Sisearhitektuuribüroo VLS (Ville Lausmäe, Peeter Klaas, Kadi Karmann) loodud projekt koos sisekujundusega on valminud koostöös hea stiilitundega tellijaga, kes võttis enda kanda stilistitöö. Jõuludeks valminud eramu kerkis pooleteise aastaga.

Pererahva sõnum arhitektidele oli lihtne ja selge: kõrged laed, kõrged aknad ja avar valgusega trepikäik.

Arhitekt omakorda tähendas, et tapeedid pole nende teema ja nad pole üheski majas tapeete kasutanud! Tiia jaoks oli oluline, et maja saaks kahekorruseline. Kaks korrust ja neid ühendav trepp olidki peamisteks põhjusteks, miks pere uue maja ehituse ette võttis. “Eelmine maja, kus elasime, oli ühekorruseline, standardkõrguses lagedega ja mingil hetkel muutus see rõhuvaks,” nentis naine ja lisas: “Olen ise üles kasvanud kahekordses majas ja seetõttu tundus eelmine elukoht pigem korterina!”

Pikk koridor juhatab kööki
Välisukse avanedes astub külaline läbi maja suunduvasse pikka koridori, mis on lõpuni kaetud tumeda poleeritud marmoriga Emperador (Kiviprojekt). Peegelsein esikus laiendab ruumi ja lisab õhulisust. Mõlemalt poolt avardavad visuaalselt kööki põrandani ulatuvad aknad. Valgus, mis langeb koridori ka trepihalli katuseaknast, mängib kokku kõrgläikeliste pindadega. Trepi kujundus on arhitektuurselt mõjus ja karastatud klaasist ilma käsipuuta trepipiire lisab õhulisust. Osavalt ja nähtamatult on ära kasutatud kogu trepialune ruum, kuhu on sisse ehitatud garderoobid. Kappidel pole käepidemeid, mis teeb kapimahud elegantseks ja “nähtamatuks”. Niisamuti puuduvad põrandaliistud, mis annab eriti puhta ja kerge tunde.

Imetlust väärib puutöö kvaliteet — kuumtöödeldud kõrgläike ja tammespooniga kaetud uksed ning kogu sisseehitatud mööbli on projekteerinud Ville Lausmäe ja Kadi Karmann ning valmistanud Eesti firma Disekt (disekt.ee).

Keskne koht pereelus
Jõuame avatud kööki, kus on kaks eraldi tsooni: modernne köök koos saarega ja romantilises võtmes söögilaud koos puhvetiga. Laura Ashley täispuidust söögilaua ümber lisavad õhulisust Philippe Starcki läbipaistvad toolid Ghost (Kartell). Söögilauda kroonib antiikne kristallist lühter, mille perenaine sai juubelikingituseks mõni aasta tagasi, siis kui majaehitus alles unistustes mõlkus. Need kaks, stiililiselt erinevat tsooni, moodustavad ühtse terviku tänu puhvetkappi raamivale riiulile. Köök-söögituba on pererahva meelispaik ja kõige enam kasutuses olev ruum.

Peale Miele köögitehnika on integreeritud ka auruahi ja eriti mugav soojendussahtel.

Perepoeg Julius ütleb, et tema lemmikkoht on köök, siis kui päike paistab ja kardinad saab eest ära tõmmata. Köögiakendest pääseb kahel pool maja looklevatele terrassidele.

Valguse ja värvide mäng
“Maja on projekteeritud nii, et hoone paistab läbi, praegu on pime ja seda ei tunneta, aga kui on valge aeg, muutub maja õhuliseks,” kirjeldab perenaine Tiia. Kergust ja õhulisust toetavad hoones ka standardist kõrgemad laed. Talvel annavad majale hubasust läbipaistvad kardinad, mille on valmistanud Erdike Tekstiil. Valge seinavärv tasakaalustab õhtuse aja pimedust ja tume, hoolikalt valitud toon Trüffel mängleb päevavalgusega. Kogu majas on kasutatud vaid kahte värvitooni. Tumedad ja valged värvitud seinad vahelduvad ning loovad kontrasti, olles omavahelises liikumises.

Arhitekt on maja projekteerides sisse toonud palju loomulikku valgust ja küllaldaselt erinevaid valguslahendusi, mille kasutamine nõuab pererahvalt veel harjumist. Samuti on paljudesse ruumidesse integreeritud kõlarid. Küütlevad pinnad ja sisselangev valgus teevad selle hoone eriti õhuliseks, avaraks ja elegantseks.

Edasi loe ajakirja Diivan juuni-juuli ühisnumbrist, mis on nüüd müügil ja tellitav aadressil www.telli24.ee!