Alusta värvikaardist. See on jagatud kolme ossa. Esimeses on põhivärvid: punane, sinine ja kollane. Need on puhtad värvid. Teise kuuluvad oranž, roheline ja lilla, mis saadakse kahe põhivärvi võrdse osa segamisel. Kolmandasse kuuluvad värvid, mis moodustavad toone ja varjundeid esimese ja teise osa segunemisel, kahe esimese osa värvid kaotavad siin oma erksuse. Valget ja musta lisatakse neile värvidele tavaliselt siis, kui soovitakse tumedamat või heledamat tooni.

Loo oma värvikaart

Siin on neli võimalust ja sõltub sellest, mida oma koju soovid:

Monokromaatiline. Sellisel juhul kasutatakse ühe värvi eri toone, lisades kas musta või valget. Näiteks sinine võib muutuda heledaks taevasiniseks või tumedaks kesköösiniseks ja kõiki kolme värvi võib kasutada ühes toas, et esile tuua just sellise valiku efekt.

Sarnane. Siin kasutatakse värvitoone, mis asuvad värvikaardil üksteise kõrval. Näiteks kollast kasutad rohelise või oranžiga, sinist rohelise või lillaga. Nii saad värvika, kuid maheda paleti.

Kontrastne. Valik, mis loob dramaatilisema tunde. Siin saad kasutada toone eri kategooriatest. Näiteks kollane-oranž, roheline-sinine ja punane-lilla. Sellise valikuga saad oma koju rohkem värvi.
Vastanduv. Siin on roll vastandvärvidel, näiteks sinine ja oranž, mis koos loovad julge ja dramaatilise lahenduse.

Enne värvimist

Värv on sisekujunduses üks odavamaid väljaminekuid, seega on soovituslik valida ennekõike diivan, mööbel ja vaibad, alles seejärel värvi seinad sisustuselementidega sobivas võtmes.

Testi värvide koosmõju. Võõpa prooviks väiksem pind seinal ja sobita seda tekstiilidega oma toas: vaibad, kardinad, diivan. Nii näed kõige paremini, kas ja mis suunas muuta.

Kõrvutiasetsevate tubade puhul eelistatakse enamasti sama värvitooni, kuid heal kombineerimisel võib hoopis kontrastis võlu peituda.

Valgus on oluline

Valgus on see, milleta sisekujunduses ei saa. Värvid neelavad ja peegeldavad valgust, muutes värve sinu kodus terve päeva jooksul. Kõige õigema värvi saad valida päevavalguses — ülejäänud ajal on sinu toas selle värvi varjundid, sõltudes ilmast ning aasta- ja kellaajast.

Erinev valgus võib muuta värvitooni ka olulisel määral. Näiteks indigosinine võib ühes toas olla sinisem ja teises toas olla hoopiski punase varjundiga.

Kui kahtled värvivalikul, siis on kõige parem küsida nõu värvispetsialistilt, kes sind juba rohkem kurssi viib. Võta aega ja ära kiirusta, oota õiget valgust, sobita ja tee siis valik.

Allikas: Freshome.com

LOE LISAKS:

Mida reedab sinu kohta magamistoa värvivalik?

Julgete värvide ja mustritega kujundatud tõeliselt ekstravagantne kodu!

Angeelika Kang-Osula kodu on täidetud elegantsiga