1. Mõõdud ja proportsioonid

Kui pead oluliseks, et söögilaua taga oleks külalistega mõnus ka mitu tundi järjest istuda, siis ei tasu mõõte ja proportsioone alahinnata. Keskmine tool on maapinnast ca 46 cm kõrgusel ja laua ning põranda vahele jääb 76 cm. See tähendab, et tooli-istme ja laua vahele võiks jääda 30 cm. Mõõtes arvesta ka lauaalust raami, mis ühendab lauajalgu ja –plaati. Vahel on raam küllaltki paks. Arvestada tuleks sellega, et põlvedele jääks piisavalt ruumi.

Kui oled leidnud sobivad toolid, võiksid mõõta, mitu tooli saad laua ümber asetada. Igale toolile jaoks võiks jääda umbes 60 cm. See tähendab, et 180 cm pikkuse laua taha mahuks mugavalt kuus tooli. Kui toimub suuremat sorti pidu, saad vajadusel mahutada laua ümber ka rohkem toole, kuid eelkõige võiksid keskenduda igapäevasele eluolule.

2. Mugavus

Oluline on veenduda on tooli mugavuses ja materjalis. Polsterdatud toolid on tavaliselt väiksemad ja need saab paigutada ka kitsamasse kohta. Kui soovid korraldada pikki õhtusööke, on mõistlikum valida pehmed toolid, millel on mugav pikemalt istuda. Materjali osas on mõistlik mõelda puhastamisele. Kunstnahast ja nahast polsterdused saab lapiga kenasti üle käia. Niiske lapi ja tolmuimejaga töötlemist taluvad hästi ka paksemad mööblikangad. Kui toolid on igapäevaselt kasutuses, tasuks olla ettevaatlik õhemate ja heledamate kattekangastega.

3. Stiil

Söögilauakomplekti valides on mõistlik silmas pidada ruumi üldist stiili, et kõik sobiks kokku. Kui soovid aga ruumi põnevamaks muuta, vali toolid erinevatest paaridest. Sobita julgelt omavahel antiiki ja moodsa disainiga toole või erinevaid värve — tulemus võib olla üle ootuste põnev!

4. Toolid laua otstes ja külgedel

Kui meelepärane on tuua ruumi erinevaid stiile ja mustreid, mis sobivad omavahel kokku, on mõistlik valida erinevad toolid laua otsesse ja külgedele. Kuna laua otstes on rohkem ruumi kui külgedel, siis on mõistlik valida sinna suuremad toolid. Need on kontrastsed ja annavad ruumile isikupära. Laua külgedele võiksid valida väiksemad toolid, sest seal on reeglina ka ruumi vähem. Nii näeb ka laud visuaalselt parem välja.

5. Isikupära

Kuna söögiruumi kasutatakse eelkõige meeldivateks koosviibimisteks, on see suurepärane koht väljendamaks oma isikupära ruumi näol. Kuna söögituba ei leia tõenäoliselt kasutust iga päev, võid olla värvide ja mustrite osas loomingulisem. Näiteks võid ruumile anda isikupära toolide näol, valides kihvtid kangad ja värvid.

6. Lisatoolid

Eelkõige võiksid toole valides pidada silmas igapäevaseid vajadusi. Kui pere on neljaliikmeline, pole põhjust muretseda, mis saab kord-kaks aastas, kui külla on oodata palju inimesi. Kui tulemas on mõni suuremat sorti üritus, on mõistlik omada kokkupandavaid toole, mis näevad kenad välja. Sellised toolid saad hoiustada keldrisse või garaaži ja välja võtta vaid vajadusel. Teine võimalus on kogu elamises kasutada ühesuguseid toole, mille saad vajadusel teistest ruumidest söögituppa või elutuppa kokku tuua.

Allikas: ballarddesigns.com

LOE LISAKS: