Ja järgmisena kangastub kohe silme ette üks tegelane, kes talvel küttesüsteemi vahetama hakkab. Kas see on ikka nii või leidub majaomanikule selles olukorras siiski mõni arukas lahendus?

Soe soovitus: muretse õhk-vesi soojuspump! Selle saab paigaldada lisajõuks olemasolevale küttesüsteemile või viimane täiesti välja vahetada.

Mis kõige olulisem — kogu töö võtab aega ainult 1-2 päeva, kusjuures maja jääb kütteta maksimaalselt pooleks päevaks. Ei jõua selle ajaga maha jahtuda ja Sinu igapäevaelu ei häiri paigaldus kuigivõrd.

Kvaliteetse õhk-vesi soojuspumba küttekulud on ainult veidi suuremad kui puu-või maakütte omad, ent erinevalt puuküttest ei nõua see iseendalt mingit lisavaeva.

Vali põhjamaisesse kliimasse sobiv soojuspump

Olulisim soojuspumba valikul on kindlasti sobivus meie karmi kliimasse, kus väga külm või niiske ilm pole haruldus. Seetõttu veendu, et valitud pump oleks sobiv põhjamaisesse kliimasse, Kesk-Euroopa tarbija jaoks toodetud mudelid ei ole alati hea valik. Miks?

Põhierinevus külma ja sooja kliimaga maa mudelite vahel on sulatusprotsessis. Soojuspumba töötades tekib õhuniiskuse tõttu aurustisse kondensvesi, mis jäätub. Seetõttu ei pääse õhk enam aurusti lamellide vahelt läbi ning ei ole võimalik enam sooja kätte saada. Sellises olukorras peabki soojuspump ette võtma sulatusprotsessi. Sulatuse ajal pannakse soojuspump teistpidi tööle — maja küttevett kasutatakse soojaallikana aurusti ülessulatamiseks. Ei pea olema tippinsener mõistmaks, et sellises olukorras ei tooda soojuspump sooja, vaid tarbib seda ise. Tõhus sulatusprotsess ja selle tark juhtimine on võtmetähtsusega soojuspumba parima aastase keskmise kasuteguri saavutamisel.

Soojuspumba aurustil ehk radiaatoril, mille kaudu õhk liigub, peaksid olema üsna laiad lamellivahed, et need õhu kondenseerumise tõttu aeglasemalt kinni jäätuks ning seeläbi harvemini sulatusrežiimile läheks. Pööra tähelepanu ka sellele, kuidas sulatusprotsessi juhitakse. Kindlasti ei tohiks soojuspump alustada sulatusprotsessi iga kindla aja tagant, vaid nii-öelda vajaduspõhiselt. Näiteks 0 kraadi juures on õhuniiskus palju suurem kui -10 kraadi juures ning sellepärast peab ka sulatustsüklite vahe olema erinev. Sulatusvesi peaks ära voolama nii, et jää ei koguneks pumba sisse ega rikuks olulisi detaile.

Parim valik on inverterkompressoriga õhk-vesi soojuspump, mille puhul kompressor muudab oma võimsust vastavalt reaalsele küttevajadusele. See omakorda aitab täpsemat kütteeesmärki saavutada ning tähendab vähemaid sisse- ja väljalülitusi. Inverterkompressoriga soojuspump ei vaja tingimata akupaaki.

OÜ Maaküte pakub kahe tootja õhk-vesi soojuspumpa:

Daikin on pikkade traditsioonidega Jaapani firma. Meie turule toodab soojuspumpasid Belgia tehas. Daikin on nn Split-tüüpi soojuspump, mille sise- ja välisosa vahel liigub külmagaas.

Daikini eelised:

  • Daikini enda väljatöötatud inverterkompressor. Inverterkompressor tagab sujuva kütmise vastavalt hetkevajadusele. Ei vaja akupaaki.
  • Töötab kuni temperatuurini -25 kraadi.
  • Efektiivne sulatus. Väiksematel mudelitel puudub põhjaplaat ning kondensvesi jookseb otse maha. Suurematel mudelitel on põhjaplaadi vastas kuuma gaasi toru, mis ei lase sulatusveel enne soojuspumbast väljumist ära külmuda. Seetõttu ei vaja pump elektrit tarbivat sulatuskaablit.
  • Katsetatud edukalt -20 kraadi ja 80% õhuniiskuse juures.
  • Võimalik kasutada ka jahutuseks.

Boschi soojuspumpasid toodetakse Rootsi tehases, millel on rohkem kui 40-aastane kogemus soojuspumpade tootmisel just põhjamaisesse kliimasse. OÜ Maaküte on Boschi kontserni pumpasid paigaldanud juba üle 6 aasta.

Boschi eelised:

  • A++ energiaklass (vastavalt EN 14825)
  • Inverterkompressor tagab sujuva kütmise vastavalt hetkevajadusele. Ei vaja akupaaki.
  • SST (smart soft defrost) — Boschi patenteeritud tehnoloogia tagab eriti efektiivse sulatuse.
  • Küttevee valmistamine kuni 62 kraadi.
  • Madal müratase, silent night mode’i võimalus.
  • Astmeline lisaelektriküttekeha juhtimine.
  • Nutitelefoniga juhtimise võimalus (sisseehitatud IP-moodul)
  • Ilus disain, võimalik tellida endale meeldivat värvi.

Vaata lähemalt www.maakyte.ee

Jaga
Kommentaarid