„Nüüd näeme kodu paistmas juba ükskõik kui kaugelt tulles,” rõõmustab Marje, kes pea pool elu välismaal töötanud, aga iga reede ikka koduranda tagasi pöördub.

Juured on tal siin ja Saaremaal ning Eestist ärakolimisele mõelda ei ole tekkinud mitte kiusatustki, ehkki tema kauaaegne töökoht asub kodust kaugel ja Heinol, endisel suurte kogemustega kaubandusjuhil, on elus praegu rahulikumad ajad.

Söögituba. Nagu pererahvas, nii on ka Marsell väga rahul ökonoomse põrandaküttega. Suure tammelaua tegid Aruküla firma OÜ Est Johanna tublid töömehed. Et saada just õige, majaga sobiv mustjaspruun toon, käis Heino neli korda värve testimas. Kaminat ümbritseb sama kivi, mis on köögi tööpinnal.


Oma majaka suunas
Päris oma maalapp leiti kümne aasta eest ja see on nüüdseks tõeliselt südame külge kasvanud. Suured puud annavad siin kodutunde, mida omal ajal krunti otsides aeti taga mitu kuud küll siin-, küll sealpool Tallinna. „Tühja sest tolmust, mida mändide õitseaeg kaasa toob — kevadel tuleb aknaid pesta lihtsalt topelt,” tõdeb Marje.

„Arvestasime, et kui me oma vanuses põllu peale krundi ostame, siis me ei näegi, kui puud suureks kasvavad,” on mõlemad oma valikuga rahul. Nad on ka lähedal asuva botaanikaaia seltsi liikmed ning käivad seal sageli jalutamas ja loodust imetlemas.

Kaminaruum. „Elna pani kõik ratastele,” kiidab pererahvas praktilist sisustusnõuannet. Mööbel valmis pimedate ühingu töökojas.


Eelmine kodu oli Heinol ja Marjel Lasnamäel: nooruses tahtsid nad palju reisida ja sellega sobis korterielu. Kui kaasad aja kulgedes tahtsid luua midagi päriselt omast, otsustasid nad seda teha
põhjalikult.

Nii süvenes Heino järgemööda projekteerimisse ja igasse ehitusetappi, tehes võõra valdkonna endale üksipulgi selgeks: „Meil oli valitud tugev järelevalvefirma, sealt kõrvalt siis õppisin ja pidin töödega sammu käima.”

Majal on A-energia- ja tuleohutusklass ning ehituses järgitud kõikmõeldavaid põhimõtteid, et hoone võimalikult kaua korras ja otstarbekas püsiks. Maasoojuspump kütab soojaks kogu elamise, lisaks
soojendab ventilatsioonisoojuspump tarbevett.

Vaatega rõdu. Siin on soe ja mõnus istumisnurk juba varakevadest alates.


Nõelasilmast tulnud
„Oli väga raske leida head ehitajat, sellele kulus hulka närve,” meenutab peremees otsustavat etappi, millest võidukalt välja tuldi. Nüüd on isegi ehitusprofi d kvaliteeti tunnustanud: üheksa aastat ja mitte ühtegi pragu laes! Viilkatusega maja oli pere ühine soov, see sobib hästi ka ümbritsevate hoonetega.

„Ajakirjast leidsin aia poole avatud rõdu,” meenutab Heino võtmekujundit, mille ümber ülejäänu joondus. Arhitekt Jaanus Rohusaar leiti Hiiumaalt peretuttavate kaudu, projekti täiendati veel koos ehitajaga. Ülirahul on abikaasad saatusega, mis viis neid õigel ajal kokku sisearhitekti Tea Tammelaanega. „Kui ehitajaga koos olime pikalt pead murdnud vannitoa elektriprojekti täpsustades, siis tema tuli ja pani kahe minutiga valgustid paika,” hindab Heino sisekujundaja kaasamist. Nii on kogu maja sisustus koos spetsialistidega läbi töötatud — mitte lihtsalt tellides, vaid ise valides ja otsustades, aga samas nõu küsides, kuidas kõik kokku toimima hakkab.

Täismahus lugu loe ajakirja Kodu & Aed oktoobrinumbris, suures köögi-eris! Osta värske number poest ja vaata www.telli24.ee.