1. Viimistlus

Skandinaavialik viimistlus lähtub rusikareeglist “vähem on rohkem”. Julgeid ja erksaid värve põhjamaisest kodust najalt ei leia ning aukohal on hallid ja valged, harvem ka mahedad beežid toonid. Kui armastad tumedaid toone, katseta tumedaid öösiniseid või õrnroosasid toone. Skandinaavialiku kodu viimistlemine on ülimalt lihtne ja ära jäävad kulukad seinakatted või tüütud tapeedid. Kui mõnda tuppa satubki valge foonile aktsendiks tapeeti, siis selle muster on tavaliselt mahe ja tagasihoidlik.

Samuti hinnatakse skandinaavia stiilis kodudes puitu ja naturaalseid materjale. Heledasse interjööri sobivad nii valgeks õlitatud kuuselauad, lakitud mänd kui ka naturaalne parkett — mida heledam, seda parem.

Tähelepanu tasub pöörata ka kõrgetele ja suursugustele põrandaliistudele, mida ei värvita ideaalis tehases, vaid kodus ja seda alles pärast paigaldust. Vaba käega tõmmatud värvitriip põrandal ei ole mitte lohakuse, vaid kvaliteetse käsitöö tunnus. Maalriteipi ei kasutata ka akende kittimise juures. Looklevad värvijooned on omaette väärtus.

Minimalistlik stiil saadab ka kööke ja vannitube. Ehituspoes plaate valides ei ole vaja mustrite ja värvide üle pikalt pead murda — mida lihtsam ja lakoonilisem, seda parem! Kui värvide ja mustrite kokkusobitamine nõuab enamasti sisekujundaja oskust ja vilumust, siis lihtsad lahendused töötavad hästi ka asjatundmatu kätes. Lisaks ei tasu muretseda selle üle, et viimistlus mõne aasta möödudes juba üüratult vanamoodsana tundub. Ajatu lihtsus on alati moes!

2. Mööbel ja sisustusaksessuaarid

Viimistluselt äärmiselt vaoshoitud interjöörid muudab elavaks ja hubaseks detailideni läbimõeldud mööbli- ja aksessuaarivalik. Skandinaavia mööbel on lihtne, elegantne ja tihti retroliku joonega, mõjutatud 20. sajandi keskpaiga trendidest.

Oluline on ka mööbli funktsionaalsus ning lahedate ja pilkupüüdvate disainlauakeste ja tugitoolide kõrval hakkavad silma eritellimusel valminud kapid ning garderoobid.

Suur rõhk on tekstiilidel, mis on enamasti lihtsad ja heledates toonides. Ka materjalidest armastavad põhjamaalased kõike naturaalset: puuvilla, villa ja lina. Diivanipatjadelt või voodipesult leiab tihti tagasihoidlikke mustreid ja rahvuslikke motiive. Kui mõnest kodust kardinat ei leiagi, siis kohustuslikuks sisustusaksessuaariks on vaip.

Heledat sisekujundust ilmestavad loomulikult ka toataimed, mida leidub ohtrasti! Teine kohustuslik sisustusasessuaar on peegel, millega võib lausa igas toas julgelt eksperimenteerida.

3. Valgustus

Valgustus on skandinaavia stiilis interjööris väga oluline faktor. Põhjamaalased, nagu ka eestlased, kannatavad suure osa aastast pimeduse käes, mistõttu on heleda siseviimistluse kõrval investeeritud ka korralikku valgustusse.

Valgusti ole aga ainuüksi funktsionaalne ese, vaid pilkupüüdev disainobjekt, mis ruumi kujundusele korraliku punkti paneb. Lisaks põhilisele valgustusele kasutatakse rohkelt aktsentvalgusteid, mis meeleolu loovad. Kui asetad põrandalambid ja laualambid elamise erinevatesse kohtadesse, saad valgusküllase kodu, mis näeb ka huvitav välja.

LOE LISAKS: