Haiguste ja kahjurite vältimiseks tuleks toataimedele teha regulaarset ülevaatust. Uurida tuleks eelkõige lehtede kinnituskohtasid ja lehtede aluseid, kuna kahjurputukad armastavad end peita. Sealt võib leida nii lehe- ja villtäisid, kasvuhoonekarilasi, punast kedriklesta jt. Tähelepanu tuleks pöörata ka noortele taimeosadele, õitele ja õienuppudele, sest need koed on mahlakamad ja putukad pääsevad neile kergemini ligi. Soovitav on jälgida ka lehtedel-õitel esinevaid täppe, plekke ja kühmukesi, kuna need aitavad viidata kahjurputukate olemasolule.

Kahjurputukate rünnakut aitab ennetada ka toalille lehtede aeg-ajalt toasooja veega pesemine. Enne kui kangete taimekaitsevahenditega tõrjumist alustada, võib proovida ohutumaid võtted. Näiteks kilptäid saab lihtsamalt lehelt eemaldada, kui neid eelnevalt tupsutada toiduõlisse või piiritusse kastetud vatitikuga. Alpikannilesti ja lehetäisid saab tõrjuda neid regulaarselt näpuga laiali litsudes, kuid olema peaks ettevaatlik, et taime mitte vigastada. Lendavaid putukaid saab püüda liimpüünistega. Pritsimisvedelikuna võib kasutada rohelise seebi-piirituselahust või taimseid leotisi segatuna rohelise seebiga.

Kui kahjureid esineb rohkem või lausa massiliselt, tuleb siiski kaaluda keemiliste taimekaitsevahendite kasutuselevõttu. Nende kasutamisel jälgida aga kindlasti juhiseid ja ohutusnõudeid. Kui aga kahjurite tõrjumine ei tundu enam võimalik või pole efektiivne, siis tuleb kahjurist tabanud taimest loobuda ja ta ära visata või põletada.

Hahkhallitus

Lehtedel, lehevartel, õievartel ja õienuppudel hallikaspruunid märjad laigud. Haigestunud taimeosad pehmenevad ja hakkavad mädanema, kattuvad koheva tolmava hallituskorraga. Kõige enam kahjustab haigus roosi, krüsanteemi, levkoid, begooniat, alpikanni, priimulat.

Ennetamine:

1. Väldi suurt õhuniiskust

2. Hoia ära temperatuuri kõikumine

3. Ära liialda lämmastikuga

4. Mitte kasta liiga tihti

5. Võimaldada palju valgust

Tõrje:

1. Kõrvalda kohe haigestunud taimeosad

2. Haigestunud taimi pritsida spetsiaalsete tõrjevahenditega

Jahukaste

Lehtede pealmisel pinnal, õievartel ja õienuppudel algul väikesed jahukad laigud. Hiljem katavad laigud suure osa lehepinnast. Nakatanud koed tumenevad ja kuivavad.

Ennetamine:

1. Taimed õige vahekaugusega

2. Vähendada õhuniiskust

Tõrje:

1. Kõrvaldada haiged lehed ja hävitada

2. Vältida tuuletõmbust ja järske temperatuuri muutusi

3. Pritsida taimi spetsiaalsete tõrjevahenditega

Allikas: Hansaplant

LOE LISAKS: