellega, et astud sammukese tagasi. Kui asetus tundub õige, siis jäta see nii, nagu on. Kui aga tundub, et midagi pole siiski päris hästi, siis säti asju vajalikes kohtades pisut ringi.

Vaata ruumiplaanist kaugemale

Sisekujunduse juures mõõtkavast ja proportsioonist rääkides keskendutakse reeglina suurematele kujunduselementidele, näiteks nagu mööbli asetus ruumis. Kuid see on vaid üks osa võrrandist. Neid kahte kontseptsiooni tuleks arvesse võtta peaaegu iga kujundusaspekti juures kuni aksessuaaride paigutuseni välja.

Üks asi, mille juures õigetel proportsioonidel on väga suur roll, on kunstiteosed seintel. Üldreegli kohaselt peaks seinale riputatav kunstiteos võtma anda alla 4/7 pinnast, kus see ripub. Kuna seda murdu võib olla keeruline mõista, siis lähene asjale nii, et mõõdad seina laiuse ja korrutad selle numbriga 0,57. See on sama mis 4/7 kümnendkohana. Võrrandi tulemusena saad teada kunstiteose ideaalse laiuse.

Oluline on kaaluda ka dekoratiivesemete paigutust. Eriti puudutab see riiuleid ja teisi esitluspindu. Siin on taaskord hea kontraste kasutada. Proovi grupeerida omavahel erineva kõrguse ja kaldega dekoratiivesemeid. Parimate tulemuste saavutamiseks jää paaritu arvu esemete juurde, selline kooslus on silmale tavaliselt meeldivam vaadata.

Sisekujundusesemete mõõtkava ja proportsioonide arvestamine on kindlasti tähtis. Juba mõne väikese muudatusega võid oma projektidele anda hoopis professionaalsema ilme ja tunnetuse. Proovi järele!

LOE VEEL: