Silmatorkamatud ja klassikalise disainiga igasse koju sobivad puldist või telefonist juhitavad ja reguleeritavad valgustipaneelid on juba üsna tavapärane, kuid tehnoloogia liigub võimsalt selles suunas, et võimalikult lihtsalt kõikidel koduasjadel silma peal hoida — ka siis, kui sa pole kodus. Teiselt poolt maakeragi annab internetiühenduse korral kodule pilk heita. Muidugi pole mõte oma tühjalt seisvat kodu imetleda, vaid näiteks reisilt koju sõites saab sättida temperatuuri endale sobivaks just saabumise ajaks. Pole ju mõtet reisil olles kogu maja täisvõimsusel kütta, vaid hoida temperatuur just sellisel tasemel, mis maja tervisele hea on.

Niisiis, millele nutika kodu rajamisel tähelepanu pöörata? Saksa tootja JUNG on selles vallas üks põhjalikumaid ning arvestatava pagasiga elektri- ja nutikodusüsteemide loojaid, kelle jaoks on märksõnadeks kestus ja kvaliteet, unustamata seejuures head ja klassikalist disaini. Baltimaade müügiesindaja Vaidotas Bijūnas teab, mis on oluline ja mida tähele panna.

1. Mõtle põhjalikult läbi, milliseid funktsioone ja mugavusi soovid.
Ei ole olemas ühte ja kindlat standardpaketti, sest iga kodu ja selle omanik on unikaalsed. Selle asemel et oma kodu n-ö täisvarustusse panna, pea juba maja projekteerimse alguses nõu nutikoduseadmete volitatud esindajaga, kes aitab sinu tegelikes vajadustes kiiremini selgusele jõuda.

2. Vali hoolikalt nutikodusüsteemi paigaldaja.
Targa kodu loomine tähendab kompleksset süsteemi ja selle paigaldamiseks on vaja kindlasti kvalifitseeritud ning kogemustega spetsialisti, kes on pädev nii tehnilise kui ka projektijuhtimise poole pealt.

KNX-ist on saanud targa kodu sünonüüm — see on kõige populaarsem kodumajapidamiste ja muude hoonete juhtimissüsteem maailmas. Seega on mõistlik valida just KNX sertifikaadiga installeerija. On küll palju neid, kel on tehnilist taipu ja kes „õpivad tehes“, kuid nii keeruka süsteemi puhul on oluline näha nii nüansse kui ka tervikpilti. Seda suudab pakkuda vaid sertifitseeritud paigaldaja. Suur abi on www.knx.org veebilehest, kus on KNX-i partnerite nimekiri.

3. Võta paigaldajaga ühendust võimalikult projekteerimise alguses.
Selleks et kogu sinu kodu oleks kontrollitav, on vaja ühilduvat süsteemi. Oluline on valida ventilatsiooni-, soojus-, valgus-, aknakatete ning audio- ja videosüsteem, mida saab juhtida ühtsest targa kodu süsteemist. Kogu selle teadmisega saab sind aidata just litsentseeritud paigaldaja, säästes sinu aega ja raha.

4. Nutikodusüsteem vajab elektriprojekti ettevalmistamist.
Targa maja ja tavalise maja elektriprojekt erinevad üksteisest üsna palju. Nutikast kodust rääkides tähendab see joonistemappi, mis hõlmab kogu elektrisüsteemi majas sees, ühendusskeeme, spetsiaalsete nutimajaelementide ja pistikupesade täpset asukohta jne.

Projektis on välja toodud ka kõik tehnilised ja disainilahendused. Ilma sellise põhjaliku projektita võib tekkida süsteemi paigaldamisel palju vigu ja keegi ei võta vastutust. Dokumenteeritud projekt aitab aga võimalike vaidluste lahendamisel, sest KNX-i installeerija ja elektrisüsteemi paigaldaja on erinevad ettevõtted — kui süsteem pole õigesti paigaldatud, siis on tegu elektrijuhtmete paigaldaja veaga, kui aga nõutud kaabel pole joonisel ette nähtud, siis on tegu projekteerimisveaga.

5. Jäta ruumi tulevikule!
See tähendab nutikat planeerimist nii, et soovi korral saad oma kodust nutisüsteemi täiendada või lisada uue funktsiooni. Praktika räägib iseenda eest — iga nutikodu süsteemi paigaldanud koduomanik soovib mõne aja pärast uut vidinat lisada.

Targa kodu süsteemid on pidevas täiustamises, uued seadmed ja võimalused tulevad turule, kuid KNX tähendab n-ö tulevikukindlat süsteemi — võid lihtsasti lisada uue seadme ja see toimib laitmatult. Tihtipeale on funktsionaalsete täienduste lisamine piiratud või ei ühti juba olemasoleva süsteemiga, seega tasub juba planeerimise käigus uutele vidinatele ruumi jätta. See ei maksa palju, kuid tasub hiljem kuhjaga ära.

Seega tasub KNX-i toega oma tulevikusoovidest rääkida — kui tahad aasta või paari pärast funktsionaalsust, mis hetkel pole vajalik, siis saab sellega juba projekti koostamisel arvestada.

Ja veel — täida kodu muusikaga!

Funktsioon, millega veel igaüks kursis pole, kuid mida saab kergesti koju integreerida. Kui armastad muusikat, siis vali süsteem, mis on võimalikult mugav, sest vastasel korral sa seda lihtsalt ei kasuta.

Nutikodusse paigaldatud audiosüsteemi on kasutada sama lihtne kui valgustisüsteemi. Ka disain kõneleb siin sama keelt kui pistikutel, termostaatidel, pultidel jne. Lemmikmuusika ja õigeks sätitud valgus loovad kodus mõnusa olemise — seda kõike ühe nupuvajutusega.

  • Loe ka SIIT, kuidas nutimaja raha säästab.