Kasutatud mööbli ostmine aitab säästa nii loodust kui ka rahakotti. Mõnikord võib soodsa leiu soetamisest kujuneda aga hoopis tõeline peavalu. Näiteks võib selguda, et esmapilgul täitsa kobeda diivani vedrustik ja polster on omadega nii läbi, et restaureerimine võib kujuneda sama kalliks kui uue diivani ostmine. Et koju toodud teise ringi mööbel ei jääks asjatult ruumi võtma ja kasutult “oma aega ootama” tasub enne ostu uue pereliikmega põhjalikult tutvuda.

Mööblit internetist ostes leia võimalus seda ka reaalses elus näha, seda eriti vedrusüsteemiga pehmemööbli puhul. Foto räägib küll rohkem kui tuhat sõna, kuid seda mitte mööbli ostmise puhul. Kui pildilt paistab kõik ilus, siis tõde selgub siiski vaid mööblit käega katsudes. Ka netioksjonite puhul katsu saavutada müüjaga kokkulepe, et mööbliga oleks võimalik enne tutvuda või peale ostu see vajadusel tagastada. Küsida tasub ka pilte n-ö “vigastest” kohtadest.

Pööra tähelepanu eseme materjalile, et oskaksid hinnata järgnevat korrastustööd. Kui täispuidu lihvimise, lakkimise või õlitamisega saab kodus hakkama igaüks, siis lahtine spoon vajab juba oskajama kätt — tulemuseks võib olla muidugi kopsakas lisakulu!

Mõtle läbi, kas ese vajab väikest kõpitsemist või põhjalikku restaureerimist — kunagi ei tasu end kõigutada lasta mööbli imeodavast hinnast, sest tihti vajab kasutatud mööbel värskema ilme saamiseks kas väiksemat või suuremat remonti. Pehmel mööblil tasub julgelt enne ostu istet võtta ja selle mugavust testida. Kui tundub, et kõik on omal kohal ja iste on mugav, kestab mööbel tõenäoliselt veel. Kui märkad veidraid lohke ja ebatasasusi, siis vajab sisu tõenäoliselt vahetamist ja pead arvestama taas lisakuluga.

Pööra tähelepanu sellele, kui lihtne on mööblit lahti võtta ja kokku panna ning kas saad vajadusel tekstiili vahetamisega ise hakkama või mitte. Eemaldatava plaadiosaga polsterdatud toolide puhul saab kangavahetusega hakkama ka iga algaja — vaja on vaid uut tekstiili ja klambripüstolit. Kui aga kangas on nähtavast kohast tooli külge needitud, arvesta lisakulu ja spetsialisti abiga. Samuti liida mööblile tekstiili meetri hind ja mõtle, kas oled valmis eseme ka lisakulu eest soetama?

Kriimud, täkked ja kulumisjäljed täispuidust mööblil saab enamasti soodsalt ja hõlpsalt ka ise eemaldada. Siiski mõtle läbi, kas leiad töö jaoks aega ja motivatsiooni ning oled valmis kodus tolmutamist ette võtma.

Väldi ebameeldivaid lõhnu — kõlab küll veidralt ja ilmselt näeb selline tegevus ka poes rahvahulgas kummaline välja, aga mööblit tasub poes kindlasti nuusutada. Seda eriti pehmemööbli puhul. Võib juhtuda, et nii mõnigi ese on seisnud enne poodi jõudmist aastaid kuuri all või pööningul ja on saanud külge ebameeldiva kopituselõhna, mida vaevalt keegi endale koju tahaks viia. Tugevast kangasse imbunud lõhnast on üsna keeruline vabaneda.

Väldi saepuruplaadist ja melamiinist odavmööblit — kui tegu on juba teisele ringile jõudnud odavmööbliga, ei tasu sellelt ka pikka iga loota.

Hinda adekvaatselt mööbli mõõtusid ja mõtle, kas see ikka mahub koduuksest sisse ja sobitub kokku ülejäänud mööbliga.

Kontrolli hinda — kui mõnikord kiputakse väärt mööblit alahindama, siis leidub ka mööblit, mis on totaalselt üle hinnatud. Võta viis minutit, et telefonis surfata ning katsu oksjonite ja e-poodide kodulehti lapates leida sarnase mööbli “turuhind”.

Tingi! Kui oled mööbliga põhjalikult tutvunud ja märkad mõnda viga, ära pelga seda müüjaga arutada. Mõnes teise ringi mööblipoes tullakse tingimissoovile kenasti vastu. Kui ees on suurem sisustamine, tasub kaaluda väljasõitu mõnda suuremasse mööblilattu linnast väljas või isegi teise asulasse. Maakohtades on hinnad tihti soodsamad ja tingimisruum suurem.

Jälgi sooduspakkumisi — neid tehakse paljudes antiigipoodides ja teise ringi mööbliärides enne uue kauba saabumist. Kui aga leiad asja, mis sulle tõeliselt meeldib, siis tegutse kiirelt, sest hea hinnaga ja heas korras mööblitükid ei püsi poes kaua.

LOE LISAKS: