Samal ajal sai ka välja ehitatud kõik krundivälised trassid vee– ja kanalisatsiooniga liitumiseks. Septembri lõpus alustati vundamendi ehitusega ning 5. oktoobril sai betoneerimine tehtud. Pea kaks nädalat hiljem alustatigi juba maja püstitusega ning kodu sai katuse alla ühe nädalaga.
Vaata videost, kuidas maja nädalaga püsti pannakse

Novembri alguses võeti ette ventilatsiooni paigaldus, mis läks kergelt ja valutult. Samas tõmbas mõneks ajaks hoo maha põrandaküttetorudega seotud probleemid. See oli ka maja ehituse jooksul üks stressirohkemaid aegu, kus mure ja teadmatus oli suur. Õnneks leidsime kaks lekkekohta ilusti üles ning need said parandatud. Novembri lõpuks oldi ventilatsioonitöödega ühele poole saadud ja järg oli elektriku ning nõrkvoolutegijate käes. Kuu lõpus alustati sisetöödega — aurutõkkekile paigaldus, siseroovide, villa ja kipsi panek.

Paralleelselt sisetöödega seadsime mõtteid sisekujunduse osas — valisime plaate, seinavärve ja tehnikat. Detsembri lõpuks olid sisetööd pooleldi valmis, mõned toad olid juba kipsi all ning tehniline ruum täiesti valmis.

Jaanuari lõpuks olid kõik toad kipsi all ning tööjärg oli edasi antud plaatijale ja maalritele ning siis sai ka lõplikult välja valitud seinavärvid. Selleks ajaks olid meil kõik siseviimistlusasjad otsustatud — seinavärv, plaadid, santehnika, kodu– ja köögitehnika ning põrand. Pärast esimest värvimist saigi tammelaud põrandale paigaldatud ja veebruari lõpuks olid suuremad tööd valmis saanud.

Märtsi alguses paigaldati sanitaartehnika, liistud, aknakatted, garderoobid, köök ja kodutehnika ning 18. märts kolisime me oma mõnusasse uude koju!

Kui palju maksab

Olen saanud maja ehituse kajastamise ajal mõnikümmend e-kirja, kus soovitakse enim teada hindadest. Ma toon siia kulukamate asjade suurusjärgud välja, kuid siinkohal kindlasti rõhutan, et head hinnad on saadud tutvuste ja suurte hinnaläbirääkimiste kaudu.

Kõik, mis puudutab geoalust, majaprojekti, erinevaid riigilõive, hindamisakte, notaritasusid, fermide — ja elektriprojekti, läks meile maksma ca 4300 eurot. Väga suure osa eelarvest võttis ka vee ja elektriga liitumine, kokku ca 5500 eurot. Olgu öeldud, et see summa sisaldab vaid seda, et meile antakse põhimõtteliselt nõusolek edaspidi elektrit ja vett tarbida. Tee rajamine, vundament ja torutööd läksid maksma ca 17 000 eurot. Siin hinnas on torumeeste töö, liiv/killustik, kopatööd, vee ja trassi torutööd, majasisene torustik ja kanalisatsioon ning vundamendi materjalid + töö hind. Siinkohal mainin ära, et selles kategoorias sai ääretult palju hindadega kaubeldud. Rahaline võit oli kindlasti paar tuhat eurot.

Maja karbi hinda on raske öelda, sest mõned asjad sai tellitud eraldi, mõned olid hinna sees. Seinte ja fermide suurusjärk võis jääda 45 000 euro kanti. Suuremad väljaminekud olid näiteks aknad + garaažiuks — 12 000 eurot, ning katusetööd-katusekivid-tuulerennid ja tuulekastid 8000 eurot.

Sisetööde, roovid-kile-karkass-kips-lisatööd-plaatimine-värvimine + pahteldamine, tööhinna suurusjärk oli 15 000 eurot.

Nõrkvool + koduautomaatika ning elektritööde maksumus oli ca 8000 eurot. Üks suuremaid ja olulisemaid investeeringuid oli ka maasoojuspump + ventilatsioon, mille suurusjärguks on ca 17 000 eurot.

Kallimateks kulutusteks võib lugeda ka põrandalaua + liistud ca 6000 eurot, köögimööbli 7000 eurot ning tehnika 5000 eurot.

Muude sisustusasjade, nagu kardinad, diivan garderoobid, santehnika, siseuksed + paled + aknalauad, tapeet + plaadid ning uste ja liistude paigaldamine, kogusumma on ca 8000 eurot.

Kokkuvõtvalt võiksin öelda, et meie oleme rahaliselt 180 000 hetkel majja investeerinud ja siinkohal räägin ma tohutult headest diilidest tutvuste kaudu. Me oleme absoluutselt igalt võimalikult tehingult nii palju alla kaubelnud kui võimalik. Võin julgelt väita, et kokkuhoiu suurusjärk on mõnikümmend tuhat eurot.

Arvestatavaid lisakulutusi tuleb muidugi juurde — leiliruumi, terrassi, majaesiste kivide ning aia rajamine. Arvestama peame veel vähemalt 30–40 000 euroga, et kõik asjad valmis saada. Oleme juba ka hindajatega rääkinud ja maja turuhind jääb müües suurusjärku 250 000 eurot. Usume, et oleme teinud hea investeeringu kogu eluks.

Madalenergiamaja

Me oleme ääretult õnnelikud, et otsustasime algusest peale kvaliteedile palju rõhku panna, alustades katusest, lõpetades siseliistudega. Mainin ära, et meie majale tehti survetest, millega lihtsustatult öeldes tõmmatakse maja vaakumisse ja vaadatakse kui palju külma õhku majja pääseb. Meie maja tulemuseks saadi 0,89 m3/h. Sellist maja nimetatakse madalenergiamajaks, sest tulemus on alla ühe. Samuti käidi maja läbi termokaameraga ning vaadeldi potentsiaalseid lekkekohti. Meie õnneks oli neid 1-2 ning väikestel aladel. Võrdluseks — näiteks Norras loetakse maju tulemusega alla 0,6 m3/h passiivmajadeks. Samuti oleme rahul sundventilatsiooni ja maaküttega. Maja on meil mõnusalt soe, igakuised kulutused madalamad kui näiteks korteris elades ning meil ei ole tarvis ise midagi muuta — põrandaküte reguleerib end automaatselt.

Kogu see teekond on meile nii palju õpetanud — rahulikku meelt, enesekindlust, teadmisi ehituse kohta ja tohutult head planeerimisoskust. Kopp sai maasse löödud 04.09.2015 ning oma koju kolisime 18.03.2016. Seega võttis meie maja ehitus aega täpselt 28 nädalat! See on uskumatult kiire aeg ning kui esmane eesmärk oli märtsis kindlasti sisse kolida, siis võib öelda, et jõudsime oma püstitatud eesmärgini!

Kes on huvitatud majaga seonduvatest lisapostitustest, siis kutsun teid lugema minu blogilehekülge www.nautigehetke.com. Siinkohal tänan lugejaid kaasa elamast ning loodetavasti kohtume taas, kui järg on jõudnud edasiste töödeni!
---
Kuidas on Laural kogu kodu ehitamise ehitusprotsess alates laenu taotlemisest kulgenud, seda saad lugeda blogipostitustest.

Jaga
Kommentaarid